Μια οικογένεια όλοι οι νεκροί...

Ο μπαμπάς, η μαμά και τα δυο τους παιδιά είναι τα χθεσινά θύματα της προσφυγικής τραγωδίας στο Αιγαίο

| 14/07/2016

Μια οικογένεια, γονείς και τα δυο τους παιδιά, είναι οι νεκροί της χθεσινής προσφυγικής τραγωδίας στο Αιγαίο. Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, πρόκειται για τα μέλη μιας οικογένειας Σύρων προσφύγων από το βομβαρδιζόμενο Χαλέπι. Ο μπαμπάς, η μαμά και τα δυο τους παιδιά ηλικίας τεσσάρων και έξι ετών πνίγηκαν όταν η πλαστική βάρκα στην οποία επέβαιναν, ανατράπηκε. Στη βάρκα σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων επέβαιναν ακόμη εννέα άνθρωποι. Οι έξι διασώθηκαν, ενώ τρεις, μεταξύ των οποίων και ο Τούρκος μεταφορέας, ακόμα αγνοούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις νεκροί – μέλη της ίδιας οικογένειας αναγνωρίστηκαν όταν το Λιμενικό βρήκε στη θάλασσα να επιπλέει μια πλαστική σακούλα σκουπιδιών μέσα στην οποία βρίσκονταν έγγραφα των μελών της οικογένειας.

Την περασμένη Κυριακή έφτασαν στο νησί δυο βάρκες με 55 πρόσφυγες. Τρεις βάρκες με 79 πρόσφυγες εντοπίστηκαν χθες, ενώ ακόμα και σήμερα Πέμπτη στη βόρεια Λέσβο έφθασε νωρίς το πρωί μια βάρκα με περίπου 40 πρόσφυγες. Αντίθετα στη Χίο και στη Σάμο από την Τρίτη 27 Ιουνίου μέχρι και σήμερα εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν συνολικά μόλις 12 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι ελληνικές αρχές εκτιμούν, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι «επανενεργοποιήθηκε με την ανοχή των τουρκικών αρχών ο δρόμος προς την Ευρώπη από τις ακτές απέναντι από τη Λέσβο, τις περιοχές του Δικελί ανατολικά της πόλης της Μυτιλήνης και του Μπεχράμ Καλέ βόρεια της περιοχής Μήθυμνας και Εφταλούς».

Πρόκειται για δρόμους που το περσινό καλοκαίρι και το φθινόπωρο διάβηκαν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη Χίο και στη Σάμο δεν παρατηρούνται προσφυγικές ροές αφού η παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών και ιδιαίτερα Τούρκων στον Τσεσμέ και στο Κουσάντασι απέναντι από αυτά τα νησιά, λόγω του Μπαϊραμιού των μουσουλμάνων, δεν επέτρεψαν τη λειτουργία του δουλεμπορικού κυκλώματος.

Σήμερα το πρωί, στη Λέσβο σε εφαρμογή της απάνθρωπης συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας βρίσκονταν εγκλωβισμένοι 2.902 πρόσφυγες. Στη Χίο βρίσκονταν 2.420 και στη Σάμο 1.063. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρισκόταν 6.385 πρόσφυγες τα οποία στο σύνολο τους έχουν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου.