Περί Γκρεκόνων Σκιάς, Βαγγέλης Χερουβήμ

«Ηγεμόνες, Ησυχία και Εξέγερση στον Τροϊκό Μεσσαίωνα». Εκδόσεις 105,5 στο Κόκκινο / Γαβριηλίδης

| 14/01/2015

xerouvimΠερί Γκρεκόνων Σκιάς, Βαγγέλης Χερουβήμ

Εκδ. 105,5 στο Κόκκινο / Γαβριηλίδης

Tον Βαγγέλη Χερουβήμ τον ξέραμε σαν καλό σκιτσογράφο στην Αυγή αλλά να που αναδεικνύεται και απολαυστικός στο γραπτό λόγο. Το «Περί Γκρεκόνων Σκιάς» -με διακριτικό υπότιτλο, «Ηγεμόνες, Ησυχία και Εξέγερση στον Τροϊκό Μεσσαίωνα» – ξεκίνησε ως καθημερινό ένθετο στο ράδιο 105,5 στο Κόκκινο για να αποσπάσει θετικότατα σχόλια και να μεταμορφωθεί, κατόπιν, σε αφήγημα δυο εκατοντάδων και πλέον σελίδων.

Έχοντας σπουδάσει Νομικά και Επικοινωνία ΜΜΕ και επί χρόνια στα πολιτικά πράγματα, ο Χερουβήμ δημιουργεί ένα κοινωνικό παραμύθι γεμάτο συμβολισμούς για το σήμερα χωρίς να ξεπέφτει ποτέ σε φθηνούς χαρακτηρισμούς και επιφανειακές παρλάτες. Αντλεί το ύφος του από την εξαιρετική παράδοση των Ελλήνων σατιριστών όπως ο Νίκος Τσιφόρος και ο Χάρυ Κλυνν, μεταξύ άλλων,  και την μεταφέρει στα καθ’ ημάς με απίστευτες ονοματοποιίες.

Καθώς στόχος κάθε ανθρώπου της σάτιρας είναι η εκάστοτε εξουσία, αυτήν περιλαβαίνει και την υπονομεύει μέσα από το γέλιο. Όλο το πολιτικό θέατρο της σύγχρονης Ελλάδας, της Γκρεκονίας δηλαδή,  παρελαύνει στο βιβλίο καθώς ο Χερουβήμ χειροτονεί με ονομασίες: ο Τόνυ ο Ηγεμόνας του Μάξιμου, ο Γάπατος ο Ίθακας του Καστελόριζου ή ο Μπένυ ο Σοσιαλίστας ο Λαγκαρντόκαρδος. Και παραπέρα, η Ζώνη του Ευρω-Λυκόφωτος που μας έβαλε, ο Ευροκέρμιτ ο Εκσυγκρονιστής ή Κινέζος ή Μπλοκάκιας και ο Κωστάκης ο Καραμπουζουκλής ή Βατοπαϊδάκιας ή Πρίμο Ραφήνα.

Κείμενο που βρίθει επιτυχημένων αλληγοριών και μεταφορών και χωρίζεται σε διάφορα κεφάλαια με ευφάνταστους τίτλους όπως, Όταν ο λύκος δεν έχει αιδώ…,  Υπερτροφία προστατών ή, Τα γκρεκονικά Αριστούγεννα. Η ροή του λόγου, αν και αρχικά εξυπηρετούσε τις ανάγκες των ολιγόλεπτων εκπομπών, εδώ μοιάζει σαν να γράφτηκε αποκλειστικά για διάβασμα,  προσθέτοντας ποιότητα στην αφήγηση.

Είναι η νεότερη ιστορία της Ελλάδας που μεταφέρει δίκην μύθου στο βιβλίο ο Χερουβήμ πολύ ζωντανά, ανατρεπτικά, καθώς το χιούμορ ροκανίζει γνωστά στερεότυπα μακριά από κάθε σοβαροφάνεια. Γράφει, κάπου, ο Βαγγέλης Χερουβήμ, «τα επίχρυσα εμφυτεύματα στην δοτοστοιχία της Ηγεμονίας ονομάζονταν Γκρεγκόλνεν Μπόις. Δοτοί στη δομή της εξουσίας. Μια χαρά ταιριαστοί δίπλα στους κυνόδοντες, τους κοπτήρες και τους Τραπεζίτες. Λαμπεροί όλοι στη Μάσα Μαζικής Ενημέρωσης. Όλοι οι ηγεμονικοί κύκλοι και οι συνδαιτυμόνες τους πόζαραν στους αγιογράφους τους, συνήθιζαν να χαμογελούν πλατιά παρουσιάζοντας τα όπλα των σιαγόνων τους. Είχαν δόντια, οι κουφάλες!»

Σε αυτό το πνεύμα, σε αυτή την καταιγιστική αποδόμηση και ανακατασκευή της γλώσσας προχωράει ο Χερουβήμ  καθώς ντύνει τα κοινωνικά περιεχόμενά του.

Μαζί με το βιβλίο δίνεται και ένα cd με οκτώ ηχογραφημένες ραδιοφωνικές εκπομπές των Γκρεκόνων.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Παράλληλα, έπαιξε ως μουσικός παραγωγός σε πολλά ραδιόφωνα για πολλά χρόνια και έγραψε ως μουσικός κριτικός σε μια σειρά περιοδικά. Αυτό συνεχίζει μέχρι και σήμερα.