Περπατώντας από την Πάτρα στην Αθήνα ενάντια στην ανεργία
Η μεγάλη πορεία του δήμου Πάτρας καταλήγει αύριο το απόγευμα στο Σύνταγμα
Η πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής της Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, να εντάξει στην καμπάνια της ενάντια στην ανεργία, μια μεγάλη πορεία 220 χιλιομέτρων από την Πάτρα στην Αθήνα, αποτελεί, ήδη και ενώ εξελίσσεται, σε σημαντικό αγωνιστικό σταθμό της αντίστασης του ελληνικού λαού στην εποχή των μνημονίων.
Η πορεία ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή, 3 Απρίλη, στις 9 το πρωί, με κεντρικό σύνθημα «Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα» και σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα καταλήξει αύριο το απόγευμα στο Σύνταγμα, όπου για τις 6 μμ οργανώνεται μεγάλο συλλαλητήριο με την συμμετοχή εργατικών σωματείων, φορέων και συλλογικοτήτων του κινήματος.
Σήμερα, στην 7η μέρα και έχοντας διανύσει 173 χιλιόμετρα, η πορεία ξεικινά από τα Μέγαρα για να διανύσει τα 23 χιλιόμετρα μέχρι την Ελευσίνα, όπου και η τελευταία στάση πριν την αυριανή κατάληξη. Ταυτόχρονα, από διάφορα σημεία της Αττικής, εργατικά σωματεία και φορείς οδεύουν προς την Ελευσίνα για την αγωνιστική υποδοχή των οδοιπόρων.
Διότι, το συγκλονισιτκό αυτό εγχείρημα, συνοδεύεται από την συμπαράσταση πλήθους σωματείων και άλλων συλλογικών φορέων, με τις σχετικές αποφάσεις και τα ψηφίσματα αλληλεγγύης να διαδέχονται το ένα το άλλο, συσπειρώνοντας ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Απόδειξη της «δίψας» που υπάρχει στην κοινωνία για κινήσεις αντεπίθεσης στην αντιλαϊκή λαίλαπα που βρίσκεται σε εξέλιξη αποτελούν οι εκδηλώσεις υποδοχής σε κάθε πόλη από την οποία περνά η πορεία.
Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα του δήμου της Πάτρας για το πώς ξεκίνησε η πορεία: «Επικεφαλής της πορείας τέθηκε ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, και μέλη του Δήμοτικού Συμβουλίου. Ακολουθούν Συνδικάτα, Εργατικά Σωματεία, Επιστημονικοί και Επαγγελματικοί Σύλλογοι, νέοι και νέες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνθρωποι του αθλητισμού, άνθρωποι του πολιτισμού και χιλιάδες άλλοι αγωνιστές της ζωής. Οι διαδηλωτές έκαναν ήδη τις δύο πρώτες στάσεις, τη μια στο αθλητικό κέντρο Τόφαλος. Στη συνέχεια έγινε στάση στο Νοσοκομείο του Ρίου όπου το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο υποδέχτηκε τους διαδηλωτές και τους προσέφερε κέρασμα.
Η επόμενη στάση έγινε στον Αγιο Βασίλειο όπου την πορεία Αγώνα υποδέχτηκε ο Αθλητικός Σύλλογος «Ζεύξις» Αγίου Βασιλείου. Στο σημείο αυτό μπήκε στην πορεία και ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος.
Με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα υποδέχτηκαν τους συμμετέχοντες στην πορεία αγώνα, εργατικά σωματεία, επαγγελματικοί και αθλητικοί σύλλογοι στις Καμάρες και τα Σελιανίτικα Αιγίου.
Στις Καμάρες τους διαδηλωτές υποδέχτηκαν το Σωματείο Οικοδόμων Αιγίου, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου και ομάδα του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Ελλάδας οι οποίοι χαιρέτησαν την κινητοποίηση, δήλωσαν αλληλέγγυοι σ’ αυτόν τον αγώνα και αμέσως μετά ενσωματώθηκαν στην πορεία.
Στα Σελιανίτικα τους διαδηλωτές υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος και το Τοπικό Συμβούλιο Σελιανιτίκων, τα μέλη του Φιλοπροοδευτικού Ομίλου Σελιανιτίκων, καθώς και οι Αθλητικοί Σύλλογοι ‘Αθηνόδωρος’ και ‘Δόξα Αιγίου’. «Είμαστε στο πλευρό σας. Ο αγώνας αυτός είναι δίκαιος» δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους, ενώ από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, τους ευχαρίστησε για την υποδοχή που έκαναν στους διαδηλωτές.
Η πορεία μετά από μια μικρή στάση στη Ροδοδάφνη, κατευθύνθηκε προς το Αίγιο, όπου και τερμάτισε στην πλατεία Αγίας Λαύρας. Εκεί τους ανέμενε πλήθος κατοίκων και εκπροσώπων φορέων. Την πορεία με επικεφαλής τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Αιγιάλειας Θανάσης Παναγόπουλος (…)».
Τόσο το ίδιο το γεγονός της πορείας, όσο και η προετοιμασία της, με γενικές συνελεύσεις στις γειτονιές, τους τόπους δουλειάς, τους πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς, τους χώρους όπου δρα και μαζεύεται η νεολαία, στις επαγγελματικές και κλαδικές ενώσεις κλπ, υπογραμμίζουν τα τεράστια περιθώρια μαζικοποίησης του λαϊκού κινήματος, αλλά και τον καταλυτικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι τοπικές διοικήσεις, όταν βρίσκονται στα χέρια ανθρώπων με κοινωνικό όραμα, αριστερών, κομμουνιστών, όπως ο Κώστας Πελετίδης (υποστηρίχθηκε από το ΚΚΕ), και όχι διαχειριστών – διεκπεραιωτών της συστημικής επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα.
Μια «λεπτομέρεια» που δεν αποτελεί παραπολιτικό κουτσομπολιό, αλλά είναι ουσιαστική διότι χαρακτηρίζει στάση ζωής, είναι το γεγονός, ότι ο δήμαρχος, μην αντιλαμβανόμενος την ιδιότητά του ως «προνομιακή», πορεύεται μαζί με τους δημότες του. Το patrasevents.gr συμπυκώνει αυτό που ακόμη και πολιτικοί – ιδεολογικοί αντίπαλοι πιστώνουν στην δημοτική αρχή: «Αίσθηση έχει προκαλέσει ακόμα και στους πιο στενούς συνεργάτες του η αντοχή που δείχνει ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, κατά την διάρκεια του αγώνα πορείας κατά της ανεργίας. Ο Κώστας Πελετίδης είναι 63 ετών. Όλες αυτές τις μέρες, από την Κυριακή και μετά που ξεκίνησε η πορεία κατά της ανεργίας, δεν είναι μόνο ότι περπατάει μαζί με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, αλλά ζει στο μέγιστο βαθμό την αγωνιστική αυτή εκδήλωση, με όποια κούραση και αν συνεπάγεται. Τις νύχτες, κατά την διάρκεια της διαμονής των συμμετασχόντων στους διάφορους σταθμούς ο Κώστας Πελετίδης είναι μαζί τους.Δεν κοιμάται, δηλαδή, σε κάποιο ξενοδοχείο ή σε κάποιο δωμάτιο που θα μπορούσε άνετα να βρει, αν ερχόταν σε συνεννόηση με τους κατά τόπους Δήμους ή τα Εργατικά Κέντρα που υποδέχονται σε κάθε στάση την πορεία. Ούτε επιστρέφει φυσικά σπίτι του κάθε νύχτα για να έρθει με το λεωφορείο ή κάποιο όχημα του Δήμου, την επόμενη μέρα το πρωί. Κοιμάται μαζί με τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην πορεία, σε γυμναστήρια ή όπου αλλού τους φιλοξενούν κάθε φορά, έχοντας ξεχάσει τι πάει να πει στρώμα ή κρεβάτι τις μέρες όπου διαρκεί η πορεία (…)».
Η σημασία της πρωτοβουλίας αυτής ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας. Μεταξύ άλλων, μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράταξης έστειλαν η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (WFTU), η Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση Εργαζομένων στην εκπαίδευση της ΠΣΟ (FISE), το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της ΠΣΟ ( EUROF of WETU), η Συνδικαλιστική Οργάνωση Left Block της Αυστρίας,η Πανπακιστανική Συνομοσπονδία Συνδικάτων (APFUTU), η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τουρισμό Πορτογαλίας (FESAHT), οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις – Μέλη της ΠΣΟ στην Κολομβία, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Μπαγκλαντές (Bangladesher), η Πανινδική Ομοσπονδία Συνταξιούχων (All India BSNL Pensioners).
Είναι ευνόητο, ότι αυτή η πορεία δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Η δυναμική δημοτική αρχή της Πάτρας αποδεικνύει στην πράξη και με κάθε αφορμή την πρόθεση και την διάθεσή της να συγκρουστεί με όποιον (κράτος και ιδιώτες) αμφισβητήσει τον δημόσιο χαρακτήρα των κάθε είδους υπηρεσιών, αλλά και του περιβάλλοντος. Ηδη, ο δήμος της Πάτρας έχει γίνει «θρυλικός» για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την κοινωνική πολιτική, όχι μόνο με τα δίκτυα αλληλεγγύης και στήριξης – και όχι αστικής «φιλανθρωπίας» – στους φτωχούς και τους άνεργους που έχει στήσει, αλλά, κυρίως, με την πάλη του ενάντια σε κάθε εμπορευματική – κερδοσκοπική ιδιωτική «παρέμβαση» σε αυτά.
Ο δήμαρχος απάντησε με την φράση «δεν θα συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις σας» στην απαίτηση του υπουργείου Εσωτερικών, πέρυσι το καλοκαίρι, να μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Τον περασμένο Νοέμβρη, ο κομμουνιστής δήμαρχος σύρθηκε σε δίκη επειδή δεν έδωσε τα ατομικά στοιχεία των εργαζομένων του δήμου για επανέλεγχο, αρνούμενος να διευκολύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε απολύσεις.
Από την Ανοιξη του 2015 η δημοτική αρχή ξεσήκωσε τον λαό της Πάτρας ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, η οποία θα σήμαινε, εκτός των άλλων και τον αποκλεισμό της πρόσβασης των Πατρινών στο παραλιακό μέτωπο της πόλης. Μάλιστα, στις 9 Σεπτέμβρη, συνεργεία του δήμου, παρούσας της δημοτικής αρχής, έριξαν τις καγκελόπορτες που είχε τοποθετήσει ο Οργανισμός Λιμένος Πάτρας.
Δεν είναι περίεργο που η απόφαση του δήμου της Πάτρας να πορευτεί μέχρι στην Αθήνα πολεμήθηκε και συκοφαντήθηκε. Ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα, δια της παράταξης του κυβερνώντος κόμματος στο δημοτικό συμβούλιο, όχι μόνο τάχθηκε κατά της πορείας, αλλά έφτασε στο σημείο να ρίξει… «ευθύνες της δημοτικής αρχής στην διόγκωση της ανεργίας στην περιοχή μας»! Προς τιμήν τους, σε αυτήν την κατηφόρα δεν τον ακολούθησαν συλλογικότητες οι οποίες τον είχαν στηρίξει στις δημοτικές εκλογές.
Την ώρα που οι φασίστες, υπό την ανοχή, τουλάχιστον, του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού, χτυπούν πρόσφυγες, μετανάστες και το κίνημα αλληλεγγύης. Την ώρα που ό,τι απέμεινε από το λιμάνι του Πειραιά ξεπουλήθηκε. Την ώρα που η κυβέρνηση, μαζί με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ διώχνουν ανθρώπους πίσω στην απελπισία, τον πόλεμο και την εξαθλίωση, είναι προφανές, ότι η πορεία που θα καταλήξει αύριο στο Σύνταγμα, μακράν δεν αφορά μόνο στην Πάτρα. Μας αφορά όλους. Ας την υποδεχθούμε μαζικά!