Πρωτοβουλία Φοιτητ.ρι.ών ΑΣΚΤ για τη Στέγαση Προσφύγων

| 13/09/2020

Το Περιοδικό υποστηρίζει την Πρωτοβουλία φοιτητών και φοιτητριών από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, η οποία δίνει μια άμεση λύση για τη στέγαση πολλών από τους πρόσφυγες που μένουν αυτή τη στιγμή στους δρόμους της Λέσβου, εκτεθειμένοι σε ασθένειες, έλλειψη φαγητού και νερού, φασιστικές επιθέσεις, καταστολή. Είμαστε μαζί τους και καλούμε και όσους/όσες έχουν ή είχαν κάποια σχέση με την εν λόγω σχολή να συνυπογράψουν το κείμενό τους:

Το camp στη Μόρια της Λέσβου αρχικά χτίστηκε για να στεγάσει 2.800 πρόσφυγες. Την τελευταία περίοδο έμεναν περίπου 12.600 άτομα εκεί, αριθμός τετραπλάσιος από αυτόν που χωρούσε. Αυτό σε συνδυασμό με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης (έλλειψη τροφών, τρεχούμενου νερού και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης) μετέτρεψε τη Μόρια σε ένα ακόμα στρατόπεδο συγκέντρωσης, επικίνδυνο για την υγεία όλων των προσφύγων, ειδικά στην περίοδο της πανδημίας.
Πριν από λίγες μέρες η ελληνική κυβέρνηση με αφορμή την εύρεση κρουσμάτων στο camp, βρήκε την ευκαιρία να «κλείσει» σταδιακά τα camps, δηλαδή να επιβάλει την πλήρη επιτήρηση και απαγόρευση κυκλοφορίας των μεταναστών/τριών έξω από αυτά. Δεν πρόκειται παρά για την ίδια κυβέρνηση που συστηματικά δολοφονεί ανθρώπους στα σύνορα, προβαίνοντας ακόμα και σε παράνομες επαναπροωθήσεις, και ύστερα δηλώνει περήφανη γιατί κατάφερε να διώξει περισσότερους πρόσφυγες από όσους δέχεται. Κρατική πολιτική επί πτωμάτων και τίποτα λιγότερο.
Στις 8 Σεπτεμβρίου ξέσπασε φωτιά στο camp, χωρίς να είναι γνωστά τα αίτια, αφήνοντας τους πρόσφυγες να κοιμούνται πλέον στα χωράφια, στους δρόμους ή στα νεκροταφεία στις γύρω περιοχές. Οι ίδιοι είναι σε άμεση ανάγκη για στέγαση, φαγητό, νερό, ρούχα και προϊόντα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και κάτοικοι του νησιού, αποτρέπουν με μπλόκα τους πρόσφυγες απ’ το να πλησιάσουν την ενδοχώρα, ενώ την ίδια στιγμή απωθείται βίαια η βοήθεια από τις ΜΚΟ και τους εθελοντές.
Τραγικό δεν είναι ότι η Μόρια κάηκε, αλλά το ότι υπήρξε. Γιατί δεν ήταν κάτι άλλο από ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης του 21ου αιώνα. Τραγική είναι η θανατοπολιτική της κυβέρνησης που με αφορμή την πανδημία, φέρνει τους πρόσφυγες στην απελπιστική κατάσταση που βρίσκονται σήμερα. Πρώτα ξεφεύγουν από τον πόλεμο, μετά στοιβάζονται όλοι μαζί εν καιρώ πανδημίας, στη συνέχεια βρίσκονται έγκλειστοι ο ένας πάνω στην άλλη και μετά κινδυνεύουν να καούν, ή να ποδοπατηθουν προσπαθώντας να σωθούν.
Ήρθε η ώρα οι άνθρωποι των τεχνών και του πολιτισμού να πάρουμε θέση! Ως φοιτήτριες και φοιτητές της Α.Σ.Κ.Τ., καλούμε την Πρυτανεία της σχολής να παραχωρηθούν οι 7 καλλιτεχνικοί σταθμοί που βρίσκονται σε Λέσβο, Ρόδο, Δελφούς, Μύκονο, Ρέθυμνο, Τσεπέλοβο και Ύδρα για την φιλοξενία προσφύγων. Αυτή την στιγμή είναι όλοι άδειοι και μέσα υπάρχουν υπνοδωμάτια, κουζίνες και μπάνια.
Στο ίδιο πλαίσιο, καλούμε τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και τους τομείς Πολιτισμού των Δήμων ώστε κάθε άδειος, αχρησιμοποίητος χώρος εκπαίδευσης και πολιτισμού είτε είναι αίθουσα διδασκαλίας, είτε εκθεσιακός χώρος, είτε άδειο δημοτικό θέατρο, να παραχωρηθεί για τον ίδιο σκοπό.
Πολιτισμός δεν είναι μόνο το να ζωγραφίζεις, να δημιουργείς γλυπτά, να γράφεις ποίηση, να παίζεις μουσική ή θέατρο. Πολιτισμός είναι πρώτα από όλα το να βοηθάς τον συνάνθρωπό σου.
——————————————————-
Αν σπουδάζετε, έχετε σπουδάσει, διδάσκετε ή εργάζεστε στην ΑΣΚΤ και θέλετε να συνυπογράψετε το κείμενο αυτό, στείλτε μας μήνυμα στη σελίδα μας ή e-mail στο [email protected] με το όνομα και την ιδιότητα σας.