ΠΙΚ ΝΙΚ Urban Festival 2014

Ένα γεμάτο πολιτιστικό τριήμερο στην καρδιά της Θεσαλονίκης

| 28/08/2014

Ένα από τα τελευταία φεστιβαλικά events του καλοκαιριού δεν θα μπορούσε παρά να συμβολίζει -τι άλλο- την επιστροφή στην πόλη, ακόμη κι αν οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές και οι εικόνες των παραλιών είναι βασανιστικά νωπές… Το ΠΙΚ ΝΙΚ λοιπόν είναι αυτό ακριβώς. Ένα αστικό φεστιβάλ που ρίχνει την αυλαία του καλοκαιριού για την όμορφη  Θεσσαλονίκη…

Το φεστιβάλ

Διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά γεμάτο φρέσκιες μουσικές και δροσερές εικόνες. Όπως τα δυο τελευταία καλοκαίρια, έτσι και φέτος το φεστιβάλ εντάσσεται στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Μουσικές και Δράσεις στα Μνημεία της Πόλης» και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Ο σχεδιασμός του φεστιβάλ προβλέπει τη δημιουργία ενός μεγάλου αστικού πικ νικ, το οποίο θα συνοδεύεται αφενός από συναυλίες ανερχόμενων μουσικών σχημάτων της πόλης και αφετέρου από προβολές ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους στο ειδικά διαμορφωμένο θερινό σινεμά.

Ο τόπος

Η Ρωμαϊκή Αγορά φιλοξενεί και φέτος το ΠΙΚ ΝΙΚ Urban Festival, αποδεικνύοντας πως οι αρχαιολογικοί χώροι μπορούν να είναι πραγματικά ανοιχτοί για το κοινό και έχουν την δυνατότητα να φιλοξενούν ιδιαίτερα πολιτιστικά γεγονότα.

Το συγκρότημα της ρωμαϊκής Αγοράς, συνολικής έκτασης 20.000 τ.μ., στην καρδιά της πόλης, αποτέλεσε, κυρίως από τα μέσα του 2ου αι. μ.Χ., τον διοικητικό, οικονομικό και πολιτιστικό πυρήνα της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης. Σήμερα λειτουργεί ως κατεξοχήν εκπαιδευτικός τόπος, καθώς υποδέχεται φοιτητές ελληνικών και ξένων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Αρχαιολογικών Σχολών και επίσης, σε καθημερινή βάση, εκατοντάδες μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την Μακεδονία, οι οποίοι συμμετέχουν στα διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδιάζει και υλοποιεί η ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Παράλληλα παραχωρείται σε καλλιτεχνικές (θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις), συμμετέχοντας στη σύγχρονη πολιτισμική ζωή της πόλης και ενισχύοντας, με τον τρόπο αυτό, τη βιωματική σχέση του κόσμου με τα μνημεία του ιστορικού του παρελθόντος.

Χάρτης:

 

Το πρόγραμμα

Εφτά μουσικά σχήματα, συνεργασία με τρία δυναμικά φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και τρεις ταινίες μεγάλου μήκους  συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ. Δείτε το αναλυτικά και περιηγηθείτε για περισσότερες πληροφορίες στο site του φεστιβάλ.

Urban-Picnic-Festival-2013

 

Πέμπτη 28 Αυγούστου

Συναυλίες:

– Sailing Tomatoes

– Banksters

Προβολές:

– High Fidelity

–  Balkans Beyond Borders Short Film Festival (μικρού μήκους):

One line3,4’
Δημήτρης Αργυρίου

Ελλάδα
«Μία γραμμή» είναι η γραμμή που συνδέει το όνειρο με την πραγματικότητα.
«Μία γραμμή» δεν είναι ο προορισμός, αλλά το ταξίδι.
«Μία γραμμή» είναι ένα παζλ, ένα παζλ που συνθέτουν τα κομμάτια της ζωής.
Η «Μία γραμμή» είναι μία ταινία πολύ προσωπική, αρχικά επειδή δημιουργήθηκε με προσωπικό υλικό του σκηνοθέτη και δεύτερον επειδή περιέχει ένα προσωπικό “μήνυμα”.

Το υλικό συλλέχθηκε κατά τη διάρκεια τεσσάρων χρόνων και σε πέντε διαφορετικές χώρες, τη Γερμανία (Βερολίνο), την Πολωνία (Πόζναν), την Ελλάδα (Όλυμπος), το Μαυροβούνιο και την Κροατία.

Budapest backwards, 10.09’
Jeroen Sebrechts
Βέλγιο

Δύο εραστές κοιτούν στο παρελθόν της σχέσης τους, από το ξεκίνημά της.. μέχρι το σημείο που όλα ξεκίνησαν να πηγαίνουν στραβά. Ένα σύγχρονο παραμύθι, που διαδραματίζεται στο Βουκουρέστι και σε κάνει να σκεφτείς τους παράγοντες που που επηρεάζουν μία σχέση ανάμεσα σε ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, ανάμεσα σε έναν νεαρό Κροάτη και μία κοπέλα από την Ουγγαρία.

 

Παρασκευή 29 Αυγουστου

Συναυλίες:

– Meanwhiles

-Μάνος Μυλωνάκης

-Aurora Band

 

Προβολές:

– Τα μυθικά πλάσματα του Νότου

– 360° Taratsa film Festival (μικρού μήκους)

David Cordero – Mienin – 13:08

 

Σάββατο 30 Αυγούστου

Συναυλίες:

– Honey I’m Home avec Percaddiction

– ΕΚΜΕΚ

Προβολές:

– Ψηλά στον Ουρανό!

– αniμasyroς (μικρού μήκους):

Beast, Του Κωνσταντίνου Χαϊδαλή (A.k.a Brittle.gr), 5.51′

 

Το ΠΙΚ ΝΙΚ UrbanFestival 2014 λοιπόν αποφασίζει να κλείσει το καλοκαίρι με ταξιδιάρικη διάθεση! Και όπως μας προτρέπουν οι διοργανωτές: “Αναζητήστε λοιπόν τις cardpostal που κυκλοφορούν στην πόλη και ελάτε στη Ρωμαϊκή Αγορά για να μοιραστούμε φαγητό, μελωδίες και όμορφες εικόνες κάτω από τον ανοιχτό ουρανό και να κλείσουμε έτσι την καλοκαιρινή περίοδο μέσα σε γιορτινό κλίμα. Σας περιμένουμε με ωραία διάθεση, πολλούς καλούς φίλους και φυσικά το γεμάτο καλάθι του πικ νικ”.

urban_0

 

*28, 29, 30/8, Ρωμαϊκή Αγορά, Doors Open: 18.30, Είσοδος: 3 Ευρώ (ανά ημέρα)