«Ποτάμι» καλεί …ΜΑΤ!
Θέλει να τα βλέπει μέσα στα πανεπιστήμια η βουλευτής του, Χρ.Ταχιάου.

Σε περίπτωση που δεν το έχετε παρατηρήσει, το συντηρητικό και γκροτέσκο ελληνικό κοινοβούλιο, έχει ανανεωθεί και παρουσιάζει μια ολοκαίνουργια εικόνα. «Στυλάτη» και ενίοτε απαστράπτουσα. Μέγιστη συμβολή είχε σε αυτό και η εκλογή των βουλευτών του Ποταμιού.
Ανάμεσά τους μπορούμε να ξεχωρίσουμε την βουλευτή Α’Θεσσαλονίκης, Χριστίνα Ταχιάου. Πρέπει να είναι πολύ ευχάριστος άνθρωπος, ικανός να προσφέρει ζωντάνια και φρεσκάδα. Όπως δηλώνει ή ίδια στο διαδικτυακό βιογραφικό της, «μιλάει αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά και θέλει να ταξιδεύει ασταμάτητα» ενώ «ξυπνάει χαράματα μες στο κέφι. Ζει μέσα στη μουσική κι έχει μονίμως το μυαλό της στο βουνό, την ορειβασία, το σκι ή το ποδήλατο. Μονίμως, επίσης, αναρωτιέται αν υπήρχε ζωή πριν το ίντερνετ».
Αν έμενε απλά σε αυτή την τελευταία απορία, κι αν όντως είχε το μυαλό της στο βουνό και τα υπόλοιπα, θα ήταν όλα καλά…
Μόνο που από τότε που απέκτησε την βουλευτική ιδιότητα έχει και άλλες απορίες. Όπως για παράδειγμα, πως θα γίνει να μπουκάρουν τα ΜΑΤ στα πανεπιστήμια κάθε ώρα και στιγμή και πώς θα γίνει να καταργηθεί και ότι έχει απομείνει να θυμίζει «πανεπιστημιακό άσυλο».
Αυτές τις απορίες μάλιστα τις μετέτρεψε και σε ερώτηση προς το υπουργείο Παιδείας ζητώντας να μάθει, «πώς θα αντιμετωπιστεί η βία και οι παράνομες πράξεις μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους;» και αν «είναι στα σχέδια της κυβέρνησης η νομοθέτηση για την προστασία των χώρων και των πραγματικών δικαιούχων του ασύλου;».
Μας θύμισε επίσης ότι υπάρχει ένας νόμος που ψηφίστηκε το 2011 (πρόταση του ΠΑΣΟΚ που στηρίχθηκε από Ν.Δ και ΛΑΟΣ) ο οποίος «αποσαφηνίζει ξεκάθαρα ότι για αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία». Μόνο που ο νόμος αυτός δεν είναι …επαρκής σύμφωνα με όσα λέει η βουλευτής του Ποταμιού, διότι «αυτός ο νόμος δημιουργεί ένα κενό δεκτικό νομιμοφανούς αποποίησης ευθυνών ένθεν και ένθεν, ήτοι ανάμεσα στα πανεπιστημιακά όργανα και στο αρμόδιο υπουργείο για την προστασία του πολίτη αλλά και στο υπουργείο δικαιοσύνης».
Δυστυχώς η βουλευτής Α’Θεσσαλονίκης, δεν ολοκληρώνει την τοποθέτηση της αυτή, με συγκεκριμένες προτάσεις. Πάντως μπορούμε να εικάσουμε από το σκεπτικό της, ότι μία μόνιμη δύναμη των ΜΑΤ σε κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα, ή ακόμη καλύτερα μία πανεπιστημιακή αστυνομία, απαντά στις ανησυχίες της. Μπορούμε επίσης να την παραμπέμψουμε στους Μακη Βορίδη και Αδωνι Γεωργιάδη που έχουν διατυπώσει αμφότερες τις θέσεις αυτές στο πρόσφατο παρελθόν.
Επίσης μπορούμε να μετριάσουμε κάπως το άγχος της, λέγοντας πως τα τελευταία χρόνια τα ΜΑΤ έχουν εισβάλλει πολλάκις σε πανεπιστήμια. Έχουν σπάσει πόρτες με αλυσοπρίονα, έχουν γεμίσει μέχρι ασφυξίας αίθουσες με χημικά, έχουν χτυπήσει φοιτητές με γκλόμπ, μπουνίες, κλωτσιές ενώ έχουν συλλάβει εκατοντάδες ανθρώπους. Επίσης κάθε άλλο παρά έχουν καταργηθεί. Είναι εδώ για όποτε το απαιτήσει ή έννομη τάξη…
Ο «εκσυγρονισμός» όπως αντιλαμβάνεστε, μπορεί ωραιότατα να δέσει με τις πλέον ακραίες, κατασταλτικές, τρομοκρατικές και φύσει ακροδεξιές απόψεις. Είναι τόσο βέβαιο, όσο και το ότι υπήρχε ζωή πριν το internet…