Προσφυγικός καταυλισμός Χίου: Αποθρασύνθηκαν οι φασίστες!

Ενας Σύριος πρόσφυγας στο νοσοκομείο από πέτρα στο κεφάλι

| 19/11/2016

Οι φασίστες είναι αποφασισμένοι να χύσουν αίμα προσφύγων, το οποίο θα «βάψει» τα χέρια της κυβέρνησης όσο απλώς «παρακολουθεί» την αστυνομία… απλώς να «παρακολουθεί», με την σειρά της τους φασιστικούς εμπρησμούς και ξυλοδαρμούς.

Πριν θεωρηθούν «υπεραβολικές» οι παραπάνω πολιτικές διαπιστώσεις, η ΕΡΑ – Αιγαίου μεταδίδει, ότι «άγνωστοι» πέταξαν χθες πέτρες στα «τυφλά» από την πλευρά των σπιτιών που περικλείουν τον προσφυγικό καταυλισμό στην Σούδα της Χίου, με αποτέλεσμα μία να πέσει στο κεφάλι 27χρονου Σύριου που τραυματίστηκε σοβαρά.

Άμεσα μεταφέρθηκε από άλλους πρόσφυγες στην είσοδο του Κέντρου όπου ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τον μετέφερε στο νοσοκομείο αφού του παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες από τους γιατρούς του κόσμου.

Είναι προφανές ότι στην θέση του ενήλικα θα μπορούσε να είναι ένα μικρό παιδί και ίσως σήμερα να μην μιλούσαμε μόνο για τραυματισμό.

Την ίδια ώρα, μετά το φασιστικό πογκρόμ εναντίον τους τα τελευταία 24ωρα, οικογένειες προσφύγων εξακολουθούν να περνάνε την νύχτα μέσα σε άθλιες συνθήκες, με τα παιδιά να παγώνουν.

Οπως μεταδίδουν ΑΠΕ και τοπικά ΜΜΕ, από την ίδια πλευρά ρίχτηκαν οι πέτρες στον καταυλισμό προήλθαν και οι μολότωφ και οι κροτίδες των δύο προηγούμενων ημερών, ενώ, όπως καταγγέλλεται, ομάδες εξοπλισμένων με σιδηρολοστούς ακροδεξιών «επιχειρούν» στην περιοχή.

Την ανησυχία τους σχετικά με τα σοβαρά επεισόδια που εξελίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες στον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο, εκφράζουν με ανακοινώσεις τους, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η Διεθνής Αμνηστία.

Συνολικά περίπου 100 άνθρωποι – κυρίως οικογένειες – έχασαν το κατάλυμά τους, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία. Όπως είπαν οι πρόσφυγες στην ομάδα της Υ.Α., φοβούνται να επιστρέψουν στο χώρο φιλοξενίας και να κοιμηθούν εκεί. «Καταδικάζω με έμφαση κάθε μορφή βίας, που έχει ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό, τόσο κατοίκων της Χίου όσο και προσφύγων», επισημαίνει ο Φιλίπ Λεκλέρκ (Philippe Leclerc), αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα στην ανακοίνωσή του. «Όλοι όσοι διαπράττουν τέτοιες πράξεις πρέπει να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν», προσθέτει.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, καλεί τις αρχές να αποτρέψουν παρόμοια περιστατικά βίας στο μέλλον, ενισχύοντας την ασφάλεια εντός και γύρω από το χώρο φιλοξενίας. Θα πρέπει επίσης να ενταθούν οι προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικής στέγασης, προκειμένου να μπορέσει να κλείσει ο χώρος της Σούδας, σημειώνει.

Προκειμένου να παράσχει προστασία στους σχεδόν 100 πρόσφυγες και μετανάστες, οι σκηνές των οποίων καταστράφηκαν στη Σούδα τις τελευταίες δύο μέρες, η Υ.Α. έχει ήδη ξεκινήσει να τοποθετεί οικογενειακές σκηνές με ξύλινο πάτωμα. Παράλληλα, όσοι έπεσαν θύματα των επιθέσεων, δέχθηκαν ιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη μέσω εταίρων της Υ.Α., καθώς και κουβέρτες, υπνόσακους, υποστρώματα και είδη προσωπικής υγιεινής.

Η Γκόρι βαν Γκούλικ (Gauri van Gulik), αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, δηλώνει σε ανακοίνωσή της, πως «αυτές οι αποτρόπαιες επιθέσεις εναντίον προσφύγων δεν μπορεί να επιτρέπεται να συνεχίζονται ατιμωρητί.

Τις δυο τελευταίες νύχτες, ύποπτοι ακροδεξιοί πέταξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και τμήματα βράχου κάτω στον καταυλισμό από τα τείχη του κάστρου, προκαλώντας τραυματισμούς και πανικό. Τουλάχιστον ένας πρόσφυγας τραυματίστηκε από μια πέτρα, μόνο αυτό το απόγευμα».

«Η αστυνομία και οι δικαστικές αρχές οφείλουν, όχι μόνο να λάβουν επείγοντα μέτρα για να διερευνήσουν αυτά τα εγκλήματα μίσους και να οδηγήσουν τους υπεύθυνους ενώπιον της Δικαιοσύνης, αλλά καθώς πλησιάζει η τρίτη νύχτα, πρέπει να δράσουν ούτως ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια των προσφύγων στο νησί», συμπλήρωσε η Γκούλικ.