Πεδίο μάχης τα εκλογικά κέντρα στην Καταλονία

Με βία, συλλήψεις και πλαστικές σφαίρες απαντά ο Ραχόι στο δημοψήφισμα, με τις ευλογίες της ΕΕ

| 01/10/2017

Από το πρωί ένα σκηνικό απίστευτης βίας, με τις ευλογίες της ΕΕ, εξελίσσεται στην Καταλονία, όπου λαμβάνει χώρα το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής από την Ισπανία παρά τις σαφείς απαγορεύσεις της κεντρικής κυβέρνησης.

Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη και μάχες  σημειώνονται έξω από τα εκλογικά κέντρα.

Οι Καταλανοί άρχισαν από νωρίς το πρωί να σχηματίζουν ουρές μπροστά από τα εκλογικά κέντρα προκειμένου να ψηφίσουν. Οι κάλπες για το δημοψήφισμα άνοιξαν στις 09:00 (10:00 ώρα Ελλάδας) και έχει προγραμματιστεί να κλείσουν στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).

Η ισπανική αστυνομία έχει στήσει μπλόκα έξω από τα σχολεία που έχουν καταληφθεί από αυτονομιστές προκειμένου να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα. Την ίδια στιγμή έχουν κατασχεθεί πολλές κάλπες, ενώ πολλά κέντρα εκκενώθηκαν βίαια, ενώ απέξω οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα: «Θα ψηφίσουμε. Θα αντισταθούμε ειρηνικά, δεν θα προσφύγουμε στη βία».

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η πανικοβλημένη περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας δήλωσε: «Τυπώστε ψηφοδέλτια και ψηφίστε σε όποιο κέντρο βρείτε ανοιχτό», ενδεικτικό της οριακά εμπόλεμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται. Την ίδια στιγμή, άνοιξε και ένα blog, στο οποίο καλεί τους πολίτες να ψηφίζουν ηλεκτρονικά.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 38 τραυματίες, κάποιοι από αυτούς σοβαρά, ενώ, όσο προχωρά η μέρα, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.

Με πληροφορίες από RT,tvxs, ΑΠΕ, ΒΒC και Wikileaks