Ο «θερισμός» των προσφυγικών ψυχών στην Μεσόγειο

Το ιμπεριαλιστικό έγκλημα «ολοκληρώνεται» στον βυθό της θάλασσας

| 26/04/2017

Το πρόσφατο ναυάγιο στην Λέσβο με τους 16 νεκρούς πρόσφυγες ανέβασε στον συγκλονιστικό αριθμό των 1.089 ανθρώπων που πνίγηκαν στην Μεσόγειο από την αρχή του 2017, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Οπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο με αναφορά στον Οργανισμό, το αντίστοιχο διάστημα του 2016 (ως τις 23 Απριλίου 2016) οι θάνατοι ανήλθαν σε 1.266, ωστόσο οι αφίξεις ήταν κατά πολύ περισσότερες, δηλαδή 205.613 έναντι 43.204 το 2017.

Το πέρασμα από τη Βόρεια Αφρική συνεχίζει να είναι η πιο θανάσιμη μεταναστευτική οδός στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Οργανισμός κατέγραψε το θάνατο 100 και πλέον προσφύγων στην προσπάθειά τους να περάσουν από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής στην Ευρώπη, μέσω Ιταλίας ή Ισπανίας. Παγκοσμίως, το σύνολο των θανάτων από την 1η Ιανουαρίου ως και τις 23 Απριλίου 2017, ανέρχεται σε 1.616.

Ωστόσο, το τελευταίο ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας, όπου έχασαν τη ζωή τους 16 άνθρωποι και αγνοούνται άλλοι επτά, τριπλασιάζει τον αριθμό (από 14 σε 37) των ανθρώπων που χάθηκαν στη δίοδο της ανατολικής Μεσογείου το τρέχον έτος.

Όπως αναφέρει η UNICEF σε ανακοίνωσή της, τουλάχιστον δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου και ο θάνατός τους έρχεται να προστεθεί στα πάνω από 150 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στην κεντρική Μεσόγειο, και σε τουλάχιστον πέντε ακόμη παιδιά στην ανατολική Μεσόγειο από την αρχή του έτους.

«Το περιστατικό αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι τα απελπισμένα παιδιά και οι οικογένειές τους ακολουθούν πιο επικίνδυνες διαδρομές, λόγω της έλλειψης ασφαλών και νόμιμων οδών. Χωρίς τη διασφάλιση νόμιμων οδών, θα συνεχίσουν να χάνονται ζωές κατά το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα τους, εφόσον οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα αναζητούν ασφάλεια και ένα καλύτερο μέλλον από τις συγκρούσεις και την οικονομική αβεβαιότητα», εξηγεί ο Λοράν Σαπουί, συντονιστής της ομάδας της UNICEF για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Ανταπόκριση στην Ελλάδα, στην ανακοίνωση του Οργανισμού.

Να θυμίσουμε, ότι ακριβώς έναν χρόνο πριν έκθεση Βρετανών πανεπιστημιακών τεκμηρίωνε, ότι η απόφαση της ΕΕ να περιορίσει τις επιχειρήσεις διάσωσης, «δημιούργησε τις συνθήκες που οδήγησαν στην μαζική απώλεια ανθρώπινων ζωών».

Ακόμη πιο συγκεκριμένα, οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ, κατηγορούνται για «δολοφονία από αμέλεια», αφού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των πανεπιστημιακών, η μείωση των αποστολών έρευνας και διάσωσης, ενδεχομένως να έχουν στοιχίσει την ζωή σε πάνω από 1.500 απελπισμένους ανθρώπους, ανάμεσά τους, ως γνωστόν και παιδιών, που προσπάθησαν να περάσουν στην Ευρώπη, από την Τουρκία και την βόρεια Αφρική.

Στην έκθεση σημειώνεται, ότι η ιταλική επιχείρηση διάσωσης με την κωδική ονομασία «Mare Nostrum», απορρίφθηκε τον Οκτώβριο του 2014 και αντικαταστάθηκε από την επιχείρηση «Τρίτων», η οποία προέβλεπε λιγότερα πλοία και ήταν προσανατολισμένη, όχι στην έρευνα και διάσωση ανθρώπων, αλλά στην «αποθάρρυνσή» τους να επιχειρήσουν να διασχίσουν την Μεσόγειο.

Ωστόσο, καθώς ο πόλεμος στην Συρία και την Λιβύη κλιμακωνόταν, οι πρόσφυγες εξακολούθησα να καταφεύγουν σε διακινητές, οι οποίοι τους έστελναν στον θάνατο, πάνω σε ακριβοπληρωμένα, από τους απελπισμένους, «καρυδότσουφλα».

Μάλιστα, από έγγραφα που ήρθαν στα χέρια Βρετανών ερευνητών, προκύπτει, ότι η Frontex προώθησε ενεργά τη νέα μορφή των επιχειρήσεων «διάσωσης», παρά τις ίδιες τις προβλέψεις της για το ότι αυτές οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε μεγάλο αριθμό θυμάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα θανατηφόρα αποτελέσματα ήταν άμεσα: Από τους 60 ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2014… ο αριθμός εκτοξεύθηκε στους 1.687 νεκρούς τους πρώτους τέσσερις μήνες του επόμενου έτους! ‘Η, αλλιώς, οι πιθανότητες να πνιγούν πρόσφυγες και μετανάστες αυξήθηκε 30 φορές!