Παλαιστίνη: Καθημερινές οι αιματηρές συγκρούσεις

Νεκροί, τραυματίες και εκατοντάδες συλληφθέντες τα τελευταία 24ωρα

| 23/07/2017

Σε νέο κύκλο έντασης βυθίζουν τα παλαιστινιακά εδάφη οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής τις τελευταίες ημέρες, με την είδηση, στην καλύτερη των περιπτώσεων, να φιλοξενείται στα «ψιλά» των μεγάλων ΜΜΕ.

Την νέα κλιμάκωση πυροδότησε η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να τοποθετήσει ηλεκτρονικούς ανιχνευτές μετάλλων σε όλες τις πύλες από όπου οι Παλαιστίνιοι, και άλλοι μουσουλμάνοι, διέρχονται για να εισέλθουν στο Τέμενος αλ Άκσα, τον τρίτο ιερότερο τόπο για τους μουσουλμάνους, με το πρόσχημα της αποτροπής επιθέσεων από καμικάζι αυτοκτονίας. Πρόκειται για πρόσχημα γιατί ποτέ δεν έχει γίνει επίθεση μέσα στο πλήθος που προσεύχεται στο τέμενος αλ Άκσα (άλλωστε είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία Παλαιστίνιοι και ορισμένοι μουσουλμάνοι από άλλες χώρες) και αν γινόταν, θα ήταν εμφανές ότι στόχος θα ήταν οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι.

palest3

Παλαιστίνιοι προσεύχονται έξω από τα τείχη που οδηγούν στο αλ Άκσα υπό το βλέμμα Ισραηλινών στρατιωτών

Εντούτοις, η πρόκληση εμποδίων και δυσκολιών στη διαδικασία προσέλευσης για προσευχή στο αλ Άκσα, είναι ένας αγαπημένος τρόπος των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής να εξοργίζουν και κυρίως να εξευτελίζουν τους, υπό κατοχή, Παλαιστινίους διαμορφώνοντας, έτσι, με μαθηματική ακρίβεια το κατάλληλο «κλίμα» για την εμφάνιση και δράση ακραίων φωνών, που, επίσης, με τη σειρά τους, θα αξιοποιηθούν ως άλλοθι από την κατοχή. Κοινώς, ο ισραηλινός στρατός κατοχής έχει, εδώ και χρόνια, εφαρμόσει μια εξαιρετικά αποδοτική μέθοδο: αντί να εξαπολύει χωρίς κανένα πρόσχημα επιθέσεις, φροντίζει να διαμορφώσει το κλίμα και τις συνθήκες που θα «γεννήσουν» ακρότητες για να τις μεγαλοποιήσει όσο γίνεται περισσότερο και να τις αξιοποιήσει, για να περιορίσει ακόμη πιο πολύ τις στοιχειώδεις ελευθερίες του παλαιστινιακού λαού, να υποσκάψει τα δίκαια αιτήματά του για ελεύθερη πατρίδα και σταδιακά να ταυτίσει κάθε πράξη αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή, με αυθαιρεσίες και «άλματα», με …«τρομοκρατία».

Εδώ και μία εβδομάδα, στις καθημερινές συγκρούσεις που σημειώνονται τόσο στην ανατολική Ιερουσαλήμ όπου βρίσκεται το αλ Άκσα και κατοικείται, κυρίως ακόμη, από Παλαιστινίους παρά τις εντατικές προσπάθειες εκδίωξής τους με τις διαρκείς απαγορεύσεις και κατεδαφίσεις σπιτιών, όσο και στην κατεχόμενη Δ. Όχθη, όπου ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί και πάλι επιχειρήσεις μέσα στην πόλη, και στη Λωρίδα της Γάζας.  Συνολικά έχουν σκοτωθεί 7 Παλαιστίνιοι και 3 εβραίοι έποικοι, έχουν τραυματιστεί και συλληφθεί επίσης εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, μεταξύ αυτών έφηβοι αλλά και γέροντες.

palest2

Συγκρούσεις στην ανατολική Ιερουσαλήμ

Οι τρεις εβραίοι έποικοι έπεσαν νεκροί από επίθεση νεαρού Παλαιστινίου με μαχαίρι στον εποικισμό Χαλαμίς, την Παρασκευή, οπότε συμπληρώθηκε μια εβδομάδα καθημερινών διαδηλώσεων για τις απαγορεύσεις στο τέμενος αλ Άκσα και, ήδη, οι τραυματίες και οι συλληφθέντες Παλαιστίνιοι καταμετρούνταν σε εκατοντάδες. Ο ισραηλινός στρατός κατοχής δεν αρκέστηκε στη σύλληψη, αλλά προχώρησε σε σύλληψη του αδελφού του, σε πρόκληση σοβαρών υλικών ζημιών στο πατρικό σπίτι του δράστη και σε αποκλεισμό όλου του χωριού του, το Κομπάρ κοντά στη Ραμάλλα, ακολουθώντας την προσφιλή τακτική της συλλογικής τιμωρίας.

Από την οργή των δυνάμεων κατοχής δεν γλίτωσαν  ούτε οι δημοσιογράφοι, καθώς τα τελευταία 24ωρα, είναι αλλεπάλληλες οι καταγγελίες για τραυματισμούς εκπροσώπων των ΜΜΕ, εκδιώξεις τους από μέρη που εκτυλίσσονται συγκρούσεις κ.λπ.

press