Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: «Στρίβειν»... δια του γάμου!

Ο γάμος ως ποινικό «σωσίβιο» των δραστών σε Τουρκία... αλλά και Ελλάδα!

| 21/11/2016

«Παράθυρο» – αν όχι «πόρτα ορθάνοιχτη» – στην ουσιαστική «νομιμοποίηση» της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών άνοιξε η Τουρκία, η κυβέρνηση της οποίας, με τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος, «πέρασε» νομοσχέδιο το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις αναστέλλει την καταδίκη δράστη σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου, αν αυτός παντρευτεί τελικά το θύμα του.

Σύμφωνα με το m.tvxs.gr, η απόφαση προκάλεσε την αγανάκτηση οργανώσεων προάσπισης δικαιωμάτων των παιδιών, πολιτών και κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) πέρασε νομοσχέδιο που συγχωρεί όσους παντρεύονται το παιδί που βίασαν», σχολίασε στο Twitter ο Εζγκίρ Εζέλ βουλευτής της κεμαλικής Κεντροαριστεράς (CHP). Στο Twitter το hashtag #ΔενΜπορούμεΝαΝομιμοποιήσουμεΤονΒιασμό στα τουρκικά είναι μεταξύ των πιο δημοφιλών.

Το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης επί της αρχής, επιτρέπει την αναστολή της καταδίκης ενός άνδρα για «σεξουαλική επίθεση εναντίον ανηλίκου, εφόσον διαπράχθηκε χωρίς τη χρήση βίας, απειλής η οποιασδήποτε άλλης μορφής παραβίασης της θέλησης» του θύματος και με την προϋπόθεση ότι ο δράστης θα το παντρευτεί.

Η τουρκική κυβέρνηση υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, έχει στόχο να μην τιμωρούνται τα ζευγάρια ένα μέλος των οποίων είναι ανήλικο, επιχείρημα που απορρίπτουν οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των παιδιών.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «ηθελημένα διαστρεβλώνει το θέμα» και υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο έχει αντίθετα στόχο «να προστατεύσει τα παιδιά». «Οι γάμοι ανηλίκων είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα. Όταν ένα παιδί γεννιέται από αυτή την ανεπίσημη σχέση, ο γιατρός ενημερώνει τον εισαγγελέα και ο σύζυγος στέλνεται στη φυλακή, προκαλώντας οικονομικές δυσκολίες στη μητέρα και το παιδί», εξήγησε.

Οι άνδρες αυτοί «δεν είναι βιαστές», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή το μέτρο αφορά περίπου 3.000 οικογένειες.
Αυτή η επιχειρηματολογία έχει προκαλέσει αγανάκτηση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. «Ο υπουργός Δικαιοσύνης χρησιμοποίησε την έκφραση “σεξουαλική επίθεση χωρίς εξαναγκασμό”. Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να προσθέσουμε κάτι άλλο», κατήγγειλε η Ρουχάτ Σενά Ακσενέρ της Διεθνούς Αμνηστίας.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι γάμοι ανηλίκων είναι συχνοί στην Τουρκία, κυρίως στις ανατολικές περιοχές. Κορίτσια υποκύπτουν στις πιέσεις του περιβάλλοντός τους και σπάνια είναι σε θέση να προβάλουν αντίσταση.

Η κατώτερη νόμιμη ηλικία γάμου στην Τουρκία είναι τα 17. Ο νόμος όμως επιτρέπει τον γάμο ήδη από τα 16 «σε εξαιρετικές περιπτώσεις», με τη σύμφωνη γνώμη ενός δικαστή.

Εμείς να θυμίσουμε, σε όσους και όσες δικαίως εκπλήσσονται αρνητικά με όσα ψηφίζονται στην Τουρκία για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, ότι ο ελληνικός Ποινικός Κώδικας προσφέρει άλλους τόσους λόγους αρνητικής έκπληξης. Οπως προβλέπει η παράγραφος 3 του Άρθρου 339 περί αποπλάνησης παιδιών: «3. Αν μεταξύ του υπαιτίου και του  παθόντος  τελέστηκε  γάμος, δεν ασκείται ποινική δίωξη, και αν τυχόν είχε ασκηθεί δεν συνεχίζεται, αλλά  κηρύσσεται  απαράδεκτη.  Η  ποινική δίωξη ασκείται ή συνεχίζεται μετά την ακύρωση του γάμου.»…