"Αγόρασα ένα φτυάρι από το ΙΚΕΑ να σκάψω τον τάφο μου."

Ο Rodrigo Garcia, η performance και το πολιτικό θέατρο. Μια παράσταση και μια συζήτηση

| 23/04/2015

Την Παρασκευή 24-4-2015, ώρα 6-8 μμ, θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα «Ο Rodrigo Garcia, η performance και το πολιτικό θέατρο» στο Κέντρο Σημειολογία Θεάτρου, Ακαδημίας 45, 1ος όροφος, αίθουσα 3.

Αφορμή για τη συζήτηση αυτή στάθηκε η παράσταση «Αγόρασα ένα φτυάρι από το ΙΚΕΑ να σκάψω τον τάφο μου», της Εταιρείας Θεάτρου Παίκτες, σε κείμενα του enfant terrible του σύγχρονου θεάτρου, του αργεντινού Rodrigo Garcia, σε μικρά ποιήματα του χιλιανού ποιητή Nicanor Parra -γραμμένα ένα χρόνο πριν το πραξικόπημα του Pinochet και κάποια γραπτά που προέκυψαν από τους αυτοσχεδιασμούς της ομάδας.

Ο αργεντινός δραματουργός, που τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Ισπανία, μετακόμισε πρόσφατα στο Μονπελιέ, καθώς του έδωσαν τη διεύθυνση του Εθνικού Κέντρου Δραματουργίας, θέση από την οποία δηλώνει ότι θα συνεχίσει το ανατρεπτικό του έργο.

Το έργο του Γκαρσία αποδομεί τη συνήθη φόρμα και λόγο της σκηνής, μεταφέρει την καθημερινότητα των συναισθημάτων και των λέξεων με τον πιο ωμό, ακατέργαστο τρόπο, δημιουργεί εικαστικά περιβάλλοντα και κινήσεις που αποτυπώνουν την ωμότητα του καπιταλισμού.

Η παράσταση αυτή, με τον τίτλο έργου του Ροντρίγκο Γκαρσία, ανέβηκε την περσινή χρονιά από την Εταιρεία Θεάτρου Παίκτες στο Βυρσοδεψείο και φέτος δουλεύτηκε εκ νέου από την ομάδα και παρουσιάζεται στο Θέατρο Προσκήνιο. Οι δύο τελευταίες παραστάσεις είναι την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη (27 και 28 Απριλίου).

Η σκηνοθέτις της παράστασης, Μαρία Σάββα, πήρε τον λόγο του Γκαρσία και τον έδωσε στους ηθοποιούς να τον κατασπαράξουν, με την κυριολεκτική σημασία της λέξης. Μέσα σε ένα εικαστικό περιβάλλον από σκηνές και προϊόντα κατανάλωσης, οι ηθοποιοί βίωσαν σωματικά πρώτα –και ύστερα λεκτικά- τον κόσμο τού Γκαρσία, μεταφέροντάς μας τη φρίκη της σύγχρονης δυτικής κουλτούρας μέσα από τα ίδια τους τα σπλάχνα. Δεν ξέρω αν αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σωματικό ή βιωματικό θέατρο, αν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για σπάσιμο της σύμβασης του ορίου της σκηνής και των θεατών, αν θα ήταν δόκιμο να πούμε για το καθρέφτισμα της κοινωνίας στην τέχνη. Ό,τι και από αυτά να συμβαίνει, οι τέσσερις ηθοποιοί φάνηκαν να γράφουν το δικό τους μανιφέστο επί σκηνής, επηρεασμένοι από το έργο του Γκαρσία, το ΙΚΕΑ, τα καρότσια του σούπερ μάρκετ, τον αδηφάγο καπιταλισμό, την απάθεια που μας περιβάλλει, και τα βιβλία που κάποιες φορές λένε την αλήθεια…. Αλήθειες για την εξουσία και την καταπίεση, για την κατανάλωση και την παράδοση/επανάπαυση άνευ όρων σε έναν ισοπεδωτικό πολιτισμό.

Με αφορμή, λοιπόν, την δουλειά που έκαναν οι συντελεστές της παράστασης, η Μαρίκα Θωμαδάκη του Κέντρου Σημειολογίας Θεάτρου τους προσκάλεσε για μια συζήτηση γύρω από την performance και το σύγχρονο πολιτικό θέατρο. Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος η σκηνοθέτις της παράστασης, Μαρία Σάββα και ένας εκ των ηθοποιών, ο Σωτήρης Μπακόλας.

ικεα2

ΙNFO

Συζήτηση: «Ο Rodrigo Garcia, η performance και το πολιτικό θέατρο» στο Κέντρο Σημειολογία Θεάτρου, Ακαδημίας 45, 1ος όροφος, Αίθουσα 3, ώρα 6.00-8.00 μμ. Ομιλητές: Μαρία Σάββα, σκηνοθέτις, Σωτήρης Μπακόλας

Πληροφορίες για την παράσταση “Αγόρασα ένα φτυάρι από το ΙΚΕΑ να σκάψω τον τάφο μου”:

Σκηνοθεσία: Μαρία Σάββα

Δραματουργική επεξεργασία: Μαρία Σάββα με την συμβολή της ομάδας

Μετάφραση των κειμένων του Rodrigo Garcia: Λίτσα Φρυδά, Νίκος Labot, Κατερίνα Σπάθη

Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Αντρέας Βούσουρας, Βασίλης Γεροδήμος

Εικαστική εγκατάσταση με κούκλες: Αννίτα Αργυροηλιοπούλου

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Μουσική επιμέλεια: Μαρία Σάββα

Video: Άλκηστη Καφετζή σε συνεργασία με την Μαρία Σάββα

Πρωτότυπη μουσική: Απόστολος Λεβεντόπουλος

Παίζουν: Μαρία Σάββα, Κατερίνα Κλειτσιώτη, Σωτήρης Μπακόλας, Βαγγέλης Ντίνος