Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 3 Δεκεμβρίου
Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία
Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά στα γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…
3 Δεκεμβρίου 1834: Η Γερμανική Τελωνειακή Ένωση πραγματοποιεί την πρώτη τακτική απογραφή στη Γερμανία. Σκοπός της Τελωνειακής Ένωσης ήταν η δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς και η απλοποίηση των εμπορικών και οικονομικών συνθηκών μεταξύ των γερμανικών κρατιδίων. Από πολιτικής άποψης, η Ένωση ήταν ενδιάμεσο στάδιο για την λεγόμενη «μικρή λύση» του γερμανικού ζητήματος και αύξησε την επιρροή της Πρωσίας. Διάδοχος της Τελωνειακής Ένωσης ήταν η Γερμανική Αυτοκρατορία.
3 Δεκεμβρίου 1901: Ο Αμερικανός πρόεδρος Θεόδωρος Ρούζβελτ ζητά από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών να περιορίσει τη δύναμη των τραστ “εντός λογικών ορίων”.
3 Δεκεμβρίου 1944: Δεκεμβριανά: ξεσπούν μάχες στην Αθήνα μεταξύ του ΕΛΑΣ και των κυβερνητικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τον βρετανικό στρατό. Οι μάχες κράτησαν 33 μέρες και τερματίστηκαν στις 5-6 Ιανουαρίου 1945. Επισημαίνεται ότι τα Δεκεμβριανά, όπως καταγράφηκαν στη συλλογική μνήμη οι μάχες του Δεκεμβρίου 1944, ήταν η μοναδική περίπτωση κατά την οποία σημειώθηκαν πολεμικές συγκρούσεις τέτοιας έκτασης στην ελληνική πρωτεύουσα από δημιουργίας του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους (1830). Ήταν επίσης, η μόνη περίπτωση στο Β΄Π.Π. κατά την οποία συγκρούσθηκαν μεταξύ τους συμμαχικές δυνάμεις.
3 Δεκεμβρίου 1971: Ινδο-πακιστανικός Πόλεμος του 1971: Ο πακιστανικός στρατός προχωράει σε προληπτικά χτυπήματα εναντίον της Ινδίας, αλλά αμέσως κλιμακώνεται η σύγκρουση και οδηγείται σε πολεμική σύρραξη με κόστος εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Ο πόλεμος διήρκεσε 13 ημέρες και είναι ανάμεσα στις πιο σύντομες συρράξεις της παγκόσμιας ιστορίας. Ο λόγος της σύρραξης ήταν η υποστήριξη που παρείχε η Ινδία στον απελευθερωτικό αγώνα του Ανατολικού Πακιστάν (Μπαγκλαντές). Τελικά καταλήγει με νίκη της Ινδίας και στην ανεξαρτησία του Ανατολικού Πακιστάν (Μπαγκλαντές).