Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου: Οι καλύτερες ταινίες του 2020

| 11/01/2021

Η ετήσια ψηφοφορία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου με συμμετοχή (87%) των μελών της ανέδειξε τις καλύτερες ταινίες για το 2020. (σ.σ. αφορά ταινίες που βρήκαν διανομή στους φυσικούς χώρους, στις αίθουσες και μόνο)

Μπορεί το Φεστιβάλ των Καννών να μη διεξήχθη φέτος, ελέω πανδημίας, ωστόσο μια ταινία από τη διοργάνωση του 2019, την ίδια που μας είχε χαρίσει και τα -βραβευμένα με Χρυσό Φοίνικα και Όσκαρ- Παράσιτα του Μπονγκ Τζουν Χο (καλύτερη ταινία του 2019 για την Π.Ε.Κ.Κ.), ήταν εκείνη που επικράτησε στην ψηφοφορία. Πρόκειται για το φιλμ Ο Προδότης του Μάρκο Μπελόκιο, ο οποίος γύρισε τούτο το αριστούργημα στα 81 του χρόνια.

Όσο για τα εγχώριαμ ξεχώρισε Η Μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς του Γιάννη Οικονομίδη, η προβολή της οποίας στις αίθουσες άρχισε λίγο πριν την επίθεση του κορωνοϊού, διακόπηκε αναγκαστικά, αλλά συνεχίστηκε και το καλοκαίρι, αμέσως μετά την επαναλειτουργία των κινηματογράφων.

Υπενθυμίζουμε ότι την αφορμή για την ψηφοφορία προσφέρει η ετήσια έκδοση Κινηματογράφος 2020, η οποία θα κυκλοφορήσει στα τέλη Φεβρουαρίου. Θα είναι, όπως πάντα, εμπλουτισμένη με κριτικές για το σύνολο των ταινιών που προβλήθηκαν την περασμένη χρονιά στη χώρα μας, αλλά και με εκτενείς αναφορές στα ελληνικά και στα μεγάλα διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου του 2020, τα οποία παρακολούθησαν -δυστυχώς, εξ ανάγκης, ως επί το πλείστον διαδικτυακά- τα μέλη μας. Δεν θα λείψει παρουσίαση όσων βιβλίων για την Έβδομη Τέχνη κυκλοφόρησαν, αλλά και καθιερωμένες στήλες, όπως το “box office” και το “Εις μνήμην”, μια ανασκόπηση των απωλειών που σημάδεψαν το χώρο. Τέλος, περιλαμβάνεται και μικρό αφιέρωμα στις επιπτώσεις της πανδημίας… θα ήταν παράλειψή μας οτιδήποτε διαφορετικό!

Οι…11 καλύτερες ξένες ταινίες του 2020

1)         Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ (Σκην.: Μάρκο Μπελόκιο)

2)         1917 (Σκην.: Σαμ Μέντες)

3)         Ο ΦΑΡΟΣ (Σκην.: Ρόμπερτ Έγκερς)

4)         ΕΝΑ ΨΗΛΟ ΚΟΡΙΤΣΙ (Σκην.: Κάντεμιρ Μπαλάγκοφ)

–         ΚΑΤΗΓΟΡΩ…! (Σκην.: Ρόμαν Πολάνσκι)

6)         CORPUS CHRISTI (Σκην.: Γιάν Κομάσα)

–         ΤΟ ΒΑΜΜΕΝΟ ΠΟΥΛΙ (Σκην.: Βάκλαβ Μαρχούλ)

8)         ΣΤΗ ΓΗ ΤΟΥ ΑΓΡΙΟΥ ΜΕΛΙΟΥ (Σκην.: Ταμάρα Κοτέφσκα, Λούμπομιρ Στεφάνοβ)

9)         Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ 7 ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟ (Σκην.: Άαρον Σόρκιν)

10)       Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΤΖΟΥΕΛ (Σκην.: Κλιντ Ίστγουντ)

TENET (Σκην.: Κρίστοφερ Νόλαν)

Οι 3 καλύτερες ελληνικές ταινίες του 2020

1)         Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΤΡΥΠΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ (Σκην.: Γιάννης Οικονομίδης)

2)         ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ (Σκην.: Ζαχαρίας Μαυροειδής)

3)         WINONA (Σκην.: Αλέξανδρος Βούλγαρης)

Πατήστε εδώ για τις ψήφους αναλυτικά των μελών της Π.Ε.Κ.Κ. (ανάμεσα τους οι συντάκτες σ-ΤoPeriodiko.gr Νίκος Γιακουμέλος και Χρήστος Σκυλλάκος, που είναι και μέλη της).