Ρεκόρ στις πωλήσεις βαρέων όπλων παγκοσμίως

Στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου οι παγκόσμιες πωλήσεις όπλων

| 21/02/2017

Μπορεί η οικονομική κρίση να συγκλονίζει ολοένα περισσότερες χώρες, οι πολεμικές συγκρούσεις να ισοπεδώνουν άλλες τόσες και να ξεσπιτώνουν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, όμως… υπάρχουν και «αξίες» στο παγκόσμιο εμπόδιο που μένουν αμετάβλητες. Ή για την ακρίβεια, πάνε πάντα καλύτερα όσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα για τους ανθρώπους, για να μην πούμε ότι συμβάλλουν στον να γίνουν χειρότερα.

Έτσι, όμως μας πληροφορεί το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (SIPRI) οι πωλήσεις όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και μετά.

Όπως σημειώνεται από το euronews, η διακίνηση βαρέων όπλων και οπλικών συστημάτων, όπως πύραυλοι, αεροσκάφη, υποβρύχια, και αντιαεροπορικά συστήματα, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990. Με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Ινστιτούτο καταγράφεται αύξηση 8,4% του όγκου αγοροπωλησιών οπλικών συστημάτων για την περίοδο 2012-2016 σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία και προφανώς αυτό οφείλεται στις αιματηρές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και στην Ασία.

Προσφορά και ζήτηση

Στις πρώτες θέσεις αγοραστών όπλων για τη συγκεκριμένη πενταετία φιγουράρουν οι Σ. Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο πετρελαιομοναρχίες που έχουν εμπλακεί άμεσα στην πολύνεκρη σύγκρουση στην Υεμένη και έμμεσα στο μακελειό στη Συρία.

Επίσης, το 13% των παγκόσμιων εισαγωγών καταγράφεται στην Ινδία με τον όγκο τους παρουσιάζει αύξηση κατά 43% σε σχέση με την περίοδο 2007-2011. Ας σημειωθεί ότι η Ινδία είναι και πυρηνική δύναμη, μαζί με το γειτονικό της Πακιστάν, ένα δίδυμο που προκαλεί ρίγη ανησυχίας στην περιοχή και ευρύτερα λόγω και των κάκιστων, μεταξύ τους, σχέσεων.

Οι πωλήσεις όπλων καταγράφουν εκρηκτική αύξηση και σε Ασία- Ωκεανία (αποτελούν το 43% των παγκόσμιων εισαγωγών) και την Μέση Ανατολή (29%). Αντίθετα, στην Κίνα οι εισαγωγές όπλων παρουσιάζουν κάμψη κυρίως λόγω της αύξησης της εγχώριας παραγωγής. Το Πεκίνο, πάντως, παραμένει μεταξύ των μεγαλύτερων εισαγωγέων όπλων παγκοσμίως ενώ ταυτόχρονα μετατρέπεται και σε έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς (!) προμηθεύοντας όπλα μεταξύ άλλων σε Αλγερία, Πακιστάν και Μπαγκλαντές.

Οι ΗΠΑ και  Ρωσία που καταλαμβάνουν το 33% και το 23% της παγκόσμιας αγοράς αντίστοιχα ως προμηθευτές όπλων. Την πρώτη πεντάδα στη λίστα με τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων συμπληρώνουν Γαλλία και Γερμανία.

«Κρίση» σε Ευρώπη και Ελλάδα και στις εισαγωγές όπλων

Όσον αφορά την Ελλάδα και την Ευρώπη, με βάση τα στοιχεία της έκθεσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας της Στοκχόλμης, η κρίση δεν άφησε αλώβητη και την αγορά όπλων. Η Ελλάδα, όπως η Ισπανία, μείωσαν δραματικά τις εισαγωγές όπλων με την πρώτη να υποχωρεί στην 28η θέση της λίστας με τους μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων. Η μείωση την πενταετία 2012-2016 σε σχέση με την προηγούμενη, αγγίζει το 67%.

Μπορείτε να φανταστείτε σε ποια θέση βρισκόταν στις περιόδους των «παχιών αγελάδων» για να βρίσκεται με τόσο κακό που έχει υποστεί, στην 28η.. Πρέπει να είναι ένας από τους μοναδικούς δείκτες που καταγράφει τόσο μικρή πτώση στη χώρα σε σχέση πχ με το δείκτη εργαζομένων,  επιπέδου διαβίωσης κλπ κλπ.

Και μάλλον δεν εκπλήσσεται κανείς από το ότι το 71% των οπλικών συστημάτων που εισάγονται από την Ελλάδα προέρχεται από την Γερμανία, με το ποσοστό των ΗΠΑ να περιορίζεται στο 14% και της Γαλλίας στο 10%.

Συνολικά η ευρωπαϊκή ήπειρος καταγράφει πτώση της τάξης του 36% στις αγορές όπλων λόγω κυρίως οικονομικών δυσκολιών σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία. Πλέον, καταλαμβάνει μόλις το 11% των παγκόσμιων εισαγωγών.

Μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων γενικά προς τις ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν οι ΗΠΑ με 32% και ακολουθούν Γερμανία με 14% και Ρωσία με 13%. Και το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στην Ευρώπη αν και κατέγραψε και αυτό πτώση της τάξης του 22%.