Ο Εμπουκά δεν ζει πια μαζί μας

| 19/02/2019

“Ο άντρας μου έφυγε από το σπίτι την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στις 10:30 το πρωί. Τον περίμενα να έρθει μετά τη δουλειά αλλά δεν γύρισε. Δεν απάντησε στα τηλεφωνήματά μου ούτε στα μηνύματα. Πήρα φίλους του, πήρα και τον δικηγόρο μας μήπως μπορεί να μάθει κάτι. Ο δικηγόρος πήρε τα αστυνομικά τμήματα αλλά του είπαν ότι δεν ήξεραν τίποτα. Κάποια στιγμή το Σάββατο πήγα στη δουλειά του. Εκεί ένας συνάδελφός του μου είπε ότι η αστυνομία τον είχε συλλάβει. Στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας που πήγα μου είπαν ότι δεν τον είχαν.
Στο αστυνομικό τμήμα της Κυψέλης το ίδιο. Μου είπαν να πάρω στα νοσοκομεία. Ούτε εκεί τον είχαν. Τελικά μετά από πολλά τηλέφωνα που έκανε ο δικηγόρος μας, μάθαμε ότι είναι νεκρός”.

Με φωνή που μόλις έβγαινε απο τον πόνο, η Τζίτζι, σύζυγος του 34χρονου Εμπουκά που βρέθηκε νεκρός στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας παραβρέθηκε στη συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε από την ΚΕΕΡΦΑ, την Νιγηριανή Κοινότητα της Ελλάδας και την Πακιστανική Κοινότητα της Ελλάδας την Δευτέρα 18/12.

Όπως διαβάζουμε στην ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ, ο πρόεδρος της Νιγηριανής Κοινότητας, Ντόναλντ Ντάργουιν, δήλωσε:
“Έμαθα για τον θάνατο του Εμπουκά, την Τρίτη 12/2 το βράδυ. Την άλλη μέρα πήγα στο Α.Τ Ομόνοιας και ο αξιωματικός μου είπε ότι πράγματι τον είχαν φέρει για εξακρίβωση στοιχείων. Κάποια στιγμή λέει αισθάνθηκε δύσπνοια και κάλεσαν το ΕΚΑΒ. Αλλά δεν μου είπαν περισσότερα. Με παρέπεμψαν στο Α.Τ. Κυψέλης κι εκεί μου είπαν ότι περιμένουν την ιατροδικαστική έκθεση. Πνευμονικό οίδημα λέει ήταν αιτία. Πέθανε στις 12:30 το μεσημέρι της Παρασκευής. Δυο μικρά παιδιά θα μεγαλώσουν χωρίς τον πατέρα τους. Πέθανε στην αναμονή στο Α.Τ της Ομόνοιας”. Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Ντάργουιν, ο Εμπουκά ήταν ήδη νεκρός, όταν ξεκίνησε να τον αναζητά η Τζίτζι. Είχε πεθάνει μέσα στο αστυνομικό τμήμα και παρ’ όλα αυτά η αστυνομία έδινε ψευδείς και παραπλανητικές απαντήσεις τόσο στις ερωτήσεις της γυναίκας του όσο και του δικηγόρου της.
Σε ερώτηση για το αν επαληθεύονται τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ξυλοδαρμό του Εμπουκά, ο Ντάργουιν απάντησε ότι “το ερευνούμε. Δεν μπορώ να το πω με σιγουριά αλλά ότι έχουμε αμφιβολίες για το πως έγιναν τα πράγματα ισχύει. Ήταν νέο παιδί. Δεν είμαι γιατρός αλλά οι ειδικοί που έχω επικοινωνήσει λένε ότι αν πράγματι ήταν απλά ένα πνευμονικό οίδημα και είχαν καλέσει το ΕΚΑΒ θα τον είχαν προλάβει. Αν υπάρχει κάποιος μάρτυρας που είδε ξυλοδαρμό να έρθει να μας πει τι έγινε. Είδαμε τη σορό του αλλά οι μελανιές στο μαύρο δέρμα δεν διακρίνονται εύκολα. Δεν μας έχουν δώσει καμία απάντηση για το γιατί δεν απάνταγαν στη Τζίτζι όταν τον έψαχνε”.

Σε συνέντευξη που έδωσε ο κ. Ντάργουιν στο ρ/σ  στο Κόκκινο, δήλωσε ότι 8 μήνες πριν, ο Εμπουκά ξυλοκοπήθηκε στο Α.Τ. Ομόνοιας όταν πάλι είχε προσαχθεί για εξακρίβωση στοιχείων.

Η εκδοχή που δίνεται μέχρι στιγμής από την αστυνομία επιβεβαιώνει ότι ο Μαμάν Σούμπεκ προσήχθη στις 11.30 το πρωί της Παρασκευής 8 Φεβρουαρίου στο Α.Τ. Ομονοίας για εξακρίβωση στοιχείων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ, ο νεαρός μετανάστης έχασε τις αισθήσεις του την ώρα που περίμενε στην αίθουσα αναμονής, χωρίς προηγουμένως να διαμαρτυρηθεί για κάποια αδιαθεσία. Δικυκλιστής του ΕΚΑΒ που κλήθηκε για τις πρώτες βοήθειες επιβεβαίωσε τον θάνατό του.

Η Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής καταγγέλλει το γεγονός ως δολοφονία. Είναι άλλωστε αυτές οι γυναίκες που έβγαλαν την είδηση για τον νεκρό Εμπουκά. Η ανακοίνωσή τους:

«Ένας άντρας από τη Νιγηρία, από την κοινότητά μας, δολοφονήθηκε πριν λίγες μέρες στην Ομόνοια από την ελληνική αστυνομία. Χρειάζεται να βγούμε έξω και να φωνάξουμε.

Πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα πριν χαθούν ακόμη περισσότερες ζωές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Γνωρίζουμε ήδη δύο άτομα ακόμη από την κοινότητα μας που έχουν δολοφονηθεί πρόσφατα από την αστυνομική βία. Και πολλά ακόμη άτομα έχουν χάσει τις ζωές τους εδώ και χρόνια αντίστοιχα και δεν το μαθαίνουμε ποτέ. Ακούμε καθημερινά για ξυλοδαρμούς από την αστυνομία ατόμων αφρικανικής καταγωγής όπου τους εγκαταλείπουν στο δρόμο μετά για να πεθάνουν. Οι δολοφονίες αυτές αποσιωπούνται.

Ο Ebuka ήταν πατέρας 2 παιδιών, το ένα νεογέννητο. Τον πενθούν οι γυναίκα του, τα παιδιά του, η κοινότητά του. Στεκόμαστε αλληλέγγυα με την οικογένειά του και τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Η αστυνομία δεν μας προστατεύει. Ως Αφρικανική Κοινότητα στην Ελλάδα αισθανόμαστε συνεχώς ότι οι ζωές μας είναι σε κίνδυνο. Απαιτούμε δικαιοσύνη για τον Ebuka!».

Το ΑΤ της Ομόνοιας έχει ένα μεγάλο ιστορικό ρατσιστικής βίας. “Το συγκεκριμένο τμήμα έχει καταγγελθεί για ξυλοδαρμούς οι οποίοι μάλιστα γίνονται στο ασανσέρ που δεν έχει κάμερες” είπε με παρέμβαση του ο Πέτρος Κωνσταντίνου και θύμισε το θάνατο μετά από την εκπαραθύρωση του Αλβανού μετανάστη Μαρνικολάι  στο Α.Τ Πατησίων. “Εκείνη η ιατροδικαστική έκθεση τι έγινε; Υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες στο αν διερευνώνται τα ρατσιστικά εγκλήματα και ιδιαίτερα σε αυτά τα οποία εμπλέκεται η δραστηριότητα της ΕΛ.ΑΣ. Ζητάμε λοιπόν να χυθεί άπλετο φως ξεκινώντας από τα πολύ απλά. Θέλουμε να μάθουμε γιατί βρέθηκε στο αστυνομικό τμήμα, ένας οικογενειάρχης, μεροκαματιάρης άνθρωπος. Όποιος περπατάει στο δρόμο κι έχει σκουρόχρωμο δέρμα είναι ύποπτος;”

Ρατσιστικά επεισόδια παντού

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν τη Δευτέρα 18/2, η ΚΕΕΡΦΑ, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος και η Νιγηριανή Κοινότητα Ελλάδος ήρθαν στην επιφάνεια τόσο η ρατσιστική αστυνομική βία κατά μεταναστών όσο και η ρατσιστική εργοδοτική τρομοκρατία με άρωμα φασισμού.

Στη συνέντευξη Τύπου, εκτός από την Τζίτζι και τον πρόεδρο της Νιγηριανής Κοινότητας, μίλησαν τα δύο θύματα της επίθεσης στη Νίκαια, Μοχάμεντ Αρσλάν και Μουζάφερ Αρσάτ, ο πρόεδρος της Πακιστανικής Τζαβέντ Ασλάμ, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας.

Λάρισα-εργοδοτική ρατσιστική επίθεση κατά μεταναστών εργατών με χρυσαυγίτικες απειλές
Η παρουσία αστυνομικών στο σταθμό του ΟΣΕ στη Λάρισα τρομοκράτησε τους Σαλμάν Ατζούμ και Σαΐντ Αχμέντ. Δεν αποτόλμησαν να περάσουν και να ταξιδέψουν στην Αθήνα για να πάρουν μέρος στη συνέντευξη Τύπου. Ο Τζαβέντ Ασλάμ ενημέρωσε ότι οι εργάτες δούλευαν σε κτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή της Λάρισας σε συνθήκες άγριες. Δούλευαν μέχρι και  18-20 ώρες καθημερινά. Ηταν απλήρωτοι ο ένας τρείς και ο άλλος τέσσερις μήνες. Ο εργοδότης κάθε φορά μετέθετε την πληρωμή για τον επόμενο μήνα. Όταν στις αρχές του Φλεβάρη οι δύο εργάτες αρνήθηκαν να δουλέψουν απλήρωτοι, εξαναγκάστηκαν με το ζόρι, υπό το βάρος απειλών. Ομως την ίδια μέρα, το αφνετικό προχώρησε σε απειλές και ρατσιστικό βρισιές. “Μην ζητάς λεφτά, θα πληρώσω όποτε εγώ θέλω.”, “Η Αστυνομία και η Χρυσή Αυγή είναι φίλοι μου. Θα καλέσουμε τη Χρυσή Αυγή και δεν θα αφήσουμε κανένα Πακιστανό ζωντανό στη Λάρισα”. “Θα σας δώσουμε να φάτε χοιρινό με το ζόρι”. Προχώρησαν σε επίθεση, αφεντικό και δύο μπράβοι με γροθιές στο πρόσωπο και τραυμάτισαν τον Ατζούμ.
“Έχουν ξεκινήσει τα ίδια με αυτά που γίνονταν το 2012, όταν χρυσαυγίτες χτύπαγαν μέσα σε αστυνομικά τμήματα, σε χώρους δουλειάς, σε χωράφια, σε πλατείες”, είπε ακόμη ο Τζαβέντ Ασλάμ. “Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα. Να μην εμποδίζονται τα θύματα ρατσιστικών επιθέσεων από το να ζητούν δικαιοσύνη. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι”.

Νίκαια- ρατσιστική σύλληψη και κακοποίση απο ομάδα ΔΙΑΣ, κουκούλωμα με μήνυση του θύματος

Η αρχική καταγγελία για το περιστατικό της επίθεσης στη Νίκαια, αναφέρει ότι οι δύο μετανάστες βρίσκονταν μέσα σε παρκαρισμένο αμάξι όταν περικυκλώθηκαν από άντρες της Ομάδας ΔΙΑΣ,τους έβγαλαν έξω κι άρχισαν να τους βαράνε με μίσος με τη δικαιολογία ότι έχουν πληροφορία για κλοπή αυτοκινήτου στην περιοχή. Τον Αρσλάν τον χτύπησαν στην κοιλιά και αφού έπεσε κάτω άρχισαν να τον κλωτσάνε στο κεφάλι με αποτέλεσμα να του ανοίξουν τη μύτη και να του μαυρίσουν το μάτι. Ο Αρσλάν συνελήφθη αιμόφυρτος παρόλο που ούτε πάνω του ούτε στο αμάξι βρέθηκε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο. Την επόμενη μέρα έμαθε ότι κάποια στιγμή απάντησε “ναι” σε ερώτηση των μπάτσων για το αν έχει όπλα, παρότι ο ίδιος δεν ξέρει καθόλου ελληνικά.
“Ήταν Σάββατο απόγευμα γύρω στις 8:30μμ με 9μμ. Εγώ μαζί με το φίλο μου τον Μουζάφερ καθόμασταν μέσα στο αυτοκίνητο. Ήρθαν 5-6 μηχανές με περίπου 10 αστυνομικούς. Δεν κατάλαβα τι έτρεχε. Μόνο το ‘ψηλά τα χέρια’ άκουσα και σήκωσα τα χέρια. Όταν βγήκα από το αυτοκίνητο μου έβαλαν τα χέρια πίσω από την πλάτη με χειροπέδες. Μόλις μου έβαλαν τις χειροπέδες άρχισαν να με χτυπάνε με κλωτσιές και μπουνιές. Παρότι αιμορραγούσα πάρα πολύ με πήγαν στο αστυνομικό τμήμα. Εγώ ζήτησα να πάω σε νοσοκομείο και να κάνω μήνυση εναντίον τον αστυνομικών που με χτύπησαν χωρίς λόγο. Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Με κράτησαν Σάββατο και Κυριακή στο αστυνομικό τμήμα και Δευτέρα με πήγαν στο αυτόφωρο, για αντίσταση κατά της αρχής. Αντίσταση κατά της αρχής ήταν που ήθελα να τους κάνω μήνυση… Στην πραγματικότητα ήθελαν να κουκουλώσουν αυτά που έκαναν”.

Ο Μουζάφερ Μοχάμεντ: “Οι αστυνομικοί ρώτησαν ποιανού είναι το αυτοκίνητο που καθόμασταν. Απάντησα ότι είναι του αδερφού μου και τους έδειξα τα χαρτιά τα δικά μας και του αυτοκινήτου. Τους ρώτησα ότι αφού όλα τα έχουμε νόμιμα, γιατί μας χτυπάτε; Μας απάντησαν ‘μη μιλάτε, όχι ερωτήσεις’ και άρχισαν να βρίζουν, ‘Πακιστανοί, πουτάνες, πούστηδες, βρωμιάρηδες’ κλπ. Σε τέσσερα λεπτά ήρθε ο αδερφός μου, τους έδειξε τα χαρτιά, που τα είχαμε ούτως ή άλλως μαζί μας. Το αίμα στο πεζοδρόμιο ήταν πάρα πολύ, από τα χτυπήματα στον Αρσλάν και οι αστυνομικοί προσπάθησαν με δυο τρία μπουκάλια νερό να το εξαφανίσουν. Εμένα με είχαν χτυπήσει αλλά δεν είχα βγάλει αίμα. Μου είπαν ‘εσύ φύγε, ο άλλος που θέλει να κάνει μήνυση δεν θα φύγει. Θα κάνουμε εμείς πρώτοι’. Στις 20 του μήνα έχουμε δικαστήριο. Αντί να δεχτούν τη δική μας μήνυση που μας δείρανε, μας διώκουν για να κουκουλώσουν τη ρατσιστική τους επίθεση. Δεν έχουμε κάνει τίποτα. Απλά καθόμασταν στο αυτοκίνητό μας”.

Β’Α.Τ. Περιστερίου, απεργία πείνας ενάντια στη ρατσιστική κακομεταχείρηση

Σε απεργία πείνας προχώρησαν από την αρχή της προηγούμενης βδομάδας, δέκα μετανάστες που κρατούνται στο Β’ Α.Τ Περιστερίου. Οι μετανάστες σε επικοινωνία που είχαν με την ΚΕΕΡΦΑ, καταγγέλλουν απάνθρωπη ρατσιστική μεταχείριση. Δεν έχουν κάνει τίποτα παράνομο. Κρατούνται μετά από τις επιχειρήσεις σκούπα της ΕΛΑΣ διότι δεν διαθέτουν χαρτιά. Σύμφωνα με τις καταγγελίες οι αστυνομικοί δεν τους αφήνουν να πάνε καν στην τουαλέτα και οι κρατούμενοι καταλήγουν να χρησιμοποιούν μπουκάλια μέσα στο χώρο κράτησης. Τους εμποδίζουν ακόμη και να κάνουν προσευχή.
“Είναι πρόκληση την ώρα που η κυβέρνηση παριστάνει ότι κάνει διαβούλευση για την ‘στρατηγική ένταξης των μεταναστών’ να προχωράνε σε επιχειρήσεις σκούπα και να στοιβάζουν μετανάστες χωρίς χαρτιά στα αστυνομικά τμήματα. Όχι μόνο δεν έκλεισαν την Αμυγδαλέζα, όχι μόνο δεν απομονώνουν τους πρόσφυγες σε στρατόπεδα-γκέτο αλλά εντείνουν την αστυνόμευση σε βάρος των μεταναστών αντί να τους νομιμοποιήσουν. Απαιτούμε να σταματήσει η ρατσιστική κακομεταχείριση και να αφεθούν ελεύθεροι” καλεί η ΚΕΕΡΦΑ σε ανακοίνωσή της.

Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ:

“Η επίθεση στη Νίκαια είναι ένα περιστατικό ωμής ρατσιστικής κακομεταχείρισης από αστυνομικούς σε βάρος μεταναστών. Το Α.Τ Νίκαιας έχει αμαρτωλό παρελθόν. Ο Μοχάμεντ Καμράν πριν μερικά χρόνια έχασε τη ζωή του στο συγκεκριμένο Α.Τ. Είναι ένα τμήμα που για πολλά χρόνια συγκάλυπτε τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής. Δυστυχώς συνεχίζονται τα ίδια. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν προσπάθειες συγκάλυψης της αστυνομικής βίας και αντί να ελέγχονται οι ίδιοι να γίνονται μηνύσεις εις βάρος των θυμάτων. Εμείς καλούμε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την Όλγα Γεροβασίλη να πάρουν θέση.
Στην περίπτωση της ρατσιστικής εργοδοτικής επίθεσης στη Λάρισα, έχουμε μια υπόθεση Μανωλάδας, με άρωμα φασιστικής βίας. Απλά και μόνο κοιτώντας το προφίλ του εργοδότη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το μόνο που θα δει κανείς είναι ναζιστικά δημοσιεύματα για ‘Αίμα – Τιμή’, για τη χούντα και την 21η Απρίλη κλπ. Δεν είπε τυχαία ότι θα φωνάξει τη Χρυσή Αυγή. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που είναι μέσα σε αυτά τα κυκλώματα. Οι εργαζόμενοί του που δέχτηκαν την επίθεση δούλευαν σε πανάθλιες συνθήκες για 18-20 ώρες κάθε μέρα και έφαγαν ξύλο γιατί ζήτησαν τα μεροκάματά τους ενώ ήταν απλήρωτοι για τρεις μήνες. Η απάντηση ήταν χτυπήματα στο πρόσωπο, παρουσία μπράβων και με απειλές ότι θα φέρει τη Χ.Α.
Έχουμε βρεθεί σε αυτό το σημείο γιατί είναι αδιανόητο οι μετανάστες να μην έχουν χαρτιά. Η τελευταία διαδικασία νομιμοποίησης μεταναστών ήταν το 2007. Και την ίδια ώρα η κυβέρνηση διακηρύσσει την ένταξη των μεταναστών, τον έλεγχο των εργοδοτών, τον σεβασμό στα δημοκρατικά δικαιώματα κλπ.
Η ζωή των μεταναστών όμως λέει άλλα. Εδώ οι εργαζόμενοι από τη Λάρισα, πήγαν στο σταθμό του τραίνου για να έρθουν στην Αθήνα και έφυγαν τρομοκρατημένοι γιατί είδαν αστυνομικούς. Μια βδομάδα πριν καταγγείλαμε την ύπαρξη παραστρατιωτικών ομάδων στον Έβρο που συλλαμβάνουν, βασανίζουν μετανάστες και τους ξαναπερνάνε απέναντι στην Τουρκία. Μια βδομάδα μετά αθροίζουμε, την επίθεση που κατήγγειλαν τα παιδιά από τη Νίκαια, μια απεργία πείνας στο Β’ Α.Τ Περιστερίου κι άλλη μια απεργία πείνας στο Α.Τ Κολωνού τον ίδιο μήνα. Γεμίζουν τα αστυνομικά τμήματα γιατί γίνονται επιχειρήσεις σκούπα σαν κι αυτές που γίνονται στην Ομόνοια με πρόσχημα τον έλεγχο των εισιτηρίων σε τρένα και μετρό. Ρατσιστικός φέης κοντρόλ έλεγχος με κριτήριο το χρώμα του δέρματος. Δεν είναι τυχαίο το ότι φτάσαμε να μιλάμε για το θάνατο ενός μεροκαματιάρη νιγηριανού, πατέρα δύο μικρών παιδιών, που τη μια στιγμή βρέθηκε στο Α.Τ Ομόνοιας και την επόμενη στο νεκροτομίο του Μενιδίου. Η ΕΛ.ΑΣ και η Γεροβασίλη, οφείλουν να δώσουν απαντήσεις στη Τζίτζι, γιατί όταν πήγε στο Α.Τ Ομόνοιας να αναζητήσει τον Εμπουκά, η απάντηση ήταν ‘δεν ξέρουμε για ποιόν μιλάτε’. Και γιατί χρειάστηκαν τόσες μέρες να καλεί επανειλημμένα ο δικηγόρος για να πάρει απάντηση ότι ο Εμπουκά είναι νεκρός.
Υπάρχει έξαρση του ρατσισμού γιατί δεν δίνουν χαρτιά στους μετανάστες και υπάρχει μια πολιτική κλειστών συνόρων και καταδίωξης και ενώ εξελίσσονται όλες αυτές οι επιθέσεις η κυβέρνηση να κλείνει τα μάτια της. Εμείς όμως δεν τα κλείνουμε. Θα γίνουν τεράστιες κινητοποιήσεις ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό στις 16 Μάρτη στις 3μμ στην Ομόνοια και πολλές ακόμα πόλεις, αλλά θα πάρουμε και πρωτοβουλίες μέχρι τότε. Καλούμε τα συνδικάτα και την αριστερά να σταθούν απέναντι στα φρικιαστικά φαινόμενα ρατσιστικών επιθέσεων αστυνομίας και εργοδοτών.