Περάσαμε την αξιολόγηση! Απεργίες τέλος!

Η τροπολογία που φέρνει η κυβέρνηση καταστέλλει τη δυνατότητα απεργίας

| 05/12/2017

Ήρθε κι αυτό. Η ουσιαστική κατάργηση της απεργίας. Είχε προαναγγελθεί καιρό, τον Ιούνιο 2017, τότε που πανηγύριζε η κυβέρνηση για την εκταμίευση της δόσης μετά τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου. Είχαν ξεχάσει τότε να αναφέρουν μια λεπτομέρεια, όπως την ξέχασαν και την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου που ανακοίνωσαν ότι έκλεισε η τρίτη αξιολόγηση χωρίς καμιά άλλη απαίτηση. Η λεπτομέρεια είναι ότι πλέον δεν υπάρχει καμία άλλη απαίτηση γιατί τότε, τον Ιούνιο, υπήρξε η έκθεση συμμόρφωσης σύμφωνα με την οποία μέχρι και τον Αύγουστο του 2018 θα έχουν εκπληρώσει και τις τελευταίες (113 στον αριθμό) επιθυμίες των τραπεζιτών και των αφεντικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κι έτσι με περίσσιο θράσος σήμερα μας ανακοίνωσαν ότι τον Αύγουστο του 2018 βγαίνουμε από τα μνημόνια. Και αλήθεια, γιατί να μη βγούμε; Διαβάστε τα 113 προαπαιτούμενα, από άρθρο της εφημερίδας Ναυτεμπορική τον Ιούνιο του 2017 και θα καταλάβετε γιατί τον ερχόμενο Αύγουστο βγαίνουμε από τα μνημόνια. Γιατί δεν θα έχει μείνει τίποτα όρθιο.

Στον αριθμό 69, βρίσκεται το προαπαιτούμενο για την απεργία. Εκεί, ανάμεσα στα υπόλοιπα, αναφέρεται ότι, για να λήξει ομαλά η αξιολόγηση, πρέπει να περάσει νόμος κατά τον οποίο για να κηρύσσεται πλέον απεργία από τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα σε έναν εργασιακό χώρο χρειάζεται τουλάχιστον το 50% των -και οικονομικά- ενεργών μελών τους να ψηφίσουν υπέρ. Και ο μήνας που έπρεπε να εκτελεστεί αυτή η εντολή 69 ήταν ο Οκτώβριος. Αυτός ο Οκτώβριος μέσα στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μίνι φιέστες μη τυχόν και δεν γιορτάσει την επανάσταση ενός άλλου Οκτώβρη.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανακοίνωσε εσπευσμένα το απόγευμα της Δευτέρας, ότι θα καταθέσει σήμερα, Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Και μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχουν και οι διατάξεις για τις αλλαγές στο κομμάτι της εργασίας. Μέσα σε λίγες ώρες τα social media πήραν φωτιά, με πολλές αναρτήσεις που κατήγγειλαν την κίνηση αυτή της κυβέρνησης και λίγο πριν τα μεσάνυχτα, η κυβερνητική ιστοσελίδα left.gr ανάρτησε δημοσίευμα που έλεγε ότι θα αποσυρθεί από τη συζήτηση το εν λόγω διάταγμα, έτσι ώστε να γίνουν τροποποιήσεις και καλύτερη προετοιμασία της συζήτησης.

Είναι σαφές ότι αυτή η τροπολογία βάζει στο στόχαστρο τα πρωτοβάθμια σωματεία. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ (η οποία μπροστά στη χθεσινή ανακοίνωση πήρε την απειλητική απόφαση για…στάση εργασίας!) δεν έχουν αντιδράσει καθόλου στις εξαγγελίες της αξιολόγησης όλον αυτόν τον καιρό, και ούτε φυσικά φαίνεται να υπάρχει η διάθεση να συγκρουστούν για κάτι από όλα αυτά. Ούτε καν για το ότι μέσα στην ίδια τροπολογία, υπάρχει και διάταξη που επανακαθορίζει την αποζημίωση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, με τον εργοδότη να αποζημιώνει μόνο εάν αποδειχθεί ότι υπήρχε δόλος(!) ή ελλιπείς συνθήκες ασφάλειας που προκάλεσαν το ατύχημα ή δυστύχημα. Άρα, εάν ο εργαζόμενος ή η εργαζόμενη τρέχουν πανικόβλητοι για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός εργοδότη, είναι δικό τους πρόβλημα και δεν θα αποζημιωθούν. Αν ένας εργαζόμενος με μηχανάκι πάθει ατύχημα είναι δικό του πρόβλημα, γιατί είναι δικό του θέμα να έχει κράνος, να προλαβαίνει όλες τις παραγγελίες, να διατηρεί το μηχανάκι του σε καλή κατάσταση.

Τα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης είναι ακόμα χειρότερα από ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα. Μέσα εκεί περιγράφονται και οι αλλαγές στα κοινωνικά επιδόματα, οι αλλαγές στο ωράριο και τις τάξεις των εκπαιδευτικών, η πώληση αεροδρομίων κτλ.

Η απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 14 Δεκεμβρίου μπορεί να είναι μια πρώτη απάντηση, εφόσον οι εργαζόμενοι καταφέρουν να συμμετέχουν. Ξέρουμε ότι δεν αρκεί, ωστόσο. Χρειάζεται να είναι τόσο δυναμική ώστε να συμπαρασύρει τις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες να αποφασίσουν συνεχόμενες κινητοποιήσεις μέχρι να απαλλαγούμε μόνοι μας από τα μνημόνια και όχι αφότου θα μας “απαλλάξουν” έχοντας κάνει τη δουλειά τους.

Η σημερινή στάση εργασίας που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ ισχύει κανονικά από τις 11 και μέχρι τη λήξη της πρωινής βάρδιας και συμμετέχουν και πρωτοβάθμια σωματεία. Συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή, στις 12.