Πληροφοριακό μεσαίωνα για τους φτωχούς υπόσχεται η ΕΔΠΠΙ

Με τον αποκλεισμό 38 σελίδων με torrents

| 12/11/2018

Προβληματισμό έφερε πριν λίγες μέρες η  απόφαση της ΕΔΠΠΙ να αναγκάσει τους παρόχους ίντερνετ να μπλοκάρουν πολλές διαδικτυακές σελίδες διαμοιρασμού torrent. Η επιτροπή, η οποία συστάθηκε λίγους μήνες πριν, με την πρώτη ουσιαστικά απόφαση της εξέτασε αίτηση της Εταιρίας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ) για προσβολή δικαιωμάτων πνευματικής Ιδιοκτησίας μεγάλης κλίμακας μέσω διαδικτύου και στρέφεται εναντίον των ιστοσελίδων που διαμοιράζουν περιεχόμενο (torrents).

Με την απόφασή της η ΕΔΠΠΙ διατάσσει τους ελληνικούς παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να διακόψουν την πρόσβαση σε 38 συνολικά ονόματα χώρου (domain names), μεταξύ των οποίων τέσσερα που παραπέμπουν στο Thepiratebay και άλλες δημοφιλείς ιστοσελίδες με ταινίες, σειρές, υπότιτλους και συναφές περιεχόμενο.Η Επιτροπή έθεσε μάλιστα διορία 48 ωρών από την κοινοποίηση της απόφαση (σ.σ. εκδόθηκε στις 6 Νοεμβρίου) για να συμμορφωθούν, απειλώντας τους παρόχους με πρόστιμο ύψους 850 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης.

Τα ονόματα χώρου στα οποία θα πρέπει να διακοπεί η πρόσβαση είναι τα εξής:

1. xrysoi. online
2. xrysoi. se
3. xrysoi. eu
4. gamatotv. me
5. thegmtv. org
6. gamatotv. to
7. onlinemoviestar. xyz
8. onlinemoviestar. com
9. tainies.online
10. tenies. online
11. tenies-online. com
12. teniesonline.ucoz. com
13. oipeirates. οnline
14. oipeirates. eu
15. oipeirates. se
16. tainio-mania. com
17. tainiomania.ucoz. com
18. liomenoi. com
19. moviecinema. gr
20. moviecinematv. online
21. tainiesonline. tv
22. magico. info
23. subs4free. com
24. small-industry. com
25. medium-industry. com
26. subztv. club
27. reeksubtitles. info
28. subtitles. gr
29. thepiratebay. org
30. thepiratebay. se
31. thepiratebay. me
32. thepiratebay3. org
33. yts. am
34. 1337x. tο
35. 1337x. st
36. 1337x. ws
37. 1337x. eu
38. 1337x. se

Ωστόσο, πίσω από την επίφαση νομιμότητας, κρύβεται ένα παιχνίδι δημοκρατίας, ελέγχου και αποκλεισμού. Το να μπουν εμπόδια στον ευκολότερο διαμοιρασμό πολιτιστικών προϊόντων μαζικής κατανάλωσης, όπως είναι οι ταινίες, οι σειρές, ακόμα και τα comics, μπορεί να οδηγήσει πολλούς, που δεν σηκώνει η τσέπη τους τηλεοπτικές συνδρομές σε μια βίαιη επιστροφή σε μια εποχή που θυμίζει Μεσαίωνα συγκριτικά με τα σημερινά δεδομένα.

Δεν είναι όμως τυχαία η στιγμή που έρχεται αυτή η αλλαγή. Είμαστε μπροστά σε έναν πόλεμο μεταξύ συνδρομητικών πλατφορμών (Netflix, Amazon Prime, Disney+) για το ποιος θα κυριαρχήσει στην αγορά και τέτοιου είδους κινήσεις θέλουν να μας αναγκάσουν να συνδράμουμε στη γιγάντωσή τους.

Ξεκινάει ο πόλεμος για τον ολοκληρωτικό έλεγχο του ίντερνετ από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ήδη το ήλεγχαν και τώρα πάνε να κυριαρχήσουν απόλυτα. Έχει ξεκινήσει καιρό τώρα με χαρακτηριστική την κατάργηση του net neutrality από τον Τραμπ, που ήταν απαίτηση όλων των παροχών ίντερνετ που ήθελαν μερίδιο από την πίτα.

Kάποια στιγμή πρέπει να καταρριφθούν όμως και οι μύθοι που αφήνουν στο απυρόβλητο την έννοια της «πνευματικής ιδιοκτησίας».

Πιο συγκεκριμένα:

“Δεν ισχύει ούτε λίγο ότι ο δωρεάν διαμοιρασμός – ασχέτως μορφής – «σκοτώνει» την πνευματική ιδιοκτησία.

Ο καπιταλισμός μετέτρεψε το πνευματικό δικαίωμα σε πνευματική ιδιοκτησία για δύο αλληλένδετους λόγους: 1) Το δικαίωμα είναι αναπαλλοτρίωτο, η ιδιοκτησία όχι, άρα 2) Ο μόνος τρόπος να εμπορευματοποιήσεις την πνευματική εργασία – ώστε να κερδίσεις υλικά και ιδεολογικά από αυτήν – είναι να την μετατρέψεις σε εμπόρευμα. Και αυτό γίνεται μόνο «ζυμώνοντας» την κουλτούρα της «πνευματικής ιδιοκτησίας», όρος αμιγώς αγοραίος.

Συνεπώς, οτιδήποτε αμφισβητεί εκ των πραγμάτων την βιαίως επιβαλλόμενη εμπορευματική αντίληψη – όπως ακριβώς συμβαίνει με τον δωρεάν διαμοιρασμό – καθίσταται «παράνομο».

Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα με το να κατασταλεί και να εκληφθεί ως παράνομος ο δανεισμός ενός βιβλίου που διάβασες, σε έναν φίλο. Τυπικά, καταστρατηγείς την λογική της πνευματικής ιδιοκτησίας διότι ο φίλος σου, αντί να αγοράσει το ίδιο βιβλίο, το διαβάζει δωρεάν από εσένα.
Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την λογική του καπιταλισμού, αφού συνιστά εν δυνάμει διαφυγόντα κέρδη.

Ευλόγως προκύπτει από τα παραπάνω, ότι οι καλλιτέχνες, όχι μόνο δεν κινδυνεύουν από τον διαμοιρασμό, αλλά αντίθετα, με αυτόν, το έργο τους φτάνει σε ένα όλο και μεγαλύτερο κοινό, το οποίο όλο και περισσότερο χάνει τις υλικές συνθήκες που του επέτρεπαν κάποτε να έχει μια συχνότερη επαφή με την τέχνη, με όρους υλικής διαμεσολάβησης.

Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι, πως ούτε τα μονοπώλια του οπτικοακουστικού απειλούνται σχετικά με την κερδοφορία τους, αφού, παρά την αύξηση της λεγόμενης «πειρατείας», οι αριθμοί δείχνουν ότι εκείνα ανθούν και συνεχώς γιγαντώνονται. Ακόμη και σε συνθήκες κρίσης.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη λοιπόν, πρόκειται για καθαρή καταστολή, με ιδεολογικοπολιτικούς όρους ηγεμονίας της κυρίαρχης αντίληψης για ολοκληρωτική εμπορευματοίηση της ανάγκης του ανθρώπου για επαφή με την πολιτιστική δημιουργία.”

Ιντερνετικό αντάρτικο it is!

Mε πληροφορίες από lawspot.gr