Προφορική «προστασία» στην α' κατοικία από τράπεζες
Βροχή και οι εκθέσεις κατάσχεσης από το Δημόσιο, που προς το παρόν δεν προχωρά σε εκπλειστηρίαση
«Δεν υπάρχει κανένας νόμος ή υπουργική απόφαση που να ορίζει ότι αν μια κατοικία αξίζει λιγότερα από 300.000 ευρώ δεν βγαίνει σε πλειστηριασμό. Η προφορική συμφωνία που λέει ότι έχει συνάψει η κυβέρνηση με τις ελληνικές τράπεζες δεν επιβεβαιώνεται από τις δεύτερες». Αυτό μας πληροφόρησε, δίνοντας και άλλα στοιχεία, η Αυτόνομη Κίνηση Δικηγόρων και έκτοτε αναμένεται η διάψευση κυβερνώντων και υποστηρικτών τους. Ταυτόχρονα, κανονικά προχωρούν, όπως προβλέπει άλλωστε ο νόμος, οι διαδικασίες κατασχέσεων για χρέη στο Δημόσιο.
Μετά από τα γεγονότα στο Ειρηνοδικείο Αθήνας, την περασμένη Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017, όπου η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη χημικών μέσα σε κλειστό χώρο ενάντια σε διαδηλωτές κατά των πλειστηριασμών, ξεκίνησε, δημόσια και κυρίως στο διαδίκτυο, μια μεγάλη συζήτηση για τους ίδιους τους πλειστηριασμούς καθώς η κυβέρνηση, επίσημοι εκπρόσωποι αλλά και απλοί υποστηρικτές, επιδόθηκαν, μετά μανίας, στη διάχυση επιχειρηματολογίας σύμφωνα με την οποία δεν κινδυνεύει καμία πρώτη λαϊκή κατοικία και ουδέποτε έγινε πλειστηριασμός για τέτοια κατοικία, και όσοι διαμαρτύρονται είτε συνειδητά είτε λόγω άγνοιας στηρίζουν «στρατηγικούς κακοπληρωτές» και ιδιοκτήτες πολυτελών ακινήτων κλπ. Εξάλλου ο ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Ν. Καραμούζης, δήλωσε, πρόσφατα, ότι δεν υπάρχει καμία νομική κατοχύρωση, ούτε καν απλή πολιτική δέσμευση, για εξαίρεση από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς της λαϊκής στέγης και περιουσίας.
Επειδή δεν υπάρχουν συνήθως πολλές …πραγματικότητες και ορισμένα πράγματα είναι αντικειμενικά ασχέτως το πώς θέλει ο καθείς να τα παρουσιάζει, να τα αντιλαμβάνεται κλπ, ανάλογα με τη θέση του, «φως» στο όλο αυτό «μπέρδεμα» που καλλιεργείται, έριξε η Αυτόνομη Κίνηση Δικηγόρων με μια ανακοίνωσή της δίνοντας ορισμένες σαφείς απαντήσεις στο «θολό τοπίο».
Και δικαιώνει την επιμονή μας να ζητάμε εδώ και καιρό τον νόμο που αποδεικνύει τα λεγόμενα των κυβερνώντων περί «προστασίας της λαϊκής κατοικίας, της πρώτης κατοικίας» με αξία χαμηλότερη των 300.000 ευρώ. Η «Αυτόνομη Κίνηση Δικηγόρων» με την ανακοίνωση της απαντάει συνολικά με στοιχεία ότι πρόκειται για άτυπη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό όσον αφορά τις ορέξεις των δανειστών, αφού δεν υπάρχει καμία νομοθετική προστασία. Nα θυμίσουμε ότι η προηγούμενη παρόμοια συμφωνία αφορούσε αξίες κατοικιών μέχρι 400.000 ευρώ αλλά με παρέμβαση των «καλών και ελεημόνων» συμβολαιογράφων μειώθηκε η άξια.
Τέλος οι κατασχετήριες εκθέσεις από τις ΔΟΥ σε όσους αδυνατούν να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις πέφτουν σαν το χαλάζι. Πρόκειται για κατασχετήρια πρώτης κατοικίας και τραπεζικών λογαριασμών, που προκαλούν πανικό σε όσους τα παραλαμβάνουν, υπό την απειλή του πλειστηριασμού. Ήδη στη δημοσιότητα δίνονται καθημερινά τέτοιες εκθέσεις από οφειλέτες, ως αδιάψευστος μάρτυρας της κυβερνητικής υποκρισίας και αναλγησίας από την «πρώτη φορά Αριστερά».
«Δεν υπάρχει κανένας νόμος ή υπουργική απόφαση που να ορίζει ότι αν μια κατοικία αξίζει λιγότερα από 300.000 ευρώ δεν βγαίνει σε πλειστηριασμό. Η προφορική συμφωνία που λέει ότι έχει συνάψει η κυβέρνηση με τις ελληνικές τράπεζες δεν επιβεβαιώνεται από τις δεύτερες. Ακόμα, δε, και αν ίσχυε δε θα ήταν παρά μια προσωρινή απόφαση που θα άλλαζε αναλόγως των συμφερόντων των τραπεζών. Εκεί που υπήρχε νομοθετική προστασία των οφειλετών, η κυβέρνηση- ψευδόμενη- διατείνεται ότι πλέον επαφίεται στις ορέξεις των τραπεζιτών!» υπογραμμίζει η Αυτόνομη Κίνηση Δικηγόρων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αυτόνομη Κίνησης Δικηγόρων έχει ως εξής:
«Σχετικά με τα γεγονότα στο Ειρηνοδικείο Αθήνας όπου η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη χημικών αλλά και γενικότερα για το ζήτημα των πλειστηριασμών σημειώνουμε τα εξής:
– Καταδικάζουμε την- κατ’ εντολή της κυβέρνησης- αστυνομική βία. Η ρίψη χημικών εν γένει και ιδίως σε κλειστό χώρο συνιστά εγκληματική ενέργεια, ενταγμένη στην απαίτηση των δανειστών για “ξεμπλοκάρισμα” των πλειστηριασμών. Οι δικηγορικοί σύλλογοι οφείλουν να λάβουν άμεσα θέση για τη συγκεκριμένη ενέργεια αλλά και εν γένει για την ένταση της καταστολής απέναντι στα κοινωνικά κινήματα.
– Εδώ και μήνες ακούμε και διαβάζουμε ανακρίβειες σχετικά με το τι ισχύει και τι όχι ως προς το ζήτημα της προστασίας της κύριας κατοικίας. Κι αν έχουμε πλέον πάθει ανοσία στα λεγόμενα fake news που προέρχονται από μεγάλο μέρος των ΜΜΕ, δεν παύει να μας προκαλεί εντύπωση η διάδοση ανακριβειών από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Όσα υποστηρίζουν περί προστασίας της πρώτης κατοικίας συνιστούν ασύστολα ψεύδη. Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός πως ούτε ένας δικηγορικός σύλλογος δεν παρενέβη για να επισημάνει τις νομικές ανακρίβειες που διαδίδονται.
– Για να τελειώνουμε επιτέλους με την παραπληροφόρηση των πολιτών σχετικά με το ζήτημα της κύριας κατοικίας, σημειώνουμε ότι: Η λεγόμενη οριζόντια προστασία της κύριας κατοικίας δεν υφίσταται από την 01/01/2015 και εφεξής. Κάθε σπίτι μπορεί να βγει σε πλειστηριασμό ανεξαρτήτως της αξίας του. Η τελευταία φορά που προστατεύτηκαν ανεξαιρέτως όλες οι κύριες κατοικίες των πολιτών ήταν με το αρ.2 του Ν.4224/2013 το οποίο ως γνωστόν προέβλεπε την κατάργηση της προστασίας αυτής στις 31/12/2014 και έκτοτε η προστασία δεν ανανεώθηκε. Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, να μας επιδείξει νόμο που να επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του και όχι δημοσιογραφικά άρθρα. Σήμερα πάντως, 01/12/2017, εμείς δηλώνουμε υπεύθυνα ότι τέτοιος νόμος δεν υπάρχει!
– Δεν υπάρχει κανένας νόμος ή υπουργική απόφαση που να ορίζει ότι αν μια κατοικία αξίζει λιγότερα από 300.000 ευρώ δεν βγαίνει σε πλειστηριασμό. Η προφορική συμφωνία που λέει ότι έχει συνάψει η κυβέρνηση με τις ελληνικές τράπεζες δεν επιβεβαιώνεται από τις δεύτερες. Ακόμα δε και αν ίσχυε δε θα ήταν παρά μια προσωρινή απόφαση που θα άλλαζε αναλόγως των συμφερόντων των τραπεζών. Εκεί που υπήρχε νομοθετική προστασία των οφειλετών, η κυβέρνηση- ψευδόμενη- διατείνεται ότι πλέον επαφίεται στις ορέξεις των τραπεζιτών!
– Ο μόνος τρόπος για να προστατεύσει κάποιος την κύρια κατοικία του είναι να πετύχει δικαστική υπαγωγή στο Ν.3869/2010, εφόσον πρώτα αποδείξει στο δικαστήριο ότι ο πλειστηριασμός δεν συμφέρει τις τράπεζες.
– Ο Ν.3869/2010 αυτοκαταργείται ως προς τη δυνατότητα διάσωσης της κύριας κατοικίας του οφειλέτη την 31/12/2018. Όχι την 31/12/2017 όπως δηλώνει η κυβέρνηση είτε δια του από 29/08 Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είτε δια του ίδιου του Πρωθυπουργού (βλ. ομιλία του στη ΔΕΘ 2017), είτε δια της γνωστής μεθόδου των “non papers” που αναπαράγουν τα ΜΜΕ.
– Κατόπιν τούτων και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κάθε Τετάρτη βγαίνουν σε πλειστηριασμό και σπίτια “καθημερινών ανθρώπων” κάτι που επιβεβαιώνεται με μια απλή ανάγνωση των ανακοινώσεων στον ιστότοπο του ταμείου νομικών, κάθε διάδοση ότι οι αλληλέγγυοι στα ειρηνοδικεία σώζουν βίλες και μεζονέτες είναι παραπλανητική, ψευδής και κακόπιστη. Απολύτως ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις 06/12 εκπλειστηριάζεται στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης μία βίλα 68 τετραγωνικών μέτρων.
– Σχετικά με τη νομιμότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τον τρόπο που έγινε η απευθείας ανάθεση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, χάρη στο καταχρηστικό “σπάσιμο” του διαγωνισμού σε εννιά αναθέσεις, θα επανέλθουμε πολύ σύντομα. Όχι με ανακοίνωση αυτή τη φορά.
Εν τέλει, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών αποτελεί την κύρια και βασική προϋπόθεση για την αξιοπρεπή άσκηση της δικηγορίας.»
Εκθέσεις Κατασχέσεων και από το Δημόσιο, χωρίς, προς το παρόν, εκπλειστηριασμούς
Αυτά όσον αφορά τα χρέη σε τράπεζες. Γιατί υπάρχουν και τα χρέη προς το δημόσιο. Ο χειρισμός των οποίων ορίζεται από την νομοθεσία και προ μνημονίων. Για να έχουμε όμως μια καλύτερη ιδέα απευθυνθήκαμε στους ειδικούς. Και συγκεκριμένα στον δικηγόρο Βαγγέλη Τσεκούρα ο οποίος υπερασπίζεται πολίτες απέναντι σε κατασχέσεις από το δημόσιο.
Τον ρωτήσαμε τι είναι αυτά τα κατασχετήρια που φτάνουν καθημερινά στους πολίτες ώστε σε πρώτο βαθμό να καθησυχαστούν οι συμπολίτες μας που αγωνιούν και δικαίως αγανακτούν στο άκουσμα ότι μπορεί να χαθούν τα σπίτια τους, εξαιτίας φορολογικών οφειλών. Η αδυναμία όλων μας να ανταποκριθούμε στην φορολογική λαίλαπα των μνημονίων δεν μας καθιστά οικονομικούς εγκληματίες.
-Tι σημαίνει Έκθεση Κατάσχεσης Ακινήτου από τις Δ.Ο.Υ. που έρχονται στο φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό;
-Η αναγκαστική κατάσχεση ακινήτου εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου είναι μια δικονομική πράξη που προβλέπεται από το άρθρο 36 του ΚΕΔΕ (Κώδικας Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων) και εκτελείται από δικαστικό επιμελητή που διορίζει το Δημόσιο. Πρέπει πάντα να προηγείται της κατασχέσεως μια ατομική ειδοποίηση του οφειλέτη σύμφωνα με το άρθρο 4 του ΚΕΔΕ για συμμόρφωση του. Σε περίπτωση μη αποστολής ειδοποιήσεως εγείρονται θέματα ακυρότητας της αναγκαστικής κατάσχεσης.
– Τα ακίνητα που εγγράφονται στο υποθηκοφυλακείο δημεύονται από το κράτος;
– Η εγγραφή της κατάσχεσης γίνεται στο υποθηκοφυλακείο της περιοχής του ακίνητου σε ειδικό βιβλίο. Το ακίνητο με την εγγραφή κατασχέσεως παραμένει πάντοτε – είθισται – στην μεσεγγύηση του οφειλέτη του δημοσίου και επ’ ουδενί δεν δημεύεται η περιουσία του, μόνο με την εγγραφή της κατάσχεσης. Αυτό μπορεί να συμβεί με την πρόοδο του πλειστηριασμού.
– Ο πλειστηριασμός ενός ακινήτου μετά την Έκθεση Κατάσχεσης μπορεί να πραγματοποιηθεί σε χρόνο που επιλέγει ο επισπεύδων την κατάσχεση, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο, στις περιπτώσεις αυτές;
– Το άρθρο 39 του ΚΕΔΕ προβλέπει τα επόμενα βήματα της κατάσχεσης. Η ήμερα, ο τόπος, η τιμή προσφοράς και ο υπάλληλος του πλειστηριασμού του ακίνητου καθορίζονται από το λεγόμενο Πρόγραμμα Πλειστηριασμού το οποίο κοινοποιείται στον οφειλέτη όταν το Δημόσιο αποφασίσει να προχωρήσει σε πλειστηριασμό του ακινήτου. Ο οφειλέτης αφού λάβει το πρόγραμμα πλειστηριασμού θα πρέπει αμέσως και χωρίς χρονοτριβή να συμβουλευτεί τον δικηγόρο του για τα μέσα αμύνης που έχει κατά του Δημοσίου για την προστασία του ακινήτου του. Ας τονιστεί ότι κατά το έτος 2017 δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός στην Ελλάδα με την επίσπευση του Ελληνικού Δημοσίου.
Από την άλλη αυτό δεν σημαίνει πως η, εκ μέρους του Δημοσίου, μη ενέργεια εκπλειστηρίασης ακίνητων των οφειλετών, δεν αναιρεί το δικαίωμά του, οποτεδήποτε να προβεί σε επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του πλειστηριασμού. Παρόλα αυτά όμως σωρεία κατασχέσεων έχουν εγγράφει σε όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι νομίζω και όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων χρεών, που συσσωρεύονται αυξητικά μήνα με το μήνα, την έλλειψη φοροδοτικής ικανότητας εκ μέρους των πολιτών της χώρας εξαιτίας της μνημονιακής οικονομικής κρίσης. Αποτέλεσμα οι Εκθέσεις Κατασχέσεων πλέον να αποτελούν μέρος μιας βάναυσης πραγματικότητας.