Ο Richard Mosse στην Αθήνα | 07.10

ΡΟΜΑΝΤΣΟ | 7 μ.μ.

| 03/10/2018

Ο Richard Mosse θα βρεθεί στην Αθήνα στις 7 Οκτωβρίου με αφορμή την έκθεση “You refuse to understand / you don’t say anything / watching me die” (Adam Broomberg & Oliver Chanarin, Richard Mosse, Daphne Tolis) όπου και θα δώσει ομιλία για τους θερμικούς χάρτες και για το έργο του ευρύτερα αναφερόμενος στο Grid (Moria) και στο Incoming.

Το Grid (Moria) καταγράφει το στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου με τη χρήση στρατιωτικής θερμικής κάμερας η οποία μπορεί να ανιχνεύσει και να απεικονίσει ανθρώπινη παρουσία από απόσταση 30.3 χιλιομέτρων.

Το Incoming δημιουργήθηκε με χρήση αντίστοιχης τεχνολογίας κατά τα έτη 2014-2017 και χαρτογραφεί την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Το project αυτό ανατέθηκε στον Mosse από την National Gallery of Victoria της Μελβούρνης και την Barbican Art Gallery.

Χρησιμοποιώντας τη θερμότητα τόσο μεταφορικά όσο και ως ένδειξη μέτρησης, το έργο του Mosse καλεί τον θεατή να στοχαστεί πάνω στις τρέχουσες συνθήκες στις οποίες βρίσκονται οι πρόσφυγες, μέσα από έννοιες όπως η θερμότητα του ανθρώπινου σώματος, η υποθερμία, η ευαλωτότητα, η προσωρινότητα, η θνητότητα, η βιοεξουσία, η νεκροπολιτική, η κατάργηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και η αποτυχία της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα του ασύλου.

Συνδιοργάνωση: Athens Photo Festival, MedPhoto Festival, Thessaloniki PhotoBiennale 2018

Info:

ΡΟΜΑΝΤΣΟ, Αναξαγόρα 3, Αθήνα

07.10.2018, 7 μ.μ.

*Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με δυνατότητα ερωτήσεων-τοποθετήσεων στα ελληνικά.