Πριν τη λευκή σελίδα

“Αν” του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ

| 14/12/2016

Τι υπάρχει στο «πριν» κάθε συγγραφέα, κάθε ποιητή; Σαν αναγνώστες βρισκόμαστε πάντα στο «μετά», στη στιγμή που «περπατάει» το έργο του κάθε λογοτέχνη. Τη στιγμή που κατεβάζουμε το βιβλίο από το ράφι και το ξεσκονίζουμε, ο δημιουργός «ξεσκονίζει» τις σκέψεις του, τις προσλαμβάνουσες και τα ερεθίσματα που θα οδηγήσουν το χέρι του στο χαρτί για να γράψει κάτι καινούριο. Η διαδικασία ίσως είναι επίπονη και κοπιαστική πνευματικά για τον ίδιο, όμως θέλουμε να συμμετάσχουμε. Το διάβασμα είναι απόλαυση, αλλά τι ήταν αυτό που άναψε τη σπίθα για να πάρει φωτιά η πένα και να «ζωντανέψει» η λευκή σελίδα; Ποια ήταν η αφορμή για να «γεννηθούν» τα μεγάλα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας; Ψάχνουμε, βρίσκουμε και απαντάμε.

Πώς “γεννήθηκε” το “Αν” του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ

Το πασίγνωστο ποίημα του Κίπλινγκ, το οποίο μάλιστα θεωρείται το αγαπημένο των Βρετανών, συμπεριλήφθηκε στην έκδοση “Rewards and Fairies” το 1910. Πρόκειται για συλλογή μικρών ιστοριών και ποιημάτων. Η ιστορία του “Αν” είναι συναρπαστική και ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ο, γεννημένος στην Ινδία, Κίπλινγκ το έγραψε για να τιμήσει τον Δρ. Λιάντερ Σταρ Τζέιμσον. Ο Σκοτσέζος πολιτικός, την περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας προδόθηκε και φυλακίστηκε από τη Μεγάλη Βρετανία. Ο Κίπλινγκ με το “Αν” καταδικάζει την τότε βρετανική κυβέρνηση για τη διπροσωπία του γραμματέα του κράτους για τις αποικίες, Τζόζεφ Τσάμπερλεϊν, μια και, ενώ κρυφά υποστήριξε την επιδρομή του Τζέιμσον ενάντια στους Μπόερς στη Νότια Αφρική το 1896, στη συνέχεια, κι αφού απέτυχε η επιδρομή του, τον καταδίκασαν.

%ce%b1%ce%bd1

Ο Κίπλινγκ γνώρισε τον Τζέιμσον μέσω ενός άλλου φίλου του, του Σέσιλ Ρόουντς. Ο Ρόουντς ήταν κεφαλαιούχος και πολιτευτής. Στη διάρκεια της επέκτασης της βρετανικής αυτοκρατορίας στην Αφρική κατάφερε να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο στα χρυσωρυχεία και αδαμαντωρυχεία της Νότιας Αφρικής. Το 1937, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του, εκδίδεται η αυτοβιογραφία του “Something Of Myself”. Σε αυτήν εξηγεί, σε μια φράση, πώς εμπνεύστηκε το “Αν”:

“Ανάμεσα στα εδάφια στο Rewards and Fairies υπήρξε κι ένα που ονομαζόταν Αν. Προερχόταν από τον χαρακτήρα του Τζέιμσον και περιείχε συμβουλές για την τελειότητα που ήταν εύκολο να δώσεις”.

Πολιτιστική λυδία λίθος

Το “Αν” περιέχει πλήθος χαρακτηριστικών που θεωρούνται ουσιώδη στον ιδανικό άνδρα. Σχεδόν όλα εκφράζουν στωικότητα και επιφύλαξη, τυπικό της συμπεριφοράς των Βρετανών. Ειδικότερα, ένας άνδρας πρέπει να είναι ταπεινός, υπομονετικός, λογικός, φιλαλήθης, αξιόπιστος και επίμονος. Η συμπεριφορά του απέναντι σε επιβλαβή γεγονότα και σκληρούς άκαρδους άντρες είναι σημαντική. Πρέπει να έχει πίστη στον εαυτό του όταν άλλοι αμφιβάλλουν γι’ αυτόν. Πρέπει να ξέρει ότι τα λόγια του ίσως διαστρεβλωθούν και χρησιμοποιηθούν για κακό. Πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίζει τα υψηλότερα και χαμηλότερα κλιμάκια της κοινωνίας και να ανθίσταται στα ψέματα και το μίσος που προέρχεται από τους άλλους. Το “Αν” παραμένει η πολιτιστική λυδία λίθος για τους Βρετανούς και πάντα θα διαβάζεται.

%ce%b1%ce%bd3

Πηγές: Dailymail, Gradesaver

*Στην Ελλάδα έχει κυκλοφορήσει από τους εκδοτικούς οίκους: “Αρετή”, “Εκδοτική Θεσσαλονίκης”, “Ιάμβλιχος”, “Καστανιώτη” και ιδιωτική έκδοση.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και παρά την αγάπη και την ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία, συνεχίζει να ασχολείται με το αθλητικό ρεπορτάζ. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς, κάνοντας βιβλιοπαρουσιάσεις