Σκάνδαλο Siemens – Κυρ. Μητσοτάκης: Ημερολόγια μιας πολύ στενής σχέσης

Μια ιστορία «ομηρίας» με τιμολόγια, χρήμα, συμπάθειες και εξυπηρετήσεις

| 10/11/2017

Με αφορμή την απόρριψη την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων του αιτήματος για εξέταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη που υποβλήθηκε από τον κατηγορούμενο για την υπόθεση της Siemens, Γιώργο Σκαρπέλη, στη βάση της σχετικής εισαγγελικής πρότασης, είπαμε να θυμηθούμε τις σχέσεις του Μιχάλη Χριστοφοράκου με την οικογένεια Μητσοτάκη και ειδικότερα με τον σημερινό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν και δεν το λες και μικρό θέμα, πέρασε στα «αζήτητα» σχεδόν των μεγάλων ΜΜΕ, όπου προφανώς κρίθηκε ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τους πολίτες, ενώ αντίθετα, πχ, η διήμερη άδεια του Δ. Κουφοντίνα ήταν αυτή που απασχολούσε εδώ και μήνες την καθημερινότητα των ανθρώπων τούτης της χώρας.

Ανατρέχοντας στο κοντινό παρελθόν της δικογραφία του σκανδάλου της Siemens ίσως βρούμε την αληθινή απάντηση στο τι πραγματικά εννοούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ξεστόμισε εκείνο το «ήμουν έξι μηνών πολιτικός κρατούμενος». Ακόμα κι αν γελάσαμε πολλοί και πολύ, η παρανόηση βρίσκεται στο ότι πραγματικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πολιτικός κρατούμενος επί έξι μήνες: αλλά στα χέρια της Siemens. Των τιμολογίων δηλαδή τα οποία είχε εκδώσει η εταιρεία και έμεναν ανείσπρακτα,  με συνολικό ποσό 137.000 ευρώ, ελέω Μιχάλη Χριστοφοράκου.

Το, όπως εξελίσσεται εξαιρετικά δυσάρεστο για τους Μητσοτάκηδες,  αρχείο – ημερολόγιο Χριστοφοράκου εκθέτει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ολόκληρη την οικογένεια. Τα αποκαλυπτικά αρχεία – ημερολόγια βρίσκονται μέσα στη δικογραφία του σκανδάλου.

Τα ημερολόγια καλύπτουν μια χρονική περίοδο από το 1997 μέχρι και την αποχώρησή του τον Δεκέμβριο του 2007.  Όλα αυτά τα αρχεία τα τηρούσαν οι γραμματείς του Χριστοφοράκου. Τον εξέχοντα ρόλο, όμως, τον διατηρούσε η εξ απορρήτων βοηθός του, Αικατερίνη Τσακάλου.  Τα πάντα καταγράφονταν με εντολή του  τέως ισχυρού manager της Siemens Ελλάδος.

Στα ημερολόγια – αρχεία, βρίσκονται καταχωρημένα ρουσφέτια – εξυπηρετήσεις που ικανοποιούσε, τα δώρα που έκανε, όλες επαφές του, οι υποχρεώσεις που αναλάμβανε, οι προσκλήσεις που έστελνε και λάμβανε, γεύματα και δείπνα, οι χορηγίες – μίζες, κ.λπ.. Σε αυτά τα ημερολόγια, που όπως προαναφέρθηκε είναι μέρος της δικογραφίας του σκανδάλου, η οικογένεια Μητσοτάκη πρωταγωνιστεί .

Δεν υπάρχει εβδομάδα που να μην καταγράφεται κάποια επαφή με μέλος της οικογένειας ή με έμπιστο πρόσωπο από τους κύκλους Μητσοτάκη. Επίσης, όπως καταγράφεται στα ημερολόγια,  δεν υπάρχει εκδήλωση, κοινωνική οικογενειακή, πολιτική ή υψηλού επιπέδου εταιρικών συμφερόντων που να μην συμμετέχουν, κυρίως, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μοιραζόμενοι την συντροφιά, και όχι μόνο, του Μιχάλη Χριστοφοράκου.

Σε κάθε αίτημα της οικογένειας Μητσοτάκη κινητοποιείται ολόκληρος ο μηχανισμός της εγχώριας Siemens, με εντολή πάντα από το γραφείο Χριστοφοράκου. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του σκανδάλου των δωροδοκιών της Siemens στο εγχώριο πολιτικό σύστημα, ο κ. Χριστοφοράκος (ο οποίος, να υπενθυμίσουμε, ότι είναι πια ελεύθερος και με ισχυρό όπλο του το δεδικασμένο), εμφανίζεται πάντα εύκαιρος και πρόθυμος να εξυπηρετήσει τις επιθυμίες ολόκληρης της οικογενείας Μητσοτάκη.

mitsomare

Οι αποκαλύψεις όπως συμπεριλαμβάνονται στα ημερολόγια του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα του ελληνικού παραρτήματος της γερμανικής εταιρείας δείχνουν πως η Siemens, λίγο καιρό μετά την αποπομπή του, αποστέλλει προς τον ίδιο μια «επιστολή – βόμβα», όπως χαρακτηρίζονταν στο ρεπορτάζ εκείνης της εποχής. Αποκαλύπτουν ότι είχε υποσχεθεί προσωπικά ο ίδιος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα «καλύψει», κατά κάποιο τρόπο, τις εκλογικές δαπάνες του 2007 για το τηλεφωνικό κέντρο, αξίας περίπου 137.000 ευρώ από πόρους της Siemens.

Οι χρεώσεις και τα τιμολόγια, που ανακαλύφθηκαν, καταδεικνύουν την προσπάθεια συγκάλυψης  με πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται εκ των υστέρων και περιφέρονται επί μήνες στις θυγατρικές της εταιρείας, στις οποίες έγινε απόπειρα να φορτωθούν κάποια τιμολόγια στο όνομα του βουλευτή.

Στην δικογραφία βρίσκει κανείς και την επίμαχη επιστολή με ημερομηνία 25/1/2008,  η οποία υπογράφεται από την εξ απορρήτων βοηθό του μέχρι πρότινος κραταιού manager, Αικατερίνη Τσακάλου. Χαρακτηριστικά, δε, αναφέρει: «Ο κ. Fisher (ο τότε προσωρινός αντικαταστάτης του Μ. Χριστοφοράκου) μου ανέθεσε να σας ενημερώσω ότι η Siemens Α.Ε. δεν αναλαμβάνει καμιά δαπάνη εξοπλισμού του πολιτικού γραφείου του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη».

Το κερασάκι στη τούρτα με το σίριαλ καταθέσεων Τσακάλου και Μικέ για τις μίζες σε κόμματα και πολιτικά πρόσωπα μπήκε λίγο μετά. Τα τιμολόγια του Κυριάκου διακινήθηκαν παντού σαν «φέιγ βολάν» και ο ίδιος έβαλε το χέρι στη τσέπη σπεύδοντας να τα εξοφλήσει. Για την ακρίβεια η εξόφληση γίνεται έξι μήνες μετά το γράμμα της Siemens όπου η εταιρεία ζητούσε την άμεση αποπληρωμή των τιμολογίων.

Έξι μήνες μετά, λοιπόν, λήγει η πολιτική ομηρία του Κυριάκου.

Η λέξη Siemens είναι πλέον καταραμένη για ολόκληρο το πολιτικό τζάκι των Μητσοτάκηδων μιας και όλα είναι αρχειοθετημένα στο περιβόητο αρχείο της Γενικής Διεύθυνσης της Siemens  εκτός βεβαία όσων «εξαφανίστηκαν». Φακελωμένη όλη η οικογένεια σε … καλά χέρια, ενώ δεσπόζουν κλήσεις, ραντεβού, αιτήματα και οι συνεννοήσεις του Μ. Χριστοφοράκου με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο κι αν γέλασε το πανελλήνιο, τότε, έθεσε τον εαυτό του στη πολιτική κρίση της ιστορίας του τόπου. Έξι μήνες μετά από εκείνη την επιστολή (την λες και άτυπο εξωδι-κούλη) πλήρωσε και «απελευθερώθηκε» από τα δεσμά της πολιτικής του κράτησης.

Πλήρωσε αλλά δεν υπέγραψε ποτέ δήλωση. Με καθαρό κούτελο, εκπροσωπώντας όλο το πολιτικό του τζάκι, έδωσε τη δική του μάχη. Τη μάχη του πολιτικού κρατούμενου, τη μάχη του πολιτικού εξόριστου.

ΥΓ. Για την Ντόρα Μπακογιάννη Μητσοτάκη Κούβελου και τον Ισίδωρο την επόμενη φορά.