Ο Γαβριήλ, η «ζούγκλα», ο χυδαίος εκφασισμός και οι αντιδράσεις

(Η μάχη της αξιοπρέπειας κόντρα στους νόμους της ζούγκλας)

| 19/06/2014

Αντιδράσεις από θεσμικούς φορείς, όπως η ΕΣΗΕΑ, καταγγελτικά δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης,  σελίδα στο facebook και πλήθος κοινοποιήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει προκαλέσει η γενναία, προχθεσινή, δήλωση-ανακοίνωση του Γαβριήλ Σακκελαρίδη, ότι δέχθηκε εκβιασμούς, φωτογραφίζοντας τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, ο οποίος στο zougla.gr, αμέσως μετά τις εκλογές, δημοσίευε άρθρα, τα οποία εμμέσως πλην σαφώς, απειλούσαν τον πολιτικό, δίχως να τον κατονομάζουν, με δημοσιοποίηση προσωπικών στιγμών που τον εκθέτουν.

Σήμερα και μετά τον «ξεσηκωμό» στο διαδίκτυο, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος στο zougla.gr, αναφέρεται ξανά στο βίντεο που έχει στα χέρια του, υποστηρίζει ότι «εάν ο Γ. Σακελλαρίδης δεν ήταν πολιτικό πρόσωπο δεν θα τον ενδιέφερε το θέμα», τον κατηγορεί «για υποκριτική στάση αναφορικά με το εφεύρημα(!) των προσωπικών δεδομένων πίσω από το οποίο επιχειρεί να κρυφτεί», ενώ  τον καλεί να αποχωρήσει από την πολιτική(!), αναφερόμενος μάλιστα στους αγώνες της Αριστεράς.

Το ποιόν του εν λόγω δημοσιογράφου είναι γνωστό – τουλάχιστον πανελληνίως – και οι επικρίσεις για τη δημοσιογραφία που ασκεί συγκεντρώνουν, πράγμα σπάνιο, την -σχεδόν- καθολική συναίνεση. Μάλιστα, δεν χρειάστηκε κανείς να δει από την κλειδαρότρυπά του, αφού αρκούσε η δημόσια εικόνα και πράξη του. Είναι σημαντικό λοιπόν, κατά τη γνώμη μας, όχι μόνο να υπάρξει σαφής καταδίκη όσον αφορά τις τακτικές του “δημοσιογράφου” (όπως συχνά μιλάει ο ίδιος σε τρίτο ενικό για τον εαυτό του) στην συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και να ανοίξει συνολικά η συζήτηση για τους τρόπους που μπορεί να προστατευθεί η αξιοπρέπεια του καθένα και της καθεμιάς στο μέλλον, σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Γι αυτό και η καταδίκη χωρίς αστερίσκους (που κάποια μέσα ενημέρωσης σήμερα επιχείρησαν -όχι ανοιχτά- να βάλουν) είναι ζητούμενο, που μπορεί να επιτευχθεί από την ενεργό στάση του κάθε αναγνώστη, ακροατή, τηλεθεατή, δημοσιογράφου, καλλιτέχνη, διανοούμενου και καθημερινού ανθρώπου της δουλειάς, αλλά πολύ περισσότερο μέσα από την ενεργό στάση όλων των παραπάνω στους συλλογικούς φορείς που ως πολίτες και εργαζόμενοι συμμετέχουν. Στα σωματεία, στις συλλογικότητες της τέχνης, της γειτονιάς και της νεολαίας. Στο πλαίσιο της καταδίκης και της εναντίωσης στη συνολική προσπάθεια εκφασισμού της πολιτικής -με την ευρεία έννοια- ζωής, που πραγματοποιείται όλα τα τελευταία χρόνια και πηγαίνει χέρι – χέρι με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, τα μνημόνια, τις ντιρεκτίβες των Βρυξελλών.

Όσον αφορά το περιεχόμενο του βίντεο από την άλλη, κατά τη γνώμη μας δεν υπάρχει ως θέμα και δεν αφορά κανέναν, παρά μόνο σκοτεινές φύσεις και προθέσεις και μετέχοντες σε «παιχνίδια» εξουσίας.

Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας

ESIEA

Δριμεία κριτική στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο άσκησε σήμερα και η ΕΣΗΕΑ, η οποία με ανακοίνωσή της αναφέρει πως «φαινόμενα χυδαιότητας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα αποκρούονται και καταδικάζονται από τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Στο πλαίσιο αυτό είναι απολύτως καταδικαστέα η περίπτωση του “zougla.gr” με αναφορά-προβολή σε περίεργα βίντεο και σχόλια, που δυστυχώς αναπαράγονται και από άλλα Μέσα, με προφανή τη σκοπιμότητα του πολιτικού εκβιασμού. Η κατάπτυστη αυτή τακτική, που προωθεί ατμόσφαιρα υποκόσμου, θα αντιμετωπιστεί ανάλογα» και υπογραμμίζει πως «τα ανθρώπινα δικαιώματα του κάθε πολίτη και η ιδιωτική του ζωή είναι απόλυτα σεβαστά και απαραβίαστα».

«Και εγώ δεν θα ξαναμπώ στο Zougla.gr»

zougla

Παράλληλα, σελίδα στο Facebook, δημιουργήθηκε με τίτλο «Και εγώ δεν θα ξαναμπώ στο Zougla.gr». Οι δημιουργοί της σελίδας καλούν σε «μποϊκοτάζ στην ιστοσελίδα του εθνικού πορνολάγνου- εκβιαστή» αλλά και κάθε προοδευτικό άνθρωπο να στρατευτεί ενάντια στο σκοταδισμό και την οπισθοδρόμηση.

Θυμίζουμε ότι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ανέφερε στην ανακοίνωσή του πως: «το τελευταίο διάστημα, και αμέσως μετά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, σχεδιάστηκε και εξαπολύθηκε εναντίον μου επίθεση με όλα τα χαρακτηριστικά του πολιτικού εκβιασμού. Δεν ενέδωσα και δεν πρόκειται να ενδώσω σε τέτοιες πρακτικές. Από την πρώτη στιγμή επιλέξαμε να μην συνδιαλλαγούμε με όσους επιδιώκουν τον εκφασισμό της πολιτικής ζωής και την επιβολή του νόμου της ζούγκλας.Η επίθεση αυτών των μηχανισμών που παραπέμπουν σε μεθόδους παρακράτους και πολιτικού περιθωρίου, εμφανιζόμενες μάλιστα με δήθεν δημοσιογραφικό μανδύα, στοχεύει στη χειραγώγηση τη δική μου και του κόμματός μου. Αυτοί οι όροι δημόσιας συζήτησης δεν πρέπει να γίνουν ανεκτοί ούτε για εμένα, ούτε για κανέναν πολίτη. Τέτοιες σκοτεινές πρακτικές δε θα επικρατήσουν στην πολιτική ζωή. Η Αριστερά δεν εκβιάζεται».

SAKELLARIDIS