Πολωνία: Φασιστική επίδειξη δύναμης υπό το ατάραχο βλέμμα της ΕΕ

Χιλιάδες ακροδεξιοί γιόρτασαν με τη στήριξη της κυβέρνησης

| 16/11/2017

Η μεγαλύτερη πιθανώς ανοιχτή συγκέντρωση ακροδεξιών – εθνικιστών, όπως όλα δείχνουν, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Βαρσοβία της Πολωνίας. Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της ανεξαρτησίας της χώρας περισσότεροι από 60.000(!!!) άνθρωποι συγκεντρώθηκαν υπό λάβαρα και συνθήματα ξενοφοβικά, ρατσιστικά, αντιμουσουλμανικά και αντικομμουνιστικά, για να γιορτάσουν την «καθαρή, αγνή, λευκή Πολωνία».

Νέοι αλλά και ηλικιωμένοι, οικογένειες με παιδικά καροτσάκια, έδωσαν το «παρών» σε αυτήν την συγκέντρωση μισαλλοδοξίας όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά των προσφύγων, αλλά και οι θρησκευτικές αναφορές (γιατί μπορεί να βρίζουμε τους άλλους που είναι μουσουλμάνοι, αλλά εμείς είμαστε κάργα χριστιανοί)  όπως: «η χριστιανική κουλτούρα είναι ανώτερη της ισλαμικής κουλτούρας». Ξεχώρισε, μάλιστα, το πανώ «Προσευχηθείτε για το ισλαμικό ολοκαύτωμα». Η πορεία που πραγματοποιήθηκε είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας καλής φασιστικής πορείας, όπως πυρσοί, βεγγαλικά, καπνογόνα και άλλα εντυπωσιακά για το φιλοθεάμον κοινό.

Ούτε αυτή τη φορά έλειψαν τα αντικομμουνιστικά συνθήματα, όπως το ιδιαίτερα «ευρηματικό» και γλαφυρό που είχε ακουστεί πρώτη φορά προ 2 ετών, στην αντίστοιχη τότε συγκέντρωση: «Πάνω στα δέντρα αντί για φύλλα, θα κρέμονται κομμουνιστές». Ωστόσο, αυτή τη φορά την «τιμητική» τους είχαν οι πρόσφυγες και μετανάστες, λόγω της προσφυγικής κρίσης και παρά το γεγονός ότι η Πολωνία έχει δεχθεί ελάχιστο αριθμό προσφύγων αρνούμενη να συμμορφωθεί με τη σχετική απόφαση της ΕΕ,  λαμβάνοντας, ταυτόχρονα όμως, αμέριστη και ιδιαίτερα υψηλή ευρωπαϊκή βοήθεια υπό την μορφή των γνωστών κονδυλίων.

Η ιδιαιτερότητα, και πιθανώς και το μείζον σημείο της επικινδυνότητας, της διαδήλωσης αυτής, πέραν της αποκρουστικής πλευράς στη χώρα όπου υπάρχει ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της απόλυτης ανθρώπινης κτηνωδίας και ναζιστικής φρικωδίας, το Άουσβιτς, να διαδηλώνουν νοσταλγοί της λογικής των Ναζί, είναι στην περίπτωση της Πολωνίας, η ακροδεξιά κυβέρνηση δεν τήρησε ούτε τα προσχήματα που τηρούν οι αστικές κυβερνήσεις άλλων κρατών. Όχι μόνο δεν εξέφρασε την αντίθεσή της με τη διαδήλωση, αλλά αντίθετα την ενθάρρυνε και εκπρόσωποί της έκριναν ότι είναι εξαιρετικά θετική! Μάλιστα, «βοήθησε» όσο μπορούσε, συλλαμβάνοντας αντιφασίστες διαδηλωτές και μία ημέρα πριν και την ίδια μέρα και στρέφοντας την αστυνομία στη δική τους αντισυγκέντρωση.

Αλήθεια για την ΕΕ των «αξιών, των αρχών και της δημοκρατίας», αυτής έστω της αστικής δημοκρατίας, δεν υπάρχει τίποτε ενοχλητικό σε όλη αυτήν την εξέλιξη; Αυτός είναι ο …εκδημοκρατισμός των χωρών της ανατολικής Ευρώπης στους κόλπους της ΕΕ;  Δεν υπάρχει τίποτε καταδικαστέο, τίποτε που να πρέπει να επικριθεί λεκτικά και πρακτικά;

Μα γιατί να υπάρχει. Οι αρχές της ΕΕ υπήρξαν πάντοτε το κέρδος και η ελεύθερη (και ασύδοτη) κίνηση του κεφαλαίου, και το βασικό είναι όποιος την εξασφαλίζει. Στο βαθμό που αυτό κάποιος το διασφαλίζει, ακόμη και αν υψώνει σήματα που μοιάζουν με τη σβάστικα, οι λεπτομέρειες αυτές δεν απασχολούν τις Βρυξέλλες που δεν χάνουν ευκαιρία να εξισώνουν τον ναζισμό με τον κομμουνισμό, σε μια προσπάθεια απάλειψης της μνήμης και διαστρέβλωσης της ιστορίας: σε μια προσπάθεια αυτοί που αποτέλεσαν τον κορμό κάθε αντίστασης στο χειρότερη εφιάλτη της ανθρωπότητας είτε ως αντιστασιακές οργανώσεις είτε ως οργανωμένο στράτευμα (ΕΣΣΔ), αυτοί που κυριολεκτικά με το αίμα τους σταμάτησαν το τέρας, να περάσουν από τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε κομπάρσο και να «λερωθούν» με τη βρωμιά των απόλυτων εχθρών τους. Για άλλη μια φορά  η ΕΕ απέδειξε ποια είναι και ας προσπαθούν πολλοί να κάνουν ότι δεν βλέπουν..