Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 10 Ιουνίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 10/06/2019

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

10 Ιουνίου 1190: Γ΄ Σταυροφορία: Ο Φρειδερίκος Α΄ Βαρβαρόσσα πνίγεται στον ποταμό Σάλεφ ενώ κατευθυνόταν με το στρατό του προς την Ιερουσαλήμ.

unnamed

10 Ιουνίου 1329: Αρχίζει η μάχη του Πελεκάνου, η οποία θα οδηγήσει σε ήττα των Βυζαντινών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η μάχη του Πελεκάνου έλαβε χώρα στις 10-11 Ιουνίου 1329, στην τοποθεσία Πελεκάνος, στη μικρή πόλη Φιλοκρήνη της Νικομήδειας της Μικράς Ασίας , μεταξύ του εκστρατευτικού σώματος των Βυζαντινών υπό τις διαταγές του Ανδρόνικου Γ’ και του οθωμανικού στρατού υπό τις διαταγές του Ορχάν Α’. Η μάχη του Πελεκάνου ήταν η πρώτη σύγκρουση στην οποία ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας συνάντησε ένα Οθωμανό Μπεή. Η ηθική επίδραση της μάχης ήταν πιο σημαντική από την ίδια τη μάχη – οι βαρέως οπλισμένοι και πειθαρχημένοι Έλληνες ηττήθηκαν από τους ελαφρώς οπλισμένους και άτακτους Τούρκους – το πνεύμα του Έλληνα Αυτοκράτορα και του ελληνικού έθνους είχε σπάσει. Μια εκστρατεία αποκατάστασης ματαιώθηκε. Από τότε, ο βυζαντινός στρατός δεν προσπάθησε να ανακαταλάβει περιοχές στην Ασία. Οι πρώην αυτοκρατορικές πρωτεύουσες της Νικομηδείας και της Νίκαιας δεν απελευθερώθηκαν και η διατήρηση του αυτοκρατορικού ελέγχου γύρω από τον Βόσπορο δεν ήταν πλέον ανεκτή. Οι Οθωμανοί κατέλαβαν τη Νίκαια το 1331 και τη Νικομήδεια το 1337. Οι κάτοικοι της Νίκαιας της Νικομηδείας γρήγορα και πρόθυμα ενσωματώθηκαν στην αυξανόμενη Οθωμανική Αυτοκρατορία και πολλοί απ’ αυτούς ασπάστηκαν το Ισλάμ το 1340. Με την κατάληψη αυτών των πόλεων και του Πριγκιπάτου του Καράσι το 1336, οι Οθωμανοί ολοκλήρωσαν την κατάληψη της Βιθυνίας και του βορειοδυτικού άκρου της Ανατολίας.

unnamed (1)

 

10 Ιουνίου 1829: Λαμβάνει χώρα ο πρώτος κωπηλατικός αγώνας μεταξύ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ στον Τάμεση.

unnamed (2)

 

10 Ιουνίου 1924: Φασίστες απαγάγουν και σκοτώνουν στη Ρώμη τον ιταλό σοσιαλιστή ηγέτη Τζάκομο Ματτεόττι. Ο Τζάκομο Ματτεόττι, (Giacomo Matteotti, 22 Μαΐου 1885 – 10 Ιουνίου 1924) ήταν ιταλός νομικός και σοσιαλιστής πολιτικός. Στις 30 Μαΐου 1924, σε ομιλία του στο ιταλικό κοινοβούλιο, ως αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης, κατηγόρησε ευθέως το Εθνικό Φασιστικό Κόμμα πως είχε έρθει στην εξουσία με ψηφοθηρικές απάτες και βία που άσκησε στις πρόσφατες εκλογές. Έντεκα ημέρες μετά, απήχθη και δολοφονήθηκε από φασίστες.

unnamed (3)

 

10 Ιουνίου 1942: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ναζί πυρπολούν το τσέχικο χωριό Λίντιτσε σε αντίποινα για τη δολοφονία του Ράινχαρντ Χάιντριχ.Lidice, die Zerstörung

 

10 Ιουνίου  1944: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Σφαγή του Διστόμου. Γερμανικά στρατεύματα σφάζουν 228 άνδρες, γυναίκες και παιδιά στο Δίστομο Βοιωτίας.

unnamed

10 Ιουνίου 1947: Η SAAB Automobile επιδεικνύει το πρώτο της αυτοκίνητο.

unnamed (5)