Πώς γιορτάστηκε η Αντιφασιστική Νίκη στην Ουκρανία

Η κρατική και παρακρατική καταστολή δεν μπόρεσε να ακυρώσει την μεγάλη γιορτή

| 10/05/2016

Μπορεί το καθεστώς του Κιέβου να θωράκισε, νομικά, την αντικομμουνιστική – αντισοβιετική επίθεση στην ιστορική αλήθεια, μπορεί να εξακολουθεί να ματοκυλά το Ντονμπάς και να προχωρά σε άγρια καταστολή κάθε φωνής αντίστασης, μπορεί να έχει ξαμολυμένα τα φασιστικά «μαντρόσκυλα», αλλά οι προοδευτικές δυνάμεις της Ουκρανίας απέδειξαν και με αφορμή την χθεσινή μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, ότι το δίκιο δεν φιμώνεται.

Από το Κίεβο μέχρι την Οδησσό, παρά και ενάντια στις απαγορεύσεις, την κρατική και παρακρατική τρομοκρατία, ο κόσμος τίμησε την Νίκη ενάντια στον φασισμό, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης και αποφασιστικότητας. Οχι μόνο δεν φοβήθηκε από τις ναζιστικές συμμορίες που είχαν παραταχθεί σε κάθε σημείο που οργανώθηκαν συγκεντρώσεις, υπό την ανοχή της αστυνομίας φυσικά, αλλά υπερασπίστηκε δυναμικά το δικαίωμά του να τιμά τους νεκρούς του.

Παρέλαση του «Αθάνατου Τάγματος» με τις φωτογραφίες αγαπημένων προσώπων που χάθηκαν στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο, αψηφώντας την απαγόρευση, από εκατοντάδες κατοίκους της πόλης, με τη «συνοδεία» ισχυρότατης αστυνομικής δύναμης με πλήρη εξάρτυση!

Πλησιάζοντας στο πάρκο της Δόξας τους περίμεναν ομάδες φασιστών, μελών των ναζιστικών ταγμάτων που λεηλατούν το Ντονμπάς και της Εθνοφρουράς, η οποία αποτελείται επίσης από φασίστες, με την αστυνομία να κάνει στην άκρη λόγω… «ουδετερότητας»!

Ο κόσμος, όχι μόνο δεν διαλύθηκε, αλλά με το ηχηρό σύνθημα «Δεν θα περάσει ο φασισμός» συνέχισε την πορεία του!

Στην Οδησσό, η οποία το προηγούμενο διάστημα και με αφορμή την συμπλήρωση δύο χρόνων από το έγκλημα στο Σπίτι των Συνδικάτων, είχε καταληφθεί από αστυνομία και φασιστικά τάγματα, πάνω από χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο μνημείο του Αγνωστου Ναύτη, με υψωμένες τις κόκκινες σημαίες, λουλούδια και τις φωτογραφίες των νεκρών μαχητών. Τραγούδησαν σοβιετικά τραγούδια και φώναξαν αντιφασιστικά συνθήματα όπως «Οδησσός – Πόλη Ηρωας!», «Μπαντερικοί δαίμονες έξω από την Οδησσό!» (σσ. ο Μπαντέρα ήταν ο διασημότερος Ουκρανός εθνικιστής που πολέμησε ενάντια στην Σοβιετική Ενωση και συνεργάστηκε με τους ναζί) «Ντονμπάς είμαστε μαζί σου!».

Λίγο μετά εμφανίστηκαν στο μνημείο ευέλπιδες που άφησαν λουλούδια. Μόλις αποχώρησαν εμφανίστηκαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, με τους διαδηλωτές να τις υποδέχονται φωνάζοντας «Ντροπή στην χούντα του Κιέβου»!

Χαρακτηριστικό του τρόμου του καθεστώτος ακόμη και απέναντι σε ένα κίνημα που ακόμη βρίσκεται σε κατάσταση άμυνας είναι και το ότι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, κινητοποιήθηκαν συνολικά 2.000 αστυνομικοί, με τους 500 να έχουν κληθεί και από άλλες περιοχές, ενώ, αστυνομικά μπλόκα στήθηκαν στις εισόδους της πόλης.

Στο Χάρκοβο, ναζί του «Δεξιού Τομέα» – στα βίντεο φαίνονται οι σημαίες τους μαζί με τις ουκρανικές – επιτέθηκαν στον κόσμο και τους βετεράνους που πραγματοποίησαν την πορεία του «Αθάνατου Τάγματος» προς το Μνημείο της Δόξας. Ο κόσμος αμύνθηκε και αντεπιτέθηκε κάτω από το σύνθημα «δεν περνά ο φασισμός»!

Το σχετικό βίντεο δίνει μια χαρακτηριστική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί αυτή την στιγμή στην Ουκρανία. Στην αρχή φαίνονται οι εκπρόσωποι του καθεστώτος οι οποίοι «γιορτάζουν» στο πλαίσιο της νομοθεσίας που υιοθετήθηκε πέρυσι στο Κίεβο και η οποία ταυτίζει τον φασισμό με τον κομμουνισμό. Ετσι, επίσημα πλέον στην Ουκρανία δεν υπάρχει ο όρος «Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος». Διότι πώς είναι δυνατόν να αποτελεί πατρίδα… η ΕΣΣΔ, η οποία, σύμφωνα με το αντιδραστικό ιδεολόγημα του καθεστώτος ήταν «δύναμη κατοχής» της Ουκρανίας;!

Στο ίδιο βίντεο να δοθεί προσοχή στην αρχή όπου ένας ναζί του «Δεξιού Τομέα» ανοίγει την σημαία της συμμορίας αυτής ακριβώς δίπλα στους επίσημους και ενώ παρελαύνει στρατιωτικό άγημα, δίχως κανείς να ενοχληθεί. Αντίθετα, στην συνέχεια, οι φασίστες ορμούν πάνω στον κόσμο που κρατά τις φωτογραφίες των νεκρών του.

Στην Μελιτόπολ της περιοχής του Ζαπαρόζετς, οι φασίστες επιτέθηκαν σε ορθόδοξο παπά επειδή έκανε το «λάθος» να φορέσει δημοσίως την κορδέλα του Αγίου Γεωργίου – σύμβολο της Νίκης – με αποτέλεσμα να προκληθούν επεισόδια. Ωστόσο, ο παπάς αρνήθηκε να βγάλει την κορδέλα λέγοντας ότι τιμά τους εκατομμύρια νεκρούς που έδωσαν την ζωή τους για την πατρίδα, ανάμεσά τους και μέλη της οικογένειάς του.

Στο Τσερκάσαχ οι ναζί του «Δεξιού Τομέα» και άλλων φασιστικών οργανώσεων επιτέθηκαν στους βετεράνους επειδή κρατούσαν την σημαία της νίκης. Η αστυνομία προσπάθησε να πείσει… τους βετεράνους να μην «προκαλούν»!

Στο Λβοφ, μια μικρή ομάδα φασιστών επιχείρησε να γκρεμίσει το μνημείο του κομμουνιστή Ουκρανού επιστήμονα και πολιτικού παράγοντα, Στεπάν Τούντορ. Σύμφωνα με τα ουκρανικά ΜΜΕ, το «ξεμοντάρισμα» του αγάλματος ανέλαβαν μέλη του «Δεξιού Τομέα», της «OUN» (η αναβίωση της ομότιτλης «Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών» που στήθηκε προπολεμικά για την πολύπλευρη υπονόμευση της ΕΣΣΔ και στην συνέχεια, υπό τον διαβόητο Μπαντέρα, συνεργάστηκε με του ναζί κατακτητές) και άλλων συμμοριών.

Η αστυνομία παρενέβη μεν, αλλά με το εξής αιτιολογικό: «Τα παιδιά (σσ!) ανακοίνωσαν ότι το έκαναν αυτό στο πλαίσιο της αποκομμουνιστοποίησης, αλλά οι αστυνομικοί τους εξήγησαν ότι σήμερα δεν είναι η καλύτερη μέρα για κάτι τέτοιο. Επιχειρήθηκε βίαιη αντίδραση αλλά αναλάβαμε τον έλεγχο»!

Αυτός που «εξήγησε» στα… «παιδιά» ότι, ουσιαστικά, είναι καλύτερα να γκρεμίσουν το άγαλμα άλλη μέρα, είναι ο επικεφαλής της τοπικής περιφερειακής αστυνομικής διεύθυνσης, Ντμίτρι Ζαγκάρια!

λβοβ1

λβοβ2

Αντίθετα, στο… «κατεχόμενο» – σύμφωνα με την προπαγάνδα του Κιέβου – Ντονμπάς, στις πρωτεύουσες των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, ο κόσμος γιόρτασε ελεύθερα την Αντιφασιστική Νίκη, με στρατιωτικές παρελάσεις, με πορείες του «Αθάνατου Τάγματος», συναυλίες και πλήθος άλλων εκδηλώσεων.

* Η κεντρική φωτογραφία είναι από τους χθεσινούς εορτασμούς της Αντιφασιστικής Νίκης στην Οδησσό. Το πλακάτ γράφει: «Οδεσσίτες ενωμένοι ενάντια στον φασισμό».

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.