Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 14 Οκτωβρίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 14/10/2018

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

14 Οκτωβρίου 1773: Το πρώτο γνωστό Υπουργείο Παιδείας, η Επιτροπή της Εθνικής Εκπαίδευσης ιδρύεται από την Πολωνική – Λιθουανική Κοινοπολιτεία, αποτελώντας μια σημαντική στιγμή της Ευρωπαϊκής Ιστορίας και ένα σημαντικό επίτευγμα της Πολωνικής Αναγέννησης .

14 October 01

14 Οκτωβρίου 1773: Λίγο πριν την έναρξη της Αμερικανικής Επανάστασης, αρπάζουν φωτιά, στο παλιό λιμάνι της Ανάπολις του Μέριλαντ, πλοία που ανήκουν στην Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών και μεταφέρουν τσάι στις βρετανικές αποικίες της Αμερικής.

14 October 02

14 Οκτωβρίου 1843: Συλλαμβάνεται από τους Βρετανούς για συνωμοσία και συμμετοχή σε εγκληματικές πράξεις Ο Ιρλανδός αγωνιστής Daniel O’ Connell. Ο Daniel O’ Connell αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των Ιρλανδών Καθολικών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του εκλέγεσθαι στο βρετανικό κοινοβούλιο και για την κατάργηση της Πράξης της Ένωσης (1800) που είχε ψηφιστεί και προέβλεπε την ένωση της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

14 October 03

14 Οκτωβρίου 1888: Προβολή της ταινίας μικρού μήκους Roundhay Garden Scene του Louis Le Prince, Γάλλου εφευρέτη. Σύμφωνα με το Βιβλίο Γκίνες, η συγκεκριμένη ταινία είναι η παλαιότερη σωζόμενη ταινία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Ο Λουί Λε Πρενς πειραματιζόταν με την εφεύρεσή του, όταν γύρισε τις σκηνές αυτές στον κήπο του σπιτιού της οικογένειας Γουίτνεϊ στο Oakwood Grange, ένα προάστιο του Ληντς στην Αγγλία. Στην ταινία εμφανίζονται ο γιος του Αντόλφ, η κυρία Σάρα Γουίτνεϊ, ο Τζόζεφ Γουίτνεϊ και η δεσποινίς Χάρριετ Χάρτλεϊ, σε φυσικές ξέγνοιαστες στιγμές.

14 October 04

14 Οκτωβρίου 1944: Ο Έρβιν Ρόμελ, στρατάρχης του Γ΄ Ράιχ και ένας από τους ικανότερους στρατιωτικούς ηγέτες του Β’ Παγκοσμίο Πολέμου, εξαναγκάζεται να αυτοκτονήσει, καθώς κατηγορείται πως συμμετείχε στη συνωμοσία της αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας του Χίτλερ, την 20η Ιουλίου 1944. Παρόλο που δεν υπήρχαν αποδείξεις για εμπλοκή του Ρόμελ στη συνωμοσία, ο Χίτλερ στέλνει δύο στρατηγούς με μια επιστολή του και μια κάψουλα στο Χέρλιγκεν, όπου ο Στρατάρχης ανάρρωνε από τον σοβαρό τραυματισμό του στη Γαλλία. Η επιστολή ζητούσε να θέσει ο ίδιος τέρμα στη ζωή του, με αντάλλαγμα να μη κινδυνεύσουν με αντίποινα η σύζυγός του και ο γιος τους. Ο Ρόμελ δέχεται και στις 14 Οκτωβρίου 1944 σε ηλικία 52 ετών, καταπίνει μια κάψουλα υδροκυανίου.

14 October 05

14 Οκτωβρίου 1962: Ξεσπά η Κρίση των Πυραύλων της Κούβας, μία αντιπαράθεση διάρκειας 13 ημερών μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων της εποχής, των Η.Π.Α. και της Ε.Σ.Σ.Δ.. Η κρίση ξεκίνησε όταν ένα U2 αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος φωτογράφισε την Κούβα και αποκάλυψε την ύπαρξη βάσεων εκτόξευσης σοβιετικών βαλλιστικών πυραύλων που είχαν αναπτυχθεί στο Κόλπο των Χοίρων, ενέργεια που αποτελούσε απάντηση στην εγκατάσταση αμερικανικών πυρηνικών πυραύλων στο έδαφος της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας και κυρίως Τουρκίας. Το συγκεκριμένο γεγονός έφερε τις δύο υπερδυνάμεις της εποχής και την υφήλιο πολύ κοντά σε έναν πυρηνικό πόλεμο.

14 October 06