Προσφυγόπουλα αφηγούνται «σαν παραμύθι» τη ζωή τους

Μια συλλογική δουλειά βασισμένη στις αφηγήσεις 16 παιδιών

| 18/06/2017

Παραμύθια από και για τα παιδιά εκείνα που είχαν αλλά δεν έχουν πια σπίτι. Που είχαν, αλλά δεν έχουν πια οικογένεια. Που είχαν αλλά δεν έχουν πια πατρίδα,  τους φίλους τους, τη γειτονιά τους, τη ζωή τους. Αλλά θα ήθελαν να έχουν. Και σπίτι, και οικογένεια, και τους φίλους τους, και τη γειτονιά τους και τη ζωή τους και την πατρίδα τους. Παιδιά που όσο και αν πόνεσαν, συνεχίζουν, σαν παιδιά, να ονειρεύονται και να ελπίζουν.

Αυτό είναι το περιεχόμενο του βιβλίου «Περιπλανώμενα Προσφυγικά Παραμύθια». Μια συλλογική δουλειά που προέκυψε από τις αφηγήσεις 16 προσφυγόπουλων που ζουν σε διάφορες δομές της Θεσσαλονίκης. Και τα έκαναν βιβλίο 20 άνθρωποι που έχουν έρθει, από διάφορα μέρη του κόσμου, στην Ελλάδα για να προσφέρουν την αλληλεγγύη τους.

Το βιβλίο είχε τη στήριξη του Μικρόπολις-Κοινωνικού Χώρου για την Ελευθερία, του Eko Project -Βασιλικά και της πρωτοβουλίας Where is the life -Λαγκαδίκια.

«Κάθε μικρός μπόμπιρας και κάθε μικρή πεταλούδα που συμμετέχει στο βιβλίο, έχει τη δική του διαφορετική ιστορία ζωής. Κάποια έχουν πάει σχολείο στη Συρία ή στην Τουρκία, άλλα όταν ήρθε η ώρα να πάνε σχολείο, αυτό είχε καταστραφεί. Παρά τη διαφορετικότητά τους, σχεδόν όλες οι ιστορίες- 8 στον αριθμό- μιλούν για ένα καλωσόρισμα σε έναν άγνωστο νέο τόπο. Συγχρόνως, είναι γεμάτες κίνηση, αφίξεις σε νέες πόλεις, ταξίδια και μετακομίσεις. Αυτά είναι άλλωστε τα ζητήματα που απασχολούν σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά που πέρασαν μέρος της ζωής τους ταξιδεύοντας και ακόμη δεν γνωρίζουν πώς και πότε το ταξίδι τους θα βρει τον προορισμό του» αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης.

Τα παιδιά, όπως αναφέρεται από το ΑΠΕ, έφτιαξαν ιστορίες για τη Ράμα, ένα κορίτσι που θέλει να αποκτήσει δικό της σπιτικό και να κάνει καινούργιους φίλους, τον Τζουράμπ, το σκυλάκι που βρέθηκε να παίζει μόνο του και δεν είχε οικογένεια, την Αμίρα, την πριγκίπισσα που εγκατέλειψε το κάστρο της για να περιπλανηθεί στα δάση του κόσμου και για την μαμά πάπια που ζει με το μωρό της σε ένα σοκολατόσπιτο που έχτισε στη Θεσσαλονίκη!

Τα λεφτά που θα μαζευτούν από την πώληση του βιβλίου θα βοηθήσουν ώστε να υποστηριχτούν εγχειρήματα που αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους στέγασης των οικογενειών των προσφύγων εντός της Θεσσαλονίκης.

«Η έκδοση πωλείται προς 10 ευρώ και προς το παρόν μπορείτε να τη βρείτε μόνο στο Μικρόπολις-Βενιζέλου και Β. Ηρακλείου 18 ή να την παραγγείλετε στο e-mail, [email protected]. Εκτός από ελληνικά, διατίθεται και στα αγγλικά, πορτογαλικά, ισπανικά, καταλανικά, βασκικά, ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά, αραβικά, αλβανικά και ρωσικά», σημειώνει η Debora de Pina Castiglione.