«Παλεύουμε μαζί σας, φωνάξτε μαζί μας» - 28 Απριλίου: Νέα μέρα δράσης των νοσοκομειακών γιατρών

Γιατί για την κυβέρνηση είναι «ήρωες» αλλά δεν έχει καν χρόνο να τους ακούσει

| 27/04/2020

Ενάμισι μήνα περίπου μετά την έναρξη των μέτρων καραντίνας και λίγες ημέρες πριν την έναρξη της σταδιακής άρσης τους, αυτοί που, τελικά, ακούστηκαν στα μεγάλα ΜΜΕ λιγότερο από κάθε άλλο, είναι οι «ήρωες με τις πράσινες και λευκές στολές». Οι «ήρωες» που μας καλούσαν να τους χειροκροτήσουμε και στους οποίους αναφέρθηκαν επανειλημμένως κυβερνητικά στελέχη είναι αυτοί των οποίων η φωνή δεν έφτασε ποτέ στα αυτιά του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης αγνόησε επιδεικτικά την ανοικτή τους επιστολή με την οποία του ζητούσαν να τηλεδιάσκεψη για να τους παρουσιάσουν την εικόνα που οι ίδιοι έχουν εργαζόμενοι άοκνα όλες αυτές τις εβδομάδες στην «πρώτη γραμμή της μάχης» κατά του κορονοϊού αλλά και τις προτάσεις τους για την επόμενη ημέρα, η οποία κάθε άλλο παρά εύκολη προδιαγράφεται τόσο στην υγειονομική όσο και στην οικονομική της πτυχή.  Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, τα αρμόδια στελέχη βρήκαν το χρόνο ακόμη και μουσική πάνω σε φορτηγά ν’ ακούσουν, αλλά όχι ν’ ακούσουν τους γιατρούς των νοσοκομείων, δηλαδή τους καθ’ ύλην αρμόδιους για να σωθούν ζωές.  Δεν βρήκαν χρόνο να ακούσουν, ούτε να σχολιάσουν τις καταγγελίες τους για την απόλυση επικουρικών γιατρών εν μέσω πανδημίας, για τις αλλεπάλληλες μετακινήσεις γιατρών προς νοσοκομεία ή προς δομές που το είχαν ανάγκη από άλλες ήδη υποστελεχωμένες δομές του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παρασχεθεί η απαραίτητη φροντίδα σε ανθρώπους που δεν νοσούν από Covid19 και έτσι να «κλείνουν τρύπες» χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα, ούτε να δώσουν σοβαρές και εμπεριστατωμένες απαντήσεις στις καταγγελίες τους για περικοπή δεδουλευμένων εφημεριών εν μέσω πάντα πανδημίας και ενώ παραμένουν «ήρωες».

Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση, και εν χορώ τα περισσότερα κυρίαρχα ΜΜΕ, ιδιαίτερα τα τηλεοπτικά, απαξιούν, επί της ουσίας, την προσφορά των γιατρών αρκούμενα σε χαρακτηρισμούς περί «ηρωισμού» και αποκρύπτοντας τις καταγγελίες και τις μαρτυρίες τους είναι ενδεικτικός του πως θα πορευτεί η χώρα στο ρηξικέλευθο δρόμο της άρσης των μέτρων. Και μάλιστα ενώ παρά την αυστηρή καραντίνα, έγινε σαφές όλες τις προηγούμενες εβδομάδες ότι δεν υπήρξε κανένας σοβαρός έλεγχος για την τήρηση κανόνων προστασίας των εργαζομένων σε χώρους δουλειάς, ούτε καν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια που συνέχισαν, κατά πλειοψηφία, να λειτουργούν με εκβιασμούς και απειλές σε βάρος εργαζομένων και χωρίς μέτρα προστασίας όπως καταγγέλλει το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων. 

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διαμαρτύρονται στις 28 Απριλίου με ενδεδειγμένους τρόπους, λόγω της πανδημίας,  όπως και στις 7 Απριλίου, τηρώντας τις αποστάσεις και όλα τα μέτρα προστασίας και μας καλούν όλους να τους ακούσουμε και πάψουμε να κρατούμε το στόμα μας κλειστό απέναντι σε όσους τους αγνοούν, τους «θάβουν» στη σιωπή αλλά σίγουρα θα επιχειρήσουν και να τους επιτεθούν και να τους λοιδορήσουν με πρόσχημα «τα μέτρα καραντίνας». Δεν είναι ζήτημα απλώς αλληλεγγύης η υποστήριξη των αιτημάτων τους. Είναι ζήτημα προστασίας της ζωής μας.

Το κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ έχεις ως εξής:

«Στις 7 Απριλίου η φωνή πίσω από τις μάσκες ακούστηκε δυνατά.

Στις 7 Απριλίου το σύνθημα «Σπάμε τη σιωπή. Δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης και του αγώνα», διαδόθηκε παντού σε όλη τη χώρα αλλά και πέρα από τα σύνορα.

Η μεγάλη συμμετοχή στην αγωνιστική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας, το κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε από σωματεία, συλλογικότητες, μαζικούς φορείς, αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Κλιμακώνουμε τους αγώνες μας.

Στις 28 Απριλίου προχωράμε σε νέα πανελλαδική κινητοποίηση!

Kαλούμε τις Ενώσεις να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την επιτυχία και αυτής της κινητοποίησης. Με παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των νοσοκομείων, στις ΥΠΕ, με συμβολικές κινητοποιήσεις στις πύλες και στα προαύλια των νοσοκομείων και των ΚΥ.

Τιμούμε την μνήμη των συναδέλφων που έχασαν τη ζωή τους στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Διεκδικούμε:

· Μονιμοποίηση των επικουρικών, όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

· Πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού) για τη στελέχωση των νοσοκομείων και των Κ.Υ.

· Μέτρα και μέσα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των υγειονομικών.

· Ένταξη στα BAE.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ και όλων των υγειονομικών θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας για να επιδώσουν υπόμνημα με τα αιτήματά μας.

Στις 28 Απρίλη η φωνή μας θα ακουστεί ακόμα μία φορά. Ακόμα πιο δυνατά!»

 

–Όλες οι φωτογραφίες του άρθρου είναι από την ΜΕΘ για Covid19 του Ευαγγελισμού (εκεί που στις 7 Απριλίου κατά τη συμβολική διαμαρτυρία των γιατρών κρίθηκε απαραίτητη η εμφάνιση αστυνομίας για να τους μάθει πως τηρούνται τα μέτρα προστασίας που οι γιατροί μας δίνουν) και είναι ευγενική προσφορά στο #ToPeriodikoGR του φίλου μας φωτογράφου Μάριου Λώλου