Ποιος δολοφόνησε τον ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ;

Ματωμένες ενδείξεις και «αφελείς» αναρτήσεις

| 05/09/2018

Επιχείρηση της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας αποτέλεσε η δολοφονία του ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο, στις 31 Αυγούστου, σε βομβιστική επίθεση σε καφέ στο κέντρο του Ντονιέτσκ, όπως υποστηρίζει δημοσίευμα της «Ροσίσκαγια Γκαζέτα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, την επιχείρηση ανέλαβαν οι λεγόμενες «Ειδικές Δυνάμεις» του υπουργείου, προσθέτοντας ότι πλέον το Κίεβο μπορεί να τορπιλίσει την ειρηνευτική διαδικασία.

«Οι υπηρεσίας ασφαλείας της Ουκρανίας δεν θα μπορούσαν να εκτελέσουν την εντολή δολοφονίας του Ζαχαρτσένκο. Τον πραγματικό τρόμο στην Ουκρανία, τις δολοφονίες πολιτικών, τα σαμποτάζ κατά δημόσιων υποδομών στο Ντονμπάς, έχει αναλάβει η Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας και οι ειδικές δυνάμεις του εν λόγω υπουργείου. Αυτά τα τμήματα στελεχώνονται από δυτικούς εκπαιδευτές και συμβούλους και δεν έχουν γραφεία Τύπου. Ακριβώς αυτά τα τμήματα ανέλαβαν την ευθύνη για τις δολοφονίες ηρώων του Ντονμπάς, όπως ο Αρσέν Πάβλοφ (σσ, ο θρυλικός Μοτορόλα) και Μιχαήλ Τολστίχ (σσ. Γκίβι)» γράφει η εφημερίδα.

«Οι τρομοκράτες που υπηρετούν την ουκρανική κυβέρνηση μπόρεσαν να εκτελέσουν την εντολή. Σε αυτό συνετέλεσε και η παραπλανητική αίσθηση ειρήνης στους δρόμους του Ντονμπάς, δεδομένου ότι η ουκρανική γλώσσα δεν απαγορεύεται εδώ, ούτε καταστρέφονται τα μνημεία του Τάρας Σεβτσένκο (σσ. εθνικός ποιητής της Ουκρανίας). Αυτό κόστισε την ζωή στον μαχητή που πάλεψε για την γη του και εδραίωσε μια ειρηνική ζωή στην Δημοκρατία του», προσθέτει το δημοσίευμα.

Αξιοσημείωτη είναι και μια αναφορά της εφημερίδας σε ανάρτηση του συμβούλου και βοηθού της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Γιούρι Μπιριουκόφ, αμέσως μετά την δολοφονία του Ζαχαρτσένκο. Ο Μπιριουκόφ «ανέβασε» στην προσωπική του σελίδα στο facebook, την φωτογραφία τού επικεφαλής των ειδικών επιχειρήσεων του ουκρανικού στρατού, Ίγκορ Λουνιόφ, συνοδεύοντάς την με την φράση… «Λατρεύω αυτήν την φωτογραφία».

Η ανάρτηση θεωρήθηκε τόσο εξόφθαλμη «ομολογία» για το ποιος βρίσκεται πίσω από την δολοφονία του Ζαχάρτσενκο, που ακόμη και ένας «φίλος» του Μπιριουκόφ σχολίασε από κάτω: «Δική τους δουλειά;». Με τον Μπιριουκόφ να απαντά με το «αφελές»: «Εμένα απλώς μου άρεσε η φωτογραφία»…