«Πώς μαθαίνεται ο φόβος; Παραμύθια, θρύλοι, λαϊκές ιστορίες»

| 08/05/2014

Λαϊκές ιστορίες, θρύλοι και παραμύθια από όλο τον κόσμο ξαναϊδωμένες και ξαναειπωμένες από τον Δρ. Στέλιο Πελασγό. Όλοι οι ζωντανοί φοβούνται- άνθρωποι και ζώα. Οι μόνοι που δεν φοβούνται είναι οι νεκροί –ψυχικά ή σωματικά. Πώς μεταδίδεται ο Φόβος; Είναι αρρώστια μεταδοτική ή κληρονομική; Πότε ο φόβος γίνεται τύραννος και πότε προστάτης;  Είναι ο Φόβος παιχνίδι, είναι διασκέδαση ή μαρτύριο; Πώς μαθαίνεται ο Φόβος; Ποιοι τον διδάσκουν; Γιατί;

Ο μοναχογιός της χήρας ψάχνει να βρει τον φόβο. Ο φόβος έρχεται επίσκεψη μια νύχτα του χειμώνα. Ένα ψειριάρικο κορίτσι δεν φοβάται τίποτα γιατί δεν έχει να χάσει τίποτα. Η επιθυμία χωρίς φόβο και η αυθαιρεσία της δύναμης του καταστρέφουν ένα βασιλιά που δεν ξέρει να φοβάται το αφύσικο και παράλογο.

Ληστές, τάφοι που ανοίγουν, ορνιθοβοσκοί και γιαπωνέζοι δαίμονες, ψείρες και όρνια συμμαχούν για να μας θυμίσουν πώς μαθαίνεται ο Φόβος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση εγκληματολογικού ενδιαφέροντος που διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου (Σ.Ε.Ε.Π.Π.).

Κύρια εισηγήτρια η Καθηγήτρια κ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου (Διευθύντρια του τομέα Εγκληματολογίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας και Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου «Η σύγχρονη εγκληματικότητα και η αντιμετώπισή της»).

Στη συζήτηση θα μετάσχουν με παρεμβάσεις τους εγκληματολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες.

Σάββατο 10 Μαΐου 2014 στις 7μ.μ.

“Εργαστήρι Μαιρηβή”

Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή

εισιτήριο: 8 ευρώ

πάνω από τέσσερα άτομα: 7 ευρώ