Πρόσφυγες: Εκλεισε η «βαλκανική οδός»

Σερβία, Σλοβενία, Κροατία έκλεισαν, με διάφορους τρόπους, τα σύνορά τους, αποκλείοντας την λεγόμενη «βαλκανική οδό»

| 09/03/2016

Παιδιά μέσα σε χαρτόκουτα για να ζεσταθούν. Ενήλικες με αυτοσχέδια εργαλεία να προσπαθούν να ανοίξουν αυλάκια γύρω από τις πλημμυρισμένες σκηνές για την απορροή. Την αστυνομία της ΠΓΔΜ να είναι πάντα έτοιμη να ξαμολύσει και πάλι τα αγριεμένα σκυλιά της πάνω σε γυναικόπαιδα και, όλα αυτά, μέσα σε ένα απέραντο λασπωμένο προσφυγικό καταυλισμό, με τα πάντα μούσκεμα από την βροχή, είναι η εικόνα των τελευταίων ημερών στην Ειδομένη, για τουλάχιστον 14.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί μπροστά στα κλειστά σύνορα.

Η, όσο περνάει ο καιρός, «περίεργη» απουσία του ελληνικού κρατικού μηχανισμού από την Ειδομένη, πλην, φυσικά, του κατασταλτικού βραχίονα, της αστυνομίας – η σημερινή παρουσία του ΚΕΕΛΠΝΟ απλά υπογραμμίζει την αποσπασματικότητα της γενικότερης απουσίας – δεν μπορεί παρά να συνδυαστεί με τις πυρετώδεις κατασκευές των «προσωρινών» κέντρων που προορίζονται για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, σε όλη την χώρα.

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η απόφαση της Σερβίας τα μεσάνυχτα χθες, να ακολουθήσει την αντίστοιχη τακτική της Σλοβενίας και να κλείσει, ουσιαστικά και αυτή τα σύνορα.

«Λαμβάνοντας υπόψη το νέο καθεστώς που επέβαλε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. Σλοβενία) η Σερβία δεν μπορεί να επιτρέψει να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και θα εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας στα σύνορα της με την ΠΓΔΜ και την Βουλγαρία» τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου Εσωτερικών.

Αναφέρεται επίσης ότι και το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε τη Σερβία ότι δεν δέχεται πλέον πρόσφυγες που δεν έχουν ισχύον διαβατήριο και θεώρηση εισόδου τύπου Σένγκεν.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αποκαλούμενη «βαλκανική οδός» κλείνει για όλους τους πρόσφυγες.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι εγκαταστάσεις στο κέντρο ελέγχου και υποδοχής προσφύγων στο Πρέσεβο, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, είναι άδειες και όπως ανακοινώθηκε επίσημα το τελευταίο σαρανταοχτάωρο στην Σερβία δεν εισήλθε κανένας πρόσφυγας. Στους καταυλισμούς, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται 650 πρόσφυγες και μετανάστες. Τους 600 απ’ αυτούς επέστρεψε η Κροατία τις προηγούμενες ημέρες, ενώ οι 50 πέρασαν στη χώρα από αφύλαχτα σημεία στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.