Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 11 Δεκεμβρίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 11/12/2018

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

11 Δεκεμβρίου 969: Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Νικηφόρος Β´ Φωκάς δολοφονείται από τη σύζυγό του, Θεοφανώ, και τον εραστή της και μετέπειτα αυτοκράτορα Ιωάννη Α΄ Τσιμισκή. Είχαν μπει στο κάστρο όπου έμενε ο Φωκάς μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες, με τη βοήθεια της αυτοκράτειρας Θεοφανούς. Ο Τσιμισκής και οι υπόλοιποι γλίστρησαν στο υπνοδωμάτιο του Φωκά, όπου προς στιγμήν πανικοβλήθηκαν όταν βρήκαν το κρεβάτι του άδειο. Ο αυτοκράτορας όμως ήταν εκεί και κοιμόταν στο πάτωμα, όπως συνήθιζε. Έτσι τελικά μετά από σύντομη συμπλοκή τον σκότωσαν. Το σώμα του το πέταξαν στο δρόμο ενώ το κεφάλι του το κάρφωσαν σε μια λόγχη και το περιέφεραν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Ο θάνατός του συγκλόνισε τους απανταχού χριστιανούς και προκάλεσε ενθουσιασμό στο Μουσουλμανικό κόσμο. Η επιγραφή στον τάφο του έγραφε: «Τα κατέκτησες όλα εκτός από μια γυναίκα». Η γυναίκα εννοείται ότι ήταν η Θεοφανώ.

11-december-02

  11 Δεκεμβρίου  1868: Πόλεμος Τριπλής Συμμαχίας (1864-1870): Ο βραζιλιάνικος στρατός νικάει στη μάχη του Avay τον παραγουανικό στρατό. Η Παραγουάη ήταν σε πόλεμο με την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Αυτοκρατορία της Βραζιλίας. Ο πόλεμος καταλήγει το 1870 με ήττα της Παραγουάης. Αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου, Παραγουανοί αντάρτες συνεχίζουν την αντίσταση εναντίον των νικητών, αλλά κρατάει για 14 μήνες. Τελικά, ακολουθεί η κατοχή της χώρας, μέχρι το 1876, από τις δυνάμεις της Αργεντινής και της Βραζιλίας. Πήρε δεκαετίες για να συνέλθει η Παραγουάη από το χάος και τις δημογραφικές απώλειες που προκλήθηκαν από όλα αυτά τα γεγονότα.
11-december-01

11 Δεκεμβρίου 1905: Εργατική εξέγερση ξεσπά στο Κίεβο της Ουκρανίας (τότε μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας) και ιδρύουν τη Δημοκρατία της Σουλιάβκα. Μετά από λίγες μέρες ο Ρωσικός Αυτοκρατορικός Στρατός καταστέλλει την εξέγερση.

11-december-03

11 Δεκεμβρίου 1907: Το συγκρότημα των κτηρίων του Κοινοβουλίου της Νέας Ζηλανδίας καταστρέφεται ολοσχερώς από φωτιά. Είχαν μόλις ολοκληρωθεί τα έργα κατασκευής των κτηρίων.

11-december-04

 

11 Δεκεμβρίου 1920: Πόλεμος για την Ιρλανδική Ανεξαρτησία. Μετά από ενέδρα του IRA, ο βρετανικός στρατός καίει και λεηλατεί μεγάλο αριθμό  κτηρίων στο Κορκ της Ιρλανδίας. Πολλοί πολίτες ανέφεραν επίσης ότι ξυλοκοπήθηκαν, πυροβολήθηκαν, ληστεύτηκαν και εξυβρίστηκαν από τις βρετανικές δυνάμεις.

11-december-05

 

11 Δεκεμβρίου 1927: Εξέγερση στο Κουανγκτσόου: κομμουνιστές πραγματοποιούν εξέγερση στο Κουανγκτσόου της Κίνας, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και ανακοινώνοντας τη δημιουργία Σοβιέτ. Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέστειλαν με αποφασιστικό τρόπο την εξέγερση, ωστόσο το συγκεκριμένο γεγονός είχε ισχυρό αντίκτυπο και ενέπνευσε στη συνέχεια μαζικές εξεγέρσεις σε πολλά σημεία στη χώρα.

11-december-06

11 Δεκεμβρίου 1958: Η γαλλική Άνω Βόλτα και η γαλλική Δαχομέη κερδίζουν την ανεξαρτησία τους από τη Γαλλία, και εντάσσονται ως Δημοκρατία της Άνω Βόλτα (Μπουρκίνα Φάσο) και Δημοκρατία της Δαχομέη (Μπενίν) στη Γαλλική Ένωση.

BURKINA FASO - JANUARY 01: Around 1957-1958, In Upper Volta, Gaston Cusin, High Commissioner Of France In Aof (French West Africa) Is Visiting The Goldfield In Poura Area. (Photo by Keystone-France/Gamma-Keystone via Getty Images)

BURKINA FASO – JANUARY 01: Around 1957-1958, In Upper Volta, Gaston Cusin, High Commissioner Of France In Aof (French West Africa) Is Visiting The Goldfield In Poura Area. (Photo by Keystone-France/Gamma-Keystone via Getty Images)

11 Δεκεμβρίου 1964: Ομιλία του Τσε Γκεβάρα στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη.

11-december-08

11 Δεκεμβρίου 1968: Το Rolling Stones Rock and Roll Circus, με Rolling Stones, Jethro Tull, The Who, Taj Mahal, Marianne Faithfull, και οι Dirty Mac με Yoko Ono, κινηματογραφείται στο Wembley του Λονδίνου.

11-december-09

11 Δεκεμβρίου 1994: Ο Μπόρις Γέλτσιν διατάσσει την εισβολή του Ρωσικού στρατού στην Τσετσενία. Έναρξη του Α’ Πολέμου της Τσετσενίας.

11-december-010

11 Δεκεμβρίου 1997: Υιοθετείται το Πρωτόκολλο του Κιότο. Μέχρι τώρα, 192 χώρες έχουν αποδεχτεί τους όρους του Πρωτοκόλλου του Κιότο για μείωση των ρύπων.

11-december-011

11 Δεκεμβρίου 2001: Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας γίνεται μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

11-december-012