Σαουδική Αραβία: Βουρδουλιές στους εργάτες που διαμαρτύρονται

Πώς η «σαρία» «λύνει» ζητήματα εργασιακών σχέσεων...

| 05/01/2017

Με φυλακή και μαστίγωμα τιμωρούνται οι εργάτες που τολμούν να διεκδικήσουν τα στοιχειώδη στην Σαουδική Αραβία, την στενότατη σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, του ηγέτη του διεθνούς «συνασπισμού» που ματοκυλά τον λαό της Υεμένης, αλλά και τηςε χώρας επικεφαλής… της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Πρόκειται για την θεοκρατική μοναρχία όπου το δικαστικό σύστημα και η νομοθεσία δεν βασίζεται σε κανένα νομικό μοντέλο, αλλά στο Κοράνι (σαρία), γεγονός το οποίο προφανώς δεν εμποδίζει την Δύση να την περιβάλλει με την εμπιστοσύνη της.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, δεκάδες ξένοι εργάτες φέρεται να καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης και σε μαστίγωμα στην χώρα, επειδή προκάλεσαν επεισόδια διαμαρτυρόμενοι για μη πληρωμή των μισθών τους.

Το skai.gr αναμεταδίδει, ότι «σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα των σαουδαραβικών εφημερίδων al-Watan και Arab News, δικαστήριο στη Μέκκα καταδίκασε ορισμένους από τους 49 εμπλεκόμενους εργάτες σε τέσσερις μήνες φυλάκισης συν 300 βουρδουλιές, για καταστροφή δημόσιας περιουσίας και υποκίνηση ταραχών. Άλλοι φέρεται να καταδικάστηκαν σε 45 ημέρες στη φυλακή.».

Οι ταραχές έγιναν τον περσινό Απρίλιο, με τους εργαζόμενους να πυρπολούν λεωφορεία καταγγέλλοντας ότι ο εργοδότης τους, ο όμιλος Binladin δεν κατέβαλλε τα δεδουλευμένα τους επί έξι μήνες.

Το σαουδαραβικό Δημόσιο «πάγωσε» προσωρινά ορισμένες πληρωμές σε ιδιώτες εργολάβους το 2016 καθώς η πτώση στην τιμή του πετρελαίου είχε προκαλέσει μείωση στα δημόσια έσοδα. Ως συνήθως, τις «χασούρες» αυτές τις πληρώνουν εκείνοι που είναι θύματά τους: Οι εργάτες…