Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 11 Noεμβρίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 11/11/2018

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

11 Νοεμβρίου 1826: Η Αίγινα γίνεται πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Την εποχή του Καποδίστρια ο πληθυσμός ανερχόταν στους δέκα χιλιάδες κατοίκους μαζί με τους πρόσφυγες. Τότε κατασκευάστηκαν τα κτίρια του Ορφανοτροφείου, στο οποίο στεγάστηκαν το αλληλοδιδακτικό σχολείο και το εθνικό τυπογραφείο, του αρχαιολογικού μουσείου και του κυβερνείου, στο οποίο στεγάστηκε η πρώτη βιβλιοθήκη της χώρας.

11 November 02

11 Νοεμβρίου 1912: Η Εθνοσυνέλευση των Σαμίων κηρύσσει την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα. Το Σεπτέμβριο του 1912 σημειώθηκε επαναστατικό κίνημα με επικεφαλής το Σοφούλη. Η εθνοσυνέλευση των Σαμίων, που συγκλήθηκε αμέσως μετά, κήρυξε την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα στις 11 Νοεμβρίου 1912. Με την εικονική κατάληψη του νησιού από μοίρα του ελληνικού στόλου, το Μάρτιο του 1913, τερματίστηκε οριστικά το καθεστώς της ηγεμονίας. Μέχρι την ενσωμάτωσή της στην Ελλάδα, η Σάμος διοικήθηκε από προσωρινή κυβέρνηση έως το 1914 με πρόεδρο το Θεμιστοκλή Σοφούλη.

11 November 03

11 Νοεμβρίου 1918: Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ανακωχή της Κομπιέν. Η Γερμανία υπογράφει συμφωνία ανακωχής με τους Συμμάχους σ’ ένα βαγόνι στο δάσος της Κομπιέν στη Γαλλία. Οι μάχες τερματίζονται στις 11 π.μ. (η ενδέκατη ώρα της ενδέκατης ημέρας του ενδέκατου μήνα) και το γεγονός αυτό τιμάται κάθε χρόνο με δύο λεπτών σιγή. Ο πόλεμος θα λήξει επίσημα με την υπογραφή της Συνθήκης των Βερσαλλιών στις 28 Ιουνίου του 1919.

11 November 01

11 Νοεμβρίου 1934: Εγκαινιάζεται στη Μελβούρνη το Μνημείο Ηρώων της Αυστραλίας. Το Shrine of Remembrance (Μνημείο των Ηρώων) έχει χτιστεί στη μνήμη των αντρών και γυναικών της Victoria που υπηρέτησαν κατά τον A’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πλέον αποτελεί μνημείο για όλους τους Αυστραλούς που έχουν πολεμήσει. Είναι το μέρος όπου γίνονται οι ετήσιες εκδηλώσεις, ANZAC Day (25 Απριλίου) και Remembrance Day (11 Νοεμβρίου) και είναι ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία που υπάρχουν στην Αυστραλία. Σχεδιαστές του ήταν οι αρχιτέκτονες Phillip Hudson και James Wardrop, οι οποίοι ήταν και βετεράνοι του A’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το σχέδιο του Μνημείου είναι βασισμένο στο αρχαίο μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, ενός από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου και του Παρθενώνα.

11 November 05

11 Νοεμβρίου 1965: Στη Ροδεσία (σημερινή Ζιμπάμπουε), η κυβέρνηση του Ίαν Σμιθ, της μειοψηφίας των λευκών, ανακηρύσσει μονομερώς την ανεξαρτησία της χώρας. Το Λονδίνο προχώρησε σε βαρύτατες κυρώσεις, επιμένοντας στην αρχή της πλειοψηφίας, πράγμα που σήμαινε μεταβίβαση της εξουσίας στα 4.000.000 των μαύρων. Η κατακραυγή της διεθνής κοινότητας ήταν έντονη. Τελικά το 1979 σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, επήλθε συμβιβασμός ανάμεσα στον Σμιθ και τους μαύρους Ροδεσιανούς ηγέτες για τη σύσταση πλειοψηφικής κυβέρνησης και με ένα πολυφυλετικό κοινοβούλιο. Τον Απρίλιο του 1980 κατέληξαν σε συμφωνία που οδήγησε στη δημιουργία νέου καθεστώτος και τη σύσταση του κράτους της Ζιμπάμπουε.

11 November 04