Πολωνία: Νίκη, μεν, για τις αμβλώσεις... αλλά...

Δεν θα επιβληθεί πλήρης απαγόρευση, αλλά το ισχύον, απαράδεκτο καθεστώς παραμένει

| 06/10/2016

Να υποχωρήσει «ατάκτως» αναγκάστηκε η πολωνική κυβέρνηση στο ζήτημα των αμβλώσεων μετά τις δυναμικές και μαζικότατες διαδηλώσεις που προκάλεσε η νομοθετική της πρόθεση να αφαιρέσει πλήρως – αφού ήδη έχει μεγάλους περιορισμούς – αυτό το στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα από τις γυναίκες της χώρας με την υποστήριξη, φυσικά, της παντοδύναμης, στην Πολωνία, καθολικής εκκλησίας.

Η περασμένη «Μαύρη Δευτέρα», όπως την είχε χαρακτηρίσει το κίνημα κατά του σχετικού νομοσχεδίου, έβγαλε στους δρόμους ίσως και 100.000 γυναίκες στην Βαρσοβία, ντυμένες στα μαύρα, με αποτέλεσμα, μόλις δύο μέρες μετά, η συντηρητική πολωνική κυβέρνηση να υπαναχωρεί, με τον αντιπρόεδρο Γιάροσλαβ Γκόβιν να ανακοινώνει πως δεν θα προωηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων στη χώρα.

Ο Γκόβιν προσπάθησε να εμφανιστεί «διαλλακτικός», δηλώνοντας πως η μαζική διαδήλωση έδωσε στην πολωνική κυβέρνηση «τροφή για σκέψη και μας δίδαξε ταπεινότητα»…

Από την άλλη, «αποστάσεις» επιχείρησε να κρατήσει και η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο: «Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η κυβέρνηση του Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης [PiS] δεν εργάζεται επάνω σε καμία νομοθεσία που αλλάζει τους κανόνες όσον αφορά στην άμβλωση στην Πολωνία» ανέφερε.

Πάντως, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο αντιπρόεδρος Γιάροσλαβ Γκόβιν δήλωσε ότι οι παρούσες εξαιρέσεις στο καθεστώς των αμβλώσεων θα διατηρηθούν. «Θέλω να καθησυχάσω όλους όσοι φοβούνται ότι η άμβλωση θα απαγορευτεί πλήρως στην Πολωνία. Μία ολική απαγόρευση σίγουρα δεν θα προχωρήσει. Η άμβλωση αναμφισβήτητα δεν θα απαγορευτεί όταν η γυναίκα είναι θύμα βιασμού ή κινδυνεύει ή ζωή ή υγεία της» ανέφερε λίγες ώρες πριν έλθει το ζήτημα προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι η παρούσα νομοθεσία στην Πολωνία – προιόν συμβιβασμού μεταξύ κράτους και εκκλησίας αμέσως μετά την καπιταλιστική παλινόθρωση στην χώρα – θα διατηρηθεί. Βάσει αυτής επιτρέπεται η άμβλωση μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας και όταν διατρέχει κίνδυνο η ζωή ή υγεία της μητέρας ή του εμβρύου.

Εκτός από την Πολωνία διαδηλώσεις κόντρα στην προωθούμενη ολική απαγόρευση πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, ανάμεσά τους το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες, το Ντίσελντορφ, το Μπέλφαστ, το Λονδίνο και το Παρίσι.

Εάν το νομοσχέδιο προχωρούσε σε εφαρμογή, οι γυναίκες στην Πολωνία θα μπορούσαν να υποβληθούν σε άμβλωση μόνο εάν κινδύνευε η ζωή τους. Οι γυναίκες που διαπιστωνόταν ότι είχαν υποβληθεί σε άμβλωση θα τιμωρούνταν έως και με πέντε έτη φυλάκισης, και οι γιατροί που εμπλέκονταν στη διαδικασία θα κινδύνευαν επίσης με φυλάκιση.