Ο Παλαιστίνιος Πρέσβης στην Αθήνα μιλάει σΤο Περιοδικό
"Το Ισραήλ συνεχίζει να θεωρεί εαυτόν υπεράνω του νόμου"
Στις 8 Ιουλίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη φονική επίθεση του ισραηλινού στρατού κατά της Λωρίδας της Γάζας. 50 ημέρες ανηλεούς σφυροκοπήματος: 2.139 Παλαιστίνιοι νεκροί, οι 1.500 άμαχοι, 490 παιδιά. 11.000 Παλαιστίνιοι τραυματίες, πολλοί ακρωτηριασμένοι για πάντα, 3.000 τραυματισμένα παιδιά. Την ίδια ώρα 71 Ισραηλινοί νεκροί, οι 64 στρατιώτες, οι έξι άμαχοι, ένα παιδί. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους.
Στη Γάζα δεν έμεινε σχεδόν τίποτε όρθιο. Καταστράφηκαν ολοσχερώς 100.000 κτίρια (μεταξύ αυτών και κτήρια του ΟΗΕ), τα 20.000 σπίτια, 500.000 οι άστεγοι. Για να κατανοηθεί το μέγεθος της καταστροφής, ο συνολικός πληθυσμός της Γάζας δεν ξεπερνά κατά πολύ το 1,5 εκατομμύριο. [Δείτε εδώ ένα χρονικό από το rt.com που περιγράφει τα γεγονότα μέρα-μέρα]
Ο ΟΗΕ εκτιμούσε ότι ακόμη και αν δίνονταν όλα τα απαραίτητα χρήματα και δεν υπήρχε ο ισραηλινός αποκλεισμός θα χρειάζονταν πιθανώς 10 χρόνια διαρκούς δουλειάς για να ολοκληρωθεί η ανοικοδόμηση.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά, Το Περιοδικό μίλησε με τον Παλαιστίνιο Πρέσβη στην Αθήνα Μαρουάν Τουμπάσι για όλα: τη Γάζα, την επόμενη μέρα στις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις και αν αυτή υπάρχει. Μίλησε και για το τι γίνεται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και ο Μ. Τουμπάσι υπογράμμισε ότι η δράση των ακραίων ισλαμιστών του ISIS, όχι απλώς επηρεάζει το Παλαιστινιακό, αλλά ευνοεί τη στρατηγική της ισραηλινής ηγεσίας για κυριαρχία.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
-Τ.Π.: Ο ΟΗΕ, σχεδόν ένα χρόνο μετά από την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, προχώρησε σε μια απόφαση που υποστηρίζει ότι εγκλήματα πολέμου έγιναν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και από τις δύο πλευρές. Ένα πρώτο σχόλιο;
-Μ.Τ.: Καταρχήν, χαιρετίζουμε την απόφαση του ΟΗΕ για τον απλούστατο λόγο ότι μας δίνει τη δυνατότητα να απευθυνθούμε ως Παλαιστίνη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, έχοντας πλέον αυτό το δικαίωμα. Από την άλλη πλευρά, ανοίγει ο δρόμος ώστε το Ισραήλ να υποστεί επιτέλους τις συνέπειες των πράξεών του και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου.
Αυτά συμβαδίζουν με τη δική μας έκκληση να υπάρξει κάποια απόφαση στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και των διεθνών οργανισμών που θα δεσμεύει το Ισραήλ να σταματήσει τα εγκλήματα σε βάρος του λαού μας. Ως νομική βάση δεν μπορούμε να βάλουμε στην ίδια μοίρα το θύτη με το θύμα, έτσι κι αλλιώς. Οι Παλαιστίνιοι είναι αυτοί που έχουν υποστεί τη βάρβαρη επίθεση του ισραηλινού στρατού, ο οποίος χρησιμοποίησε απαγορευμένα διεθνώς όπλα και διέπραξε μαζικές σφαγές, ενώ προχώρησε σε εκτεταμένες καταστροφές υποδομών, ακόμη και κτηρίων του ΟΗΕ. Να υπενθυμίσω πόσα θύματα της ισραηλινής επίθεσης ήταν παιδιά; Και προφανώς, σε καμία λογική τα παιδιά αυτά δεν έχουν επιτεθεί ή προσβάλλει το Ισραήλ κατά κανένα τρόπο.
Στο διεθνές δίκαιο υπάρχει η αρχή της αυτοάμυνας. Βάση αυτής της αρχής, όπως προβλέπει το δίκαιο σε όλο τον κόσμο, κανείς δεν θα σταθεί με σταυρωμένα χέρια, όταν κάποιος εισβάλλει στο χώρο του και του επιτίθεται. Αυτό το δικαίωμα αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο. Εμείς δεχόμαστε το διεθνές δίκαιο και τις συνέπειές του. Εφόσον υπογράψαμε την ένταξη μας στο Σύμφωνο της Ρώμης, δηλαδή στο ΔΠΔ, δεχόμαστε όλες τις αποφάσεις που θα εξαχθούν κατόπιν ενδελεχούς έρευνας και τα αποτελέσματά τους.
-Δηλαδή η Παλαιστίνη θα προσφύγει στο ΔΠΔ κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου;
-Η παλαιστινιακή διπλωματία έχει λάβει απόφαση να ενταχθεί σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΔΠΔ. Γιατί πιστεύουμε ότι είμαστε κράτος υπό κατοχή. Παρόλα αυτά, εφαρμόζουμε τόσο τη Χάρτα του ΟΗΕ όσο και όλες τις διεθνείς αποφάσεις για το Παλαιστινιακό. Αυτό σημαίνει ότι θα δεχθούμε και ό,τι είναι υπέρ μας, αλλά και ό,τι είναι εναντίον μας, αν υπάρχει κάτι τέτοιο. Το Ισραήλ, όμως, δεν έχει υπογράψει το Σύμφωνο της Ρώμης, επειδή θεωρεί τον εαυτό του χώρα άνω του νόμου. Και συμπεριφέρεται ως συμμορία.
Εμείς καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της. Και δίνουμε περισσότερο βάρος και έμφαση στο διεθνές δίκαιο. Γιατί είμαστε μέρος αυτής της διεθνούς κοινότητας και για αυτό προχωρήσαμε σε ένταξη σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και στους οργανισμούς του ΟΗΕ.
Διαπραγματεύσεις ναι, αλλά να είναι σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν τελικά σε τερματισμό της κατοχής
-Από εδώ και στο εξής, με δεδομένα και τα αποτελέσματα των τελευταίων ισραηλινών εκλογών που έφεραν στην εξουσία μια ακόμη πιο ακροδεξιά κυβέρνηση στο Ισραήλ, πώς βλέπετε να προχωρούν τα πράγματα;
–Για εμάς είναι θέμα αρχής, το έχουμε πει επανειλημμένως, η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις. Πιστεύουμε ότι μόνο δια μέσου διαπραγματεύσεων μπορούμε να φτάσουμε σε λύση, σε ειρήνη στη βάση των διεθνών αποφάσεων για το Παλαιστινιακό. Και θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν υπό την αιγίδα διεθνών οργανισμών.
Αλλά εννοούμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, όχι να γυρίσουμε για να κάτσουμε στο τραπέζι, χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα, όπως έγινε όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί από την μία πλευρά εμείς υπογράφαμε συμφωνίες με το Ισραήλ και από την άλλη το Ισραήλ αθέτησε όλες τις συμφωνίες και παράλληλα επέκτεινε τους εποικισμούς του, προσπαθώντας να δημιουργήσει δεδομένα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Θέλουμε να γυρίσουμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά στη βάση ορισμένων αρχών. Καταρχήν, να είναι σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν τελικά σε τερματισμό της κατοχής. Να υπάρχει επίσης ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα γίνει αυτό. Αλλά και να γίνουν στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και των διεθνών αποφάσεων για το Παλαιστινιακό και να είναι υπό την αιγίδα της διεθνούς νομιμότητας και των διεθνών οργανισμών. Και φυσικά, να τα εφαρμόσει όλα αυτά και το Ισραήλ.
Όσον αφορά στη σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση, ξέρουμε την πολιτική «δομή» της. Για εμάς είναι θετικό ότι πλέον πολύς κόσμος, και δημοσιογράφοι, το γνωρίζουν επίσης. Δυστυχώς, με αυτήν την νέα κυβέρνηση, δεν βλέπουμε να υπάρχει η δυνατότητα «εταίρου» στην διαδικασία διαλόγου, όπως έγινε στο παρελθόν μεταξύ του Γ. Αραφάτ και του Γ. Ράμπιν, που τελικά κατάφεραν να φτάσουν σε μια συμφωνία. Ισραηλινοί εξτρεμιστές όμως, δολοφόνησαν τον Ράμπιν και την ίδια τύχη είχε μετά και ο Αραφάτ.
Έχουμε ακούσει πολλές δηλώσεις από τα νέα στελέχη της νέας κυβέρνησης ιδιαίτερα ρατσιστικές και επιθετικές απέναντι στους Παλαιστινίους, π.χ. τις δηλώσεις της νέας υπουργού Δικαιοσύνης που τάχθηκε υπέρ της δολοφονίας όλων των Παλαιστινίων μανάδων για να μην γεννούν φίδια! Δεν ακούσαμε καμία αντίδραση σε αυτό από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Αλλωστε, προεκλογικά και ο ίδιος είχε δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί σε καμία περίπτωση ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Και μετά από αυτό, ουσιαστικά, ζητά επανάληψη των διαπραγματεύσεων για τα σύνορα των εποικισμών επί του κατεχόμενου παλαιστινιακού εδάφους.
Σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα, το σύνολο των εποικισμών είναι παράνομο. Οι εποικισμοί αυτοί έχουν αυξηθεί ραγδαία όλα αυτά τα χρόνια των διαπραγματεύσεων. Σήμερα, υπολογίζονται σε 800.000 οι έποικοι που κατοικούν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Αυτό, προφανώς, είναι αντίθετο στο διεθνές δίκαιο και στις αποφάσεις της Γενεύης, που απαγορεύουν σε μια κατοχική δύναμη να μεταφέρει υπηκόους της σε κατεχόμενα εδάφη.
Όλα αυτά τα χρόνια των διαπραγματεύσεων, περίπου 23, έχουμε δει ότι, αντί για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και ειρήνη, καταλήξαμε σε επέκταση και αύξηση των εποικισμών, στην ανέγερση του ρατσιστικού τοίχους, στον αποκλεισμό της Ιερουσαλήμ και πρακτικά στο διαμελισμό των παλαιστινιακών εδαφών σε καντόνια. Ουσιαστικά, δηλαδή, αυτό δίνει τη χαριστική βολή στο όραμα του παλαιστινιακού λαού για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Αυτή η κατοχή που ξεκίνησε το 1967 έχει μετατραπεί από στρατιωτική, που ήταν αρχικά, σε εποικιστική.
-Ένα χρόνο μετά την ισραηλινή επίθεση, τί γίνεται στη Γάζα; Ο ΟΗΕ είχε κάνει λόγο για, πιθανώς, μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έχει υποστεί αστική περιοχή. Ποιά είναι η κατάσταση σήμερα, προχωρά η ανοικοδόμηση;
-Η Γάζα, που είναι αναπόσπαστο τμήμα του παλαιστινιακού εδάφους, ζει μια τραγική κατάσταση υπό έναν απάνθρωπο αποκλεισμό. Είναι απόλυτη ανάγκη η διεθνής παρέμβαση τόσο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής τραγωδίας που συμβαίνει εκεί όσο και για την προώθηση της ανοικοδόμησης. Βασική λύση για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης είναι, για εμάς, ο τερματισμός της κατοχής. Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος. Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια επίλυσης του θέματος, χωρίς να θίγεται η κατοχή, αναπόφευκτα θα οδηγεί σε φαύλο κύκλο.
Ο ισραηλινός στρατός δεν επιτρέπει, ακόμη και σήμερα, ούτε στην ανθρωπιστική βοήθεια πολλές φορές να φτάσει στη Γάζα. Όποτε θέλει ανοίγει και κλείνει τα περάσματα που οδηγούν στη Γάζα. Ελέγχει τα πάντα. Αρνείται, μέχρι στιγμής, να υπάρξει η ασφαλής δίοδος που ζητά η παλαιστινιακή πλευρά ανάμεσα στην Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να υπάρξει βοήθεια και επικοινωνία. Θέτει αυστηρότατους όρους και περιορισμούς στο οτιδήποτε εισέρχεται στη Γάζα και δεν αναφέρομαι μόνο στα είδη ανοικοδόμησης, αλλά και στα είδη διατροφής.
Το Ισραήλ συνεχίζει ν’ απειλεί τη Γάζα – Έχει σχέδιο ευρύτερης διχοτόμησης
Η ισραηλινή στάση δεν συνάδει ούτε με τα αποτελέσματα και τη συμφωνία της διεθνούς συνάντησης που έγινε για την ανοικοδόμηση της Γάζας πέρυσι στο Κάιρο. Συνεχίζει να προκαλεί με τον τρόπο αυτό και απειλώντας διαρκώς ότι θα εξαπολύσει νέα επίθεση κατά της Λωρίδας της Γάζας. Εμείς δεν θεωρούμε αθώες, ούτε απλώς λόγια, αυτές τις απειλές. Το Ισραήλ έχει πολιτικό στόχο πίσω από αυτές τις δηλώσεις, απειλές και συμπεριφορές: να προκαλέσει διχασμό μεταξύ των Παλαιστινίων αλλά και να προκαλέσει και γεωγραφική «διάσπαση» μεταξύ των δύο τμημάτων των παλαιστινιακών εδαφών, έτσι ώστε να παραμείνει αποκλεισμένη η Γάζα και να συνεχιστεί ο εποικισμός στη Δ. Όχθη.
-Πριν λίγες ημέρες, κυκλοφόρησαν πληροφορίες για «μυστικές επαφές» της Χαμάς με το Ισραήλ, χωρίς τη συμμετοχή της Π. Αρχής ή της ΟΑΠ, κάτι που ορισμένες εκτιμήσεις το θεωρούσαν ως «δείγμα» αναζωπύρωσης του ενδο-παλαιστινιακού διχασμού. Επίσης, υπέβαλε παραίτηση η παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Τί συμβαίνει ενδο-παλαιστινιακά;
-Η παλαιστινιακή κυβέρνηση δεν παραιτήθηκε, με την κλασική έννοια. Υπήρχαν εδώ και καιρό σκέψεις για ανασχηματισμό. Ήδη, έχουν γίνει συσκέψεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ που είναι αρμόδια για το θέμα για να συζητηθεί το σχήμα, η μορφή και τα δεδομένα της οποιασδήποτε νέας κυβέρνησης. Δικό μας μέλημα πάντα είναι αυτή η νέα κυβέρνηση να συμπεριλαμβάνει όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις, γι’ αυτό και θα γίνουν επαφές με όλες από την Εκτελεστική Επιτροπή και στη βάση αυτών θα σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.
Όσον αφορά στις πληροφορίες για «επαφές» της Χαμάς με το Ισραήλ, πιστεύουμε ότι διοχετεύονται από την ισραηλινή πλευρά για να δημιουργούνται εντυπώσεις. Η Χαμάς δεν διέψευσε αυτές τις πληροφορίες. Με τη Χαμάς θα γίνουν επαφές τώρα για την επόμενη κυβέρνηση. Και προφανώς, το Ισραήλ αποσκοπεί στην υλοποίηση της πολιτικής του ατζέντας, δηλαδή να τελειώσει το παλαιστινιακό όραμα για λύση δύο ανεξάρτητων βιώσιμων κρατών και να εντείνει τη διχόνοια μεταξύ των Παλαιστινίων. Γι’ αυτό και δεν είναι παράξενο που το Ισραήλ σχεδιάζει και προωθεί τέτοιες πληροφορίες.
Το ISIS καταστρέφει τη δομή του εθνικού αραβικού κράτους και ευνοεί την ισραηλινή προπαγάνδα
-Όσον αφορά στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, π.χ. η ανάδειξη του ακραίων ισλαμιστών του ISIS, πώς επηρεάζει την παλαιστινιακή υπόθεση; Πώς επηρεάζει η δράση όλων αυτών των οργανώσεων την περιοχή;
-Επηρεάζει πολύ αρνητικά την παλαιστινιακή υπόθεση το ISIS. Πιστεύω ότι από τους κυριότερους στόχους του ευρύτερου σχεδίου που φαίνεται να προωθείται στην περιοχή δια του ISIS είναι να καταστραφεί οριστικά η παλαιστινιακή υπόθεση. Γιατί αυτό που συμβαίνει πρακτικά στοχεύει στην καταστροφή αυτού που ονομάζουμε εθνικό αραβικό κράτος.
Υπάρχουν πολλές ενδείξεις για συνεργασία του Ισραήλ με αυτούς τους τρομοκράτες, που ισχυρίζονται ότι είναι ισλαμιστές, αλλά δεν έχουν ουσιαστικά καμία σχέση με την μουσουλμανική θρησκεία. Όλη η ιστορία του Ισλάμ δεν έχει δείξει τέτοια φαινόμενα. Καμία σχέση δεν έχουν με την κουλτούρα, τον πολιτισμό και την ιστορία των Αράβων, μουσουλμάνων ή χριστιανών.
Σίγουρα υπάρχουν πολλοί πολιτικοί στόχοι μέσα από τη δράση αυτών των ομάδων, σαν το ISIS. Το βασικότερο είναι ότι τέτοιου είδους δράση δίνει πρόσχημα στο Ισραήλ να επιμένει στην αναγνώριση του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους, δηλαδή θρησκευτικού κράτους. Αυτές οι οργανώσεις που δηλώνουν ότι θέλουν ίδρυση ισλαμικού κράτους, δίνουν πρόσχημα στο Ισραήλ να ζητήσει αναγνώριση ως εβραϊκό κράτος.
Ο δεύτερος στόχος των ομάδων αυτών είναι να καταστρέψουν την δύναμη και την ισχύ του αραβικού κράτους. Όλη η δομή της αραβικής κοινωνίας και η κοινωνική δομή του αραβικού κράτους καταστρέφεται από τη δράση του.
Το τρίτο επικίνδυνο σημείο στη δράση αυτών των τρομοκρατών είναι η σταδιακή εκδίωξη των χριστιανών αράβων από τις εστίες τους και η καταστροφή των τόπων λατρείας τους, αλλαγή, δηλαδή, της πληθυσμιακής πολιτιστικής σύνθεσης της περιοχής.
Είναι πολύ σημαντικό επίσης ότι προσπαθούν να ελέγξουν τις πετρελαιοπηγές της περιοχής, γιατί αυτό τους ενισχύει οικονομικά και τρέφει το παράνομο εμπόριο όπλων στην περιοχή. Με τη σειρά του, αυτό το παράνομο εμπόριο όπλων βοηθά σημαντικά την παγκόσμια βιομηχανία όπλων και τον έλεγχο στις τιμές πετρελαίου και αυτό εμβαθύνει περισσότερο την πολιτική πετρελαίου – δολαρίου.
Το πιο σημαντικό, νομίζω, επίσης, ότι είναι να μείνει το Ισραήλ το πιο ισχυρό κράτος στην ευρύτερη περιοχή δια μέσου της διάλυσης των υπολοίπων. Αυτό όλο δεν επηρεάζει μόνο τον αραβικό κόσμο, αλλά όλη την περιοχή και την Ελλάδα φυσικά. Γι’ αυτό βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλά κοινά συμφέροντα μεταξύ Ελλάδας – Παλαιστίνης.
Κατανοούμε ότι η Ελλάδα έχει προτεραιότητες και δεν είναι, τώρα, το Παλαιστινιακό
-Σε μια τελευταία συνέντευξη Τύπου που κάνατε διατυπώθηκε επισήμως το αίτημα για αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους από την ελληνική κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής, το μόνο που έχει γίνει στην κατεύθυνση αυτή είναι η ανακοίνωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ , πριν αρκετό καιρό, ότι θα ζητήσει να γίνει τέτοια συζήτηση στη βουλή. Είναι ικανοποιητικά τα βήματα αυτά;
-Καταρχήν, εμείς ευχόμαστε να βγει η Ελλάδα από την κρίση που περνά. Γιατί μας ενδιαφέρει το μέλλον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Μας ενδιαφέρει η Ελλάδα να παίξει το σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο που έχει στην περιοχή. Να βοηθήσει με το ρόλο της αυτό να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή.
Ως φίλοι, καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες που περνά η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν προτεραιότητες. Και η πρώτη προτεραιότητα είναι σίγουρα το τι θα γίνει με την Ε.Ε και την συμφωνία για να καταφέρει η Ελλάδα να έχει ανάπτυξη και ευημερία και να ζήσει με αξιοπιστία.
Επίσης, αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελλάδα ασκεί την εξωτερική της πολιτική με βάση τα δικά της συμφέροντα. Πιστεύουμε ότι ένα από αυτά είναι η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Γιατί θα πιέσει, σε συνδυασμό με την αναγνώριση από 135 χώρες με τελευταία το Βατικανό, το Ισραήλ να δεχτεί τη διεθνή νομιμότητα. Για να καταλήξουμε στην λύση των δύο κρατών. Γιατί η Ελλάδα και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν δηλώσει ότι πιστεύουν στην λύση των δύο κρατών ως βάση επίλυσης του Παλαιστινιακού.
Για την μορφή της αναγνώρισης και το χρόνο που θα γίνει, το αφήνουμε στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης και των ελληνικών κομμάτων. Δεν θέλουμε να ασκήσουμε πίεση σε μια τόσο ευαίσθητη στιγμή για την Ελλάδα. Σεβόμαστε αυτό που ο Πρωθυπουργός Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη στον κατάλληλο χρόνο.
Η πρωτοβουλία των βουλευτών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με επιστολή τους και προς τον υπουργό Εξωτερικών, ήταν σαν ερώτημα για το πότε θα γίνει αναγνώριση από την κυβέρνηση. Είναι θέμα του Υπουργού να απαντήσει. Πιστεύουμε ότι η Παλαιστίνη είναι ένα θέμα που ενώνει τους Έλληνες. Από την εποχή του Α. Παπανδρέου που υποδέχτηκε τον Γ. Αραφάτ στην Αθήνα το 1982 και άνοιξε η παλαιστινιακή διπλωματική αντιπροσωπεία στην Αθήνα. Όλα αυτά τα χρόνια, οι σχέσεις που μας συνδέουν και συνδέουν και τον νυν Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, παραμένουν ισχυρές.
Και επιτεύχθηκε περαιτέρω πρόοδος με την επίσκεψη που έκανε, πριν λίγες μέρες, ο Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης Ριάντ αλ Μάλκι στην Αθήνα, ενώ ο κ. Κοτζιάς έρχεται στην Παλαιστίνη στις αρχές Ιουλίου. Υπάρχουν συμφωνίες σε κοινά θέματα και έχουμε υπογράψει και πολλές. Ελπίζουμε το καλύτερο για τον ελληνικό λαό σε αυτήν την κρίση, να βγει γρήγορα από αυτήν και τον σεβόμαστε πολύ.
* Η συνέντευξη έγινε στα τέλη Ιουνίου, όμως, λόγω των εξελίξεων εντός Ελλάδας, δημοσιεύεται τώρα. Παρακολουθήστε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο-χρονικό από το rt.com.