Παλαιστίνη: Και η ...ζωή υπό κατοχή συνεχίζεται με νεκρούς, τραυματίες, συλλήψεις

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις «σκούπα» με εκατοντάδες τραυματίες και συλληφθέντες

| 31/07/2017

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, η παλαιστινιακή γη βράζει και πάλι από οργή. Μετά τις διαδηλώσεις, τις διαμαρτυρίες αλλά και διεθνείς αντιδράσεις, η ισραηλινή ηγεσία απέσυρε τα ηλεκτρονικά μηχανήματα ελέγχου από τις εισόδους που οδηγούν στον δεύτερο ιερότερο τόπο του Ισλάμ, στο τέμενος αλ Άκσα, αλλά συνεχίζει να ρίχνει «λάδι στη φωτιά» της, ούτως ή άλλως, κοχλάζουσας λαϊκής παλαιστινιακής οργής καθώς προχώρησε, την παραμονή της καθιερωμένης προσευχής της Παρασκευής, σε προσαγωγές περίπου 100 Παλαιστινίων που προσπάθησαν να προσεγγίσουν την περιοχή εκ των οποίων στους 21 απαγορεύτηκε να μπουν στο τέμενος για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Η παλαιστινιακή πλευρά υποστηρίζει ότι οι κινήσεις της ισραηλινής ηγεσίας πάντα με το κλασικό πρόσχημα της ασφάλειας, ακολουθούν τη γνωστή πεπατημένη της πρόκλησης έντασης για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επεμβάσεις που διαμορφώνουν τετελεσμένα επί του κατεχόμενου εδάφους.

Στο νέο αυτό γύρο διαδηλώσεων, συγκρούσεων και καταστολής από τις κατοχικές δυνάμεις, δεκάδες είναι, και πάλι, οι συλλήψεις Παλαιστινίων τόσο στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ όσο και στη Δυτική Όχθη. Οι συλλήψεις γίνονται στο πλαίσιο αλλεπάλληλων επιχειρήσεων «σκούπα» που διεξάγει ο ισραηλινός στρατός κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας μαζεύοντας κόσμο μέσα από τα σπίτια του. Σύμφωνα με παλαιστινιακά ΜΜΕ,  μόνο την νύχτα 30 – 31 Ιουλίου, στην ανατολική Ιερουσαλήμ συνελήφθησαν 33 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και 7 ανήλικοι όπως αναφέρεται και σε ανακοίνωση της ισραηλινής αστυνομίας που τους χαρακτηρίζει «βασικούς υπόπτους πρόκλησης επεισοδίων».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ένας16χρονος είχε σκοτωθεί σε διαδηλώσεις στα όρια της Γάζας. Μόνο μέσα σε ένα 10ήμερο, με βάση τις παλαιστινιακές νοσοκομειακές αρχές, έχουν τραυματιστεί περισσότερο από 1.000 Παλαιστίνιοι.

Με βάση στοιχεία οργανώσεων που ασχολούνται με τους φυλακισμένους, μόνο τον Ιούνιο 388 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων 70 ανήλικοι.

Το video που ακολουθεί είναι απλώς μια σχεδόν συνηθισμένη ημέρα στη Χεβρώνα της Δ. Όχθης: εκεί όπου 500 – 800 έποικοι κατοικούν στο κέντρο μιας παλαιστινιακής πόλης περίπου 200.000 Παλαιστινίων, των οποίων τη ζωή (αν θα μετακινηθούν, αν θα δεχτούν επίθεση στο σπίτι τους, αν τα παιδιά θα πάνε σχολείο, αν θα βγουν να αγοράσουν ψωμί, κ.ο.κ.)  καθορίζει ο ισραηλινός στρατός που προστατεύει τους εποίκους. Ναι φυσικά η αντίδραση σε αυτό ονομάζεται «βίαιη έκρηξη» και η καταστολή της από τις κατοχικές δυνάμεις «νόμιμη αυτοάμυνα και ασφάλεια». Αυτό είναι το πρόσωπο και η ουσία της κατοχής…