Ο Banksy της Υεμένης

Και κάπως έτσι, η τέχνη θα νικά πάντα την απόλυτη φρίκη

| 18/01/2018

Τον ονομάζουν ο «Άραβας Banksy» ή ο « Banksy της Υεμένης». Το πραγματικό όνομά του είναι Murad Subay, μόλις 30 χρονών. «Έδρα» του η πρωτεύουσα Σαναά, η οποία εδώ και επτά χρόνια είναι εμπόλεμη ζώνη.

Και ο Murad την έχει μετατρέψει σε «στούντιο» της δημιουργίας του. Οι καμβάδες του είναι τα συντρίμμια του πολέμου, τα εγκαταλειμμένα και βομβαρδισμένα σπίτια… τα πάντα.

«Ο πόλεμος είναι μόνο μία λέξη. Εγώ απλώς προσπαθώ να δείξω το πραγματικό νόημα της λέξης. Την ασχήμια, τον πόνο, την καταστροφή, την ερημιά »… Δεν είναι όμως μόνο ο πόλεμος θέμα του αλλά και η ανθρωπιστική καταστροφή, η οικονομική καταστροφή, η πολιτική διαφθορά, η καταπίεση, οι εξαφανισμένοι, οι βομβαρδισμοί με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η βομβαρδισμένη και ερειπωμένη Σαναά είναι ο «εκθεσιακός χώρος» όχι του «Άραβα Banksy» αλλά του κρανίου τόπου που έχει μετατραπεί μία χώρα που κάποτε την έλεγαν Υεμένη…

 

Το κείμενο και οι υπέροχες φωτογραφίες είναι ευγενές «δάνειο» από τον «τοίχο» της  Χριστίνας Μαυροπούλου – Christina Mavropoulou στο facebook.