Ο Jack Heart παρουσιάζεται

O Νικόλας Κοκολάκης και το μουσικό κουτί συναισθημάτων του

| 11/06/2017

Πέντε μουσικοί ανεβαίνουν στην σκηνή, δυο ηλεκτρικές κιθάρες και ένα μπάσο συνδέονται με τους ενισχυτές, τα τύμπανα και τα πλήκτρα στο βάθος είναι πανέτοιμα και μια ακουστική κιθάρα περιμένει τον ιδιοκτήτη της, αυτόν που την έκανε να αποτελέσει την βάση για τα επερχόμενα ηλεκτρικά folk τραγούδια που βασίζονται σε μια αθηναϊκή εκδοχή της americana μουσικής με τον Nick Cave ή και τον Lou Reed να κρύβονται ανεπαίσθητα στην γωνία των μελωδιών, του ύφους και του στυλ και ο Νικόλας (Κοκολάκης) ή αλλιώς ο ετερώνυμος του Jack Heart… μόλις βγαίνει με ένα κοστούμι, αρκετό χιούμορ, εκκεντρικά σένιος, έτοιμος να εκφράσει σκέψεις και τραγούδια.

15 κομμάτια γραμμένα και εκφρασμένα στην φωνή από τον ίδιο, η παρουσίαση του δίσκου  του «Emotional Pinata» ξεκινάει. Pinata είναι ένα κουτί γεμάτο γλυκά και δώρα που το σπάνε σε μια τελετουργία στο Μεξικό και εδώ στην πόλη μας, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ο Jack μας το συστήνει υποδηλώνοντας πως η δική του τελετουργία είναι να μας κεράσει την ψυχή του, ένα σύνολο λέξεων και συναισθημάτων κρυμμένων μέσα στο δίσκο του. Όμορφη σκέψη, καλλιτεχνική προσέγγιση, αναφορές άλλης κουλτούρας που έχει τον τρόπο και στηρίζεται. Ούτως ή άλλως δεν είναι ο Νικόλας αλλά ο Jack. Τον Νικόλα δεν το είδα και μάλλον ούτε ο ίδιος θέλει να φανεί. Άλλο ο άνθρωπος και άλλο πράμα ο μουσικός. Ας μείνουν ξέχωρα. Καθόλου δεν με χαλάει.

tn_IMG_9862

Στυλ όντως έχει και θεατρικότητα στην σκηνή – νιώθει, δεν νιώθει τα τραγούδια με την ίδια συναισθηματική φόρτιση της στιγμής που τα έγραφε, σημασία δεν έχει -, η μουσική παρουσιασμένη ζωντανά δεν είναι μόνο ήχος και σωστή απόδοση της έκφρασης – και αυτό που λέω δεν ιεραρχείται, δεν μπαίνει σε ζυγαριά – αλλά και παρουσία πάνω στην σκηνή. Και στους μουσικούς θα μπορούσα να βρω τρεις τρόπους σκηνικής συμπεριφοράς. Αυτοί που νιώθουν στην σκηνή άβολα και προσπαθούν μάταια να αντιγράψουν έμπειρους και “μεγάλους” καλλιτέχνες, αυτοί που τους αντιγράφουν ολόσωστα, τους έχουν υιοθετήσει και βγάζουν ένα θεμιτό και σοβαρό επαγγελματισμό και αυτούς που δημιουργούν το δικό τους στυλ, η σκηνή είναι το σαλόνι τους, δεν τους επηρεάζει τίποτα, δεν υποκρίνονται αλλά έχουν θέσει την σκηνή στην ίδια κλίμακα με τον χώρο που δημιουργούν το έργο του. Αυτή την τρίτη σκηνική παρουσία, δεν μπορούμε να την ζητάμε από κανένα νέο καλλιτέχνη, είναι υπόθεση των φτασμένων. Και φτασμένος είναι αυτός που ζει από την τέχνη του, που έχει επιβληθεί στο κοινό, στον χώρο, στην βιομηχανία. Ο Jack Heart σαφώς και νέος – αν και με ενδιαφέρουσες συνεργασίες με μπάντες του εξωτερικού, μιας και έχει μοιραστεί την σκηνή με αρκετούς – σαφώς και είναι έλληνας μουσικός που προσπαθεί μέσα σε ένα εναλλακτικό και indie κλίμα να εκφραστεί προσωπικά. Τηρουμένων των αναλογιών λοιπόν, η όλη του παρουσία θέλει θάρρος.

tn_IMG_9905

Και φτάνουμε στη μουσική. Στην αγγλόφωνη πλευρά της ευρείας ροκ – με επιρροές από ένα μεγάλο φάσμα ήχων – και με διάφορες πειραματικές εκρήξεις που δημιουργούν όντως έκπληξη και αίσθηση του «νέου», είναι αυτές που κερδίζουν τα αυτιά μας περισσότερο. Το emotional στοιχείο – όπως ονομάζει την πρόταση του – ένα σύνολο προσωπικών του στιγμών και σκέψεων, αυτή η εσωστρέφεια που δεν είναι προφανώς κατακριτέα – είναι μονίμως παρούσα, και προσπαθεί να μιλήσει με διάφορους εκφραστικούς τρόπους. Σε αυτή την διαδρομή, σε αυτούς τους δρόμους που διαβαίνει πρέπει να βρει τον ένα που τον καλύπτει περισσότερο, αυτό που λέμε μια προσωπικότητα, μια ταυτότητα. Δεν θα έχει καμιά σημασία το alter ego του Νικόλα να είναι alter ego άλλου καλλιτέχνη. Το στοίχημα είναι απόκτηση και η κατάκτηση μιας προσωπικής φωνής. Η τέχνη είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας όπως εργαλείο είναι η γλώσσα του στόματος και του σώματος. Πρέπει ο καθένας να βρει τον τρόπο να γίνει ολοδική του. Κτήμα του. Αυτό θέλει δουλειά, προσπάθεια, καλλιτεχνική υπομονή και συναισθηματική δυναμική. Όσον αφορά τον Νίκο ή τον Jack, το στοιχείο των τραγουδιών που θυμίζει τους Bad Seeds του Nick Cave μοιάζει να είναι ο δρόμος που μπορεί καλύτερα να στηρίξει και στην βάση αυτή να χτίσει τη φωνή, την ενορχήστρωση, τον ήχο, την ουσία του.

O Jack Heart μοιάζει να έχει να εκφράσει σκέψεις και ιδέες όπως κάθε μουσικός που προσπαθεί να στηριχθεί και να περπατήσει σε ένα χώρο, τον μουσικό, δύσκολο προς κατάκτηση. Είναι μέρος μιας indie σκηνής της Αθήνας, έχει μια έμπειρη μπάντα πίσω του. Αρχίζουμε να τον ακολουθούμε στα μονοπάτια του.

[hr]

Περισσότερα για τον δίσκο του εδώ: https://jackheart.bandcamp.com/

*Οι φωτογραφίες είναι του συντάκτη

Γεννημένος το 1984 στην Λάρισα, εγκλωβισμένος για κάποια χρόνια στην Ιταλία, αντί να μάθει να ξυπνάει στις αίθουσες δικαστηρίων έμαθε να βρίσκεται στις αίθουσες κινηματογράφου καθώς και πίσω από φωτογραφικές μηχανές. Έκτοτε γράφει για ταινίες και για σινεμά (καθώς και για ό,τι άλλο σκέφτεται) και φωτογραφίζει για φωτορεπορτάζ και για ευχαρίστηση. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ).