Πλωτά τείχη & ένοπλες σωσίβιες λέμβοι: Κλιματικός φασισμός à la ΝΔ

2ο Εργαστήριο Αντιφασιστικού Πολιτισμού | 21 Φεβρουαρίου, 19:30 - 21:30

| 18/02/2020

“Τα κυβερνητικά σχέδια για την κατασκευή ενός πλωτού τείχους κοντά στη Λέσβο ενάντια στους «ρύπους», αλλά και ενάντια στις προσφυγικές/μεταναστευτικές «ροές», είναι πραγματικά. Ήδη, χωρίς το τείχος, 2.182 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν από το 2014 έως το 2018 μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο. Με έντονες αντιδράσεις από τη Διεθνή Αμνηστία και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, το πλωτό τείχος συνιστά πάραυτα βασικό στοιχείο της «πολιτικής της ένοπλης σωσίβιας λέμβου», κατά τον κοινωνιολόγο Christian Parenti, στο πλαίσιο ενός αναδυόμενου «κλιματικού φασισμού» (βλ. Parenti, Tropic of Chaos, 2011).

Η απουσία δημόσιας συζήτησης για υπεράκτιες γεωτρήσεις και αγωγούς στην Ελλάδα και την Κύπρο καταδεικνύει ότι η δέσμευση απέναντι στην εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων συνιστά εδραιωμένη πολιτική. Η οχύρωση των συνόρων προβάλλεται έτσι ως «λογική», υποστηριζόμενη από έναν ρατσιστικό εθνικισμό που προετοιμάζει «το έθνος» να αποδεχτεί την διαρκή βίαιη απώθηση των «ξένων». Αν και οι 19.000 πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο που κρατούνται στο hotspot  στη Μόρια της Λέσβου δεν συνδέονται με την αλλαγή του κλίματος στον δημόσιο κυβερνητικό λόγο, η μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας προεικονίζει και συνάδει με το ευρύτερο πλαίσιο ιμπεριαλιστικής προσαρμογής στις αναμενόμενες συνέπειες της κλιματικής καταστροφής.

Ο Αντιφασιστικός Πολιτισμός αντιτίθεται κατηγορηματικά στην «πολιτική της ένοπλης σωσίβιας λέμβου» σε όλες τις μορφές της, ζητώντας την άμεση ανάκληση των σχεδίων πλωτού τείχους και δημόσιο διάλογο με στόχο τη διερεύνηση της σχέσης κλιματικής αλλαγής, ιμπεριαλισμού και σύγχρονου φασισμού. Το 2ο εργαστήριο του Αντιφασιστικού Πολιτισμού επικεντρώνεται σε αυτό το θέμα, με την συμμετοχή του κριτικού θεωρητικού Gene Ray και του Γιώργου Σωτηρόπουλου, συγγραφέα του A Materialist Theory of Justice: The One, the Many, the NotYet (2019). Γλώσσα: αγγλικά, με ελληνική μετάφραση κατά το δυνατόν.”

Info:

2ο Εργαστήριο Αντιφασιστικού Πολιτισμού

21 Φεβρουαρίου, 19:30 – 21:30

EIGHT / ΤΟ ΟΧΤΩ, Κριτικό εργαστήριο για την τέχνη και την πολιτική, Πολυτεχνείου 8, Αθήνα, 10433

Είσοδος ελεύθερη | Γλώσσα: αγγλικά (με δυνατή μετάφραση στα ελληνικά)