Σημάδια αναζωπύρωσης στην πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης

Κερδίζει έδαφος η εθνικιστική δράση στα Βαλκάνια

| 10/03/2017

Οι τελευταίες μέρες είναι ιδαίτερα έντονες για την γειτονική  ΠΓΔΜ.  Η γενικευμένη πολιτική κρίση που περνάει, όντας χωρίς κυβέρνηση και κοινοβούλιο, φαίνεται να γενικεύεται, καθώς και η τελευταία οργανωμένη μορφή διοίκησης που μένει, η τοπική αυτοδιοίκηση, τώρα καλείται να μείνει χωρίς συνέχεια, αφού ακυρώθηκαν και οι εκλογές και οι δικές της εκλογές, καθιστώντας τους υπάρχοντες δημάρχους και  κοινοτάρχες τους τελευταίους του είδους τους.

skopia-1

Ο πρόεδρος της χώρας Ιβανόφ, σε μια προσπάθεια να δοθεί μια επίφαση ομαλότητας στην πολιτική ζωή της χώρας, ζήτησε βοήθεια από τον  πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με μια επιστολή η οποία αποπειράται  για να δώσει εξηγήσεις για την τόσο περιπεπλεγμένη κατάσταση.

Η ΕΕ από την άλλη κοιτά με αμηχανία την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Βαλκάνια, για την οποία έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης με την άμεση στήριξη της φασιστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας και την απορρύθμιση των υπόλοιπων χωρών της περιοχής.Η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι προειδοποίησε πρόσφατα, σε επίσκεψή της στα Σκόπια ότι η κατάσταση στην ΠΓΔΜ, μοιάζει με παιχνίδι με τη φωτιά. Διότι εκρηκτική είναι η κατάσταση των Αλβανών σε όλα τα Βαλκάνια, στη νότια Σερβία, στο Κοσσυφοπέδιο, στο Μαυροβούνιο.

gkiorgki-ibanof

Το ιστορικό της κρίσης:

Ο  πρόεδρος Ιβανόφ αρνείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο αντιπολιτευόμενο μέχρι τώρα Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα παρά το ότι κέρδισε 67 από τις 120 έδρες με το διάτρητο επιχείρημα ότι ο συνασπισμός του με τρία αλβανικά κόμματα απειλεί την ενότητα της χώρας. Η φιλοδοξούσα κυβερνητική συμφωνία περιλαμβάνει τη δέσμευση ότι τα αλβανικά, που ομιλούνται από το 1/3 του πληθυσμού, θα γίνει ισότιμη γλώσσα. Ακόμη και το δηνάριο θα εκδίδεται και στην αλβανική. Αστυνομικές και στρατιωτικές σημάνσεις θα γράφονται στα σλαβικά και τα αλβανικά, ενώ και στο δικαστήριο θα ομιλείται η αλβανική.

Το θέμα είναι βαθύτερο από ότι φαίνεται. Πέρα απο τις εθνικιστικές πολιτικές του Ιβάνοφ εναντίον των Αλβανών της ΠΓΔΜ, εδώ και έναν χρόνο  ειδική εισαγγελέας διενεργεί ανακρίσεις σε βάρος του πρωθυπουργού Γκρουέφσκι, ο οποίος θεωρείται ο πολιτικός πατέρας του προέδρου Ιβανόφ. Βαρύνεται με τις κατηγορίες της διαφθοράς μεγάλης κλίμακας και του φιμώματος της δικαιοσύνης και του Τύπου.

Επειδή λοιπόν όλος ο περίγυρος του Γκρουέφκσι απειλείται με φυλάκιση, ο Ιβανόφ θέλει πάση θυσία να μην αφήσει την αντιπολίτευση να αναλάβει την εξουσία. Προτιμά την προσφυγή σε νέες εκλογές λίγους μόνο μήνες μετά τις προηγούμενες, με ότι αυτό και αν σημαίνει για την ήδη ταραγμένη χώρα. Ο μόνιμος κυβερνητικός του εταίρος, το VMRO, τροφοδοτεί συστηματικά τα αντιαλβανικά αντανακλαστικά. Αρχές της εβδομάδας έγινε επίθεση με κοκτέιλ μολότοφ στο Μουσείο Αλβανικής Γλώσσας στην πόλη Μπίτολα. Όλο και πιο ανοικτά ο Γκρουέφκσι καλεί τους οπαδούς του στη χρήση βίας. Μάλιστα σε διαδηλώσεις έγιναν επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων με επικριτική στάση.

Ακόμη και στη Αλβανία οι σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι τεταμένες χωρίς να αποκλείεται η έκρηξη βίας. Οι μνήμες του εθνοτικού πολέμου μεταξύ του σλαβικού και αλβανικού πληθυσμού το 2001 είναι ακόμη ζωντανές.