Πρόσφυγες: Ακόμη ένα παιδί δεν πρόκειται να μεγαλώσει...
Ενα μωρό πνίγηκε στο Αιγαίο. Προσφυγόπουλα βουλιάζουν στις λάσπες της Ειδομένης. Το AfD ετοιμάζει εκλογικό «πάρτι» στην Γερμανία

Ακόμη ένα μωρό πνίγηκε, μεταξύ πέντε, συνολικά, ανθρώπων, στο Αιγαίο, όταν το ταχύπλοο που τους μετέφερε στην Ελλάδα βυθίστηκε ανοικτά των τουρκικών ακτών.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Dogan», η τουρκική ακτοφυλακή κλήθηκε να διασώσει την νύχτα εννέα ανθρώπους που καλούσαν σε βοήθεια, αλλά ανέσυρε πέντε πτώματα.
Στην ομάδα περιλαμβάνονταν Αφγανοί και Ιρανοί. Προσπαθούσαν να φθάσουν στην Λέσβο.
Στην Ειδομένη οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις λάσπες, ενώ, οι εικόνες των μουσκεμένων προσφυγόπουλων κάνουν τον γύρο του κόσμου, χωρίς, ωστόσο, αυτό να έχει εμποδίσει το κλείσιμο των συνόρων και συνολικά της λεγόμενης «βαλκανικής οδού», μετά τις διαδοχικές αποφάσεις της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Σερβίας να αποκλείσουν τις συνοριακές «πύλες» τους.
Η DW υπολογίζεται ότι από τις αρχές του περασμένου έτους μέχρι και σήμερα περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες μετακινήθηκαν προς χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης μέσω του βαλκανικού διαδρόμου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γερμανικού πρακτορείου, ο «βαλκανικός διάδρομος» θα παραμείνει κλειστός τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Μαρτίου.
Σημειώνει επίσης, ότι οι επικείμενες γερμανικές εκλογικές αναμετρήσεις σε Βάδη-Βυρτεμβέργη, Ρηνανία-Παλατινάτο και Σαξονία-Άνχαλτ θεωρούνται η πρώτη μεγάλη πολιτική δοκιμασία για την καγκελάριο Μέρκελ από τη στιγμή που κορυφώθηκε η προσφυγική κρίση το περασμένο καλοκαίρι.
«Την ερχόμενη Κυριακή, 13 Μαρτίου, καλούνται στις κάλπες περίπου 12,6 από τα συνολικά 62 εκατομμύρια των ψηφοφόρων στη χώρα. Ποτέ στο παρελθόν μια περιφερειακή αναμέτρηση δεν έπαιζε τόσο σημαντικό ρόλο και δεν αναμένονταν με τόσο ενδιαφέρον, όσο η επικείμενη» σημειώνει η DW.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και ειδικώς το ερώτημα εάν η Γερμανία πρέπει να υποδέχεται μαζικά πρόσφυγες ή όχι, διχάζει πολιτικούς και πολίτες. Μεγάλος κερδισμένος της κρίσιμης αυτής δοκιμασίας για την κοινωνική συνοχή είναι στην παρούσα φάση το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD).
Ποτέ άλλοτε στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας ένα κόμμα δεν έχει καταφέρει να ενισχυθεί δημοσκοπικά τόσο πολύ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, με τόσο αδύναμο πολιτικό λόγο και επιχειρήματα. Εκμεταλλευόμενο τις ανησυχίες των πολιτών και καλλιεργώντας ακόμη περισσότερο το φόβο αυτό, το AfD κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του, λαμβάνοντας πλέον σταθερά διψήφιο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου.
Η Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία εκπροσωπείται ήδη σε πέντε περιφερειακά κοινοβούλια. Την ερχόμενη Κυριακή αναμένεται να προστεθούν άλλα τρία (…) με το AfD να παίρνει πλέον μόνιμη θέση στα τοπικά κοινοβούλια και μελλοντικά ενδεχομένως και στην ομοσπονδιακή Βουλή, θα απαιτείται πλέον όλο και συχνότερα η συνέργεια τριών κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης».
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του κυβερνητικού συντονιστικού οργάνου για την διαχείριση του προσφυγικού, Γιώργος Κυρίτσης, ανακοίνωσε, ότι μέχρι τις 8 το πρωί σήμερα, ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, ανέρχονται στους 41.973 ανθρώπους.
Από αυτούς, 2.073 πέρασαν στα νησιά χθες το βράδυ ενώ τα τελευταία δύο 24ωρα παρατηρείται αύξηση των ροών.
Στην Ειδομένη σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που επικαλέστηκε ο ίδιος βρίσκονται σήμερα 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνουν λόγο για περισσότερους από 13.000 ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον Γ. Κυρίτση περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα νησιά, 10.000 στην Αττική και 20.000 στην υπόλοιπη χώρα. Το 30% είναι παιδιά.
Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας υποστήριξε ότι στην Ειδομένη δεν επιτρέπεται να δημιουργηθεί καταυλισμός, ούτε θα αδειάσει με τα ΜΑΤ.
Πρέπει να πειστούν οι ίδιοι να φύγουν από εκεί και να μεταβούν στα κέντρα φιλοξενίας που δημιουργούνται ανά την Ελλάδα είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να εκδώσουμε απαγορευτική διάταξη να συγκεντρώνονται στην Ειδομένη εφόσον μπορούν οι πρόσφυγες να κυκλοφορούν ελεύθερα στη χώρα μας».
Σημείωσε επίσης ότι για διπλωματικούς λόγους δεν επιτρέπεται το κράτος να πραγματοποιεί οργανωμένες μεταφορές προσφύγων από τον Πειραιά στην Ειδομένη γιατί είναι σαν να κάνει τον διακινητή.
Αυτό που κάνουμε, ανέφερε, είναι να οργανώνουμε τη μεταφορά τους στα κέντρα φιλοξενίας που λειτουργούν. Επίσης δεν έχουμε στόχο να γυρίσουν στην Αθήνα όλοι οι άνθρωποι από την Ειδομένη αλλά να πάνε σε κέντρα φιλοξενίας ανά την Ελλάδα.
Στο λιμάνι του Πειραιά υπάρχουν σήμερα 4.000 πρόσφυγες.