"Ο κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών", του Δ. Μαμαλούκα, Εκδ. Κέδρος

Το βάρος που αφήνει η βία

| 30/01/2017

16388358_582255418630799_5767031869000453812_nΟι ένοπλες ομάδες περιβάλλονται, πάντα, από τη γοητεία του μυστηρίου. Δεν έχει σημασία αν είναι μικρές ή μεγάλες. Η δημιουργία, η οργάνωση και η δράση τους γίνεται, αναπόφευκτα, στο σκοτάδι. Και μόνο η μελέτη τους έχει ενδιαφέρον μια και επηρεάζουν τα πράγματα. Όταν δε, μένουν ενεργές για πολλά χρόνια φτιάχνεται κι ένας μύθος. Μια αχλή που ενισχύει την έλξη και την περιέργεια. Οι “Ερυθρές Ταξιαρχίες” έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην Ιταλία τη δεκαετία του ’70 και το αποτύπωμα τους έμεινε ανεξίτηλο στη νεότερη ιστορία της χώρας. Τα χτυπήματα τους έντονα και η αντιβία που άσκησαν δεν ξεχνιέται. Αν θες να αξιοποιήσεις την ιστορία τους μυθιστορηματικά, ή πτυχές αυτής, τότε πρέπει να ακολουθήσεις τον δρόμο τους. Όσο βίαιος κι αν υπήρξε.

Ο Δημήτρης Μαμαλούκας, λοιπόν, πατά σε ευδιάκριτα χνάρια και σε ένα σκηνικό που πάντα θα ρίχνει τη σκιά του στην Ιταλία. Η αστυνομική του ιστορία, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, θα μπορούσε να είναι μέρος αυτού, αλλά φυσικά πρόκειται για μυθοπλασία. Ο τρόπος, όμως, που την αναπτύσσει και την αφηγείται σε κάνει να ξεχνάς τη φαντασία και σου δίνει την αίσθηση ότι διαβάζεις κάτι που όντως συνέβη. Δεν συμβαίνει με όλα τα βιβλία του είδους, κι αυτό γιατί ο Μαμαλούκας έχει φροντίσει να κρατήσει τη ατμόσφαιρα εκείνης της ταραγμένης εποχής και το δέος που προκάλεσαν οι “Ερυθρές Ταξιαρχίες”. Βέβαια, κρατά την ισορροπία στο δίπολο “ντοκουμέντο-αστυνομικό μυθιστόρημα” και συνδυάζει τους κανόνες του είδους  με αυτούς των ένοπλων οργανώσεων.

Συνδετικός κρίκος η εξαφάνιση του Αλμπέρτο Φοντάνα. Η μητέρα του ζητά τη βοήθεια του Γκαμπριέλε Αμπιάτι, παλιού γνωστού της και ερασιτέχνη ντετέκτιβ. Ο Γκαμπριέλε με τον φίλο του Νικόλα Μιλάνο αναζητούν την τύχη του νεαρού σε μια σκοτεινή και εχθρική Ιταλία. Όταν γνωστός συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας θα εκδώσει το τελευταίο του βιβλίο, ένας μηχανισμός θα τεθεί σε κίνηση. Ένας μηχανισμός που θα αποκαλύψει καλά κρυμμένα μυστικά μιας ένοπλης ομάδας που έδρασε στο Μιλάνο τα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας του ’70 και έχει σχέση με την εξαφάνιση του Αλεσάντρο.

16265202_582255461964128_5441322147465522048_n

Ο Μαμαλούκας από τις πρώτες σελίδες δίνει τον ρυθμό που “απαιτεί” το αστυνομικό μυθιστόρημα: υποβλητικός και την κατάλληλη στιγμή καταιγιστικός. Η ειδοποιός διαφορά, πάντως, είναι το στοιχείο της έκπληξης. Ο Μαμαλούκας καταφέρνει πραγματικά να ξαφνιάσει τον αναγνώστη αποφεύγοντας κλισέ και πολυχρησιμοποιημένα τεχνάσματα. Η έκπληξη πραγματική ανατροπή βρίσκεται στο βιβλίο του συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας. Επίσης, μας παρασύρει σκόπιμα να νομίσουμε ότι πρωταγωνιστής είναι ο Μιλάνο, ενώ είναι ο Αμπιάτι. Ο πρώτος δέχεται τη βία, ο δεύτερος κουβαλά το μόνιμο βάρος που αυτή αφήνει κι αυτό είναι πιο σημαντικό. “Ο κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών” είναι ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα που διαβάζεται με μεγάλη ευχαρίστηση.

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και παρά την αγάπη και την ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία, συνεχίζει να ασχολείται με το αθλητικό ρεπορτάζ. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς, κάνοντας βιβλιοπαρουσιάσεις