Σε νέα φάση το θέμα των εκτρώσεων στην Ιρλανδία
Το δημοψήφισμα της άνοιξης οξύνει τις αντιθέσεις στην καθολική χώρα
Στην Ιρλανδία του 21ου αιώνα, οι θρησκευτικές αντιλήψεις ακόμα εμποδίζουν τις γυναίκες να έχουν την κυριαρχία του σώματος τους. Σε αυτή την συντηρητική κοινωνία όμως, το θέμα των εκτρώσεων έχει λάβει το τελευταίο διάστημα ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις και πλέο μπαίνει σε μια νέα φάση. Η εκπρόσωπος της οργάνωσης Abortion Rights Campaign, Λίντα Κάβανα, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως την άνοιξη του 2018 θα διοργανωθεί “μια μεγάλη διαδήλωση ώστε να δείξουμε στην κυβέρνηση ότι δεν στηρίζουμε τίποτε άλλο παρά την πλήρη κατάργηση της 8ης τροπολογίας”
Η συγκεκριμένη τροπολογία υιοθετήθηκε το 1983 και εξισώνει τη ζωή της μητέρας με αυτή του εμβρύου. Είναι τόσο κομβική για την συντηρητική πολιτική της Ιρλανδίας που περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα της . Μόλις το 2013 η νομοθεσία χαλάρωσε λίγο, μετά τον θάνατο μιας νεαρής εγκύου, ωστόσο δεν κάλυπτε ούτε τότε τις κοινωνικές ανάγκες.
Οι αντιδράσεις ήταν τόσο έντονες, που η κυβέρνηση αναγκάστηκε, τον προηγούμενο Νοέμβριο, να καλέσει μια Συνέλευση Πολιτών, η οποία ανέλαβε να εξετάσει μια σειρά κοινωνικών θεμάτων μεταξύ των οποίων η 8η τροπολογία. Τα συμπεράσματά της δημοσιεύθηκαν τον Απρίλιο και τα 99 μέλη της συνέστησαν μια αρκετά ευρεία απελευθέρωση των αμβλώσεων για τις κυήσεις κάτω των 12 εβδομάδων. Την Τρίτη το Δουβλίνο ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα την άνοιξη του 2018, κάτι που δημιούργησε μεγάλες αντιδράσεις στην συντηρητική κοινωνία και πυροδότησε μια σειρά αντι-διαδηλώσεων, μέχρι και απεργίες πείνας.
Ούτε οι υπέρμαχοι των αμβλώσεων είναι ικανοποιημένοι, καθώς εκτιμούν πως η στάση της κυβέρνησης (κανένας πολιτικός δεν τολμά να πάρει θέση υπέρ της έκτρωσης), αλλά και η επιρροή της καθολικής εκκλησίας θα παίξουν αρνητικό ρόλο. Υπενθυμίζεται πως η Ιρλανδία έχει νομοθετήσει υπέρ του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου τον Μάιο του 2015. Ακόμα και ο πρωθυπουργός Λίο Βάραντκαρ, ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της χώρας, αν και θεωρεί την τρέχουσα νομοθεσία «πολύ περιοριστική», δεν είναι υπέρ μιας πλήρους νομιμοποίησης .
“Πιστεύω ότι δεν έχουν το θάρρος να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και την πίεση από τους ψηφοφόρους τους, που ίσως είναι πιο ηλικιωμένοι και πιο συντηρητικοί”, εκτίμησε η Μπριντ Σμάιθ του κόμματος Solidarity, η πρώτη βουλευτής που παραδέχθηκε τον Ιούλιο ότι έχει κάνει άμβλωση στο παρελθόν.
Σύμφωνα με την ίδια, “η άμβλωση είναι μια πραγματικότητα ακόμη και στην Ιρλανδία, απλώς είναι μια πραγματικότητα την οποία εξάγουμε καθημερινά”, αναφερόμενη στις χιλιάδες Ιρλανδές που πηγαίνουν στο εξωτερικό, και κυρίως στη Βρετανία, κάθε χρόνο για να κάνουν άμβλωση.
Τα τελευταία στοιχεία, που προκύπτουν από την δημοσκόπηση του Ipsos/MRBI δείχνουν πως ενώ οι Ιρλανδοί φαίνονται έτοιμοι να δεχθούν μια άμβλωση σε περίπτωση βιασμού (76%), είναι αντίθετοι στο να γίνεται απλώς επειδή το επιθυμεί μια γυναίκα (67%).
Με πληροφορίες από το The Press Project