Προβολή | "Ηλίας Πετρόπουλος: Ένας κόσμος υπόγειος" | Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας

Πέμπτη 21/3, 8.30μμ.

| 21/03/2019

«Παρουσιάζω τον κόσμο μ’ ένα διαφορετικό βλέμμα από ό,τι μας έμαθαν στο σχολείο ή στο στρατό. Πιστεύω πως ο καθένας έχει δικαίωμα να βλέπει την κοινωνία με το δικό του βλέμμα. Προσωπικά, με ενδιαφέρει περισσότερο ο Διάβολος παρά ο Θεός».

Ηλίας Πετρόπουλος

Πνεύμα ανήσυχο και ερευνητικό, πολέμιος των ακαδημαϊκών και του κατεστημένου, ο Ηλίας Πετρόπουλος ήταν ο πρώτος λαογράφος στην Ελλάδα που ασχολήθηκε με το περιθώριο και κατέγραψε πρόσωπα και πράγματα περιφρονημένα από την επίσημη ιστορία της χώρας του.

Ο φακός τον συναντάει στο γραφείο του, στο Παρίσι, όπου έζησε αυτοεξόριστος τα τελευταία τριάντα χρόνια όταν, απογοητευμένος από την πολιτική της πατρίδας του και κουρασμένος από τις αλλεπάλληλες καταδιώξεις και φυλακίσεις, αποφασίζει να εγκαταλείψει την Ελλάδα.

Σε αυτήν την τελευταία του συνέντευξη -μερικούς μήνες μετά πέθανε από καρκίνο (3 Σεπτέμβρη 2003)- ο Πετρόπουλος μας ταξιδεύει σε άγνωστα τοπία της παράδοσης και μας γνωρίζει με όλους αυτούς τους ανθρώπους του κοινωνικού υπογείου που κυριάρχησαν στα βιβλία του.

Σκηνοθεσία: Καλλιόπη Λεγάκη Σενάριο: Καλλιόπη Λεγάκη Φωτογραφία: Γιάννης Μισουρίδης Μοντάζ: Ηλίας Δημητρίου Ήχος: Γιώργος Βασιλείου Μουσική: Νίκος Παπαδογούλας Παραγωγός: Μαρία Γεντέκου

Info:

Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας “Υδραγωγείο”, Ελ. Βενιζέλου 84