Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 17 Φεβρουαρίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 17/02/2019

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

17 Φεβρουαρίου 1600: Ο φιλόσοφος Τζορντάνο Μπρούνο καίγεται ζωντανός, ως αιρετικός, στο Κάμπο ντε Φιόρι στη Ρώμη. Ο Τζορντάνο Μπρούνο (Giordano Bruno, 1548 – 17 Φεβρουαρίου 1600) ήταν Ιταλός φιλόσοφος, μαθηματικός, ποιητής και αστρονόμος. Τον Μάιο του 1592 κατόπιν προδοσίας από τον προσποιούμενο ως μαθητή του, Τζοβάνι Μοτσενίγκο, συνελήφθη και παραδόθηκε στην Ιερά Εξέταση. Ο Μπρούνο υποστήριζε την απειρία του Σύμπαντος, την ύπαρξη πολλαπλών κόσμων, και την ηλιοκεντρική θεωρία. Ο Μπρούνο μάλιστα πηγαίνει τη θεωρία παραπέρα, εγκαταλείποντας την ιδέα του κέντρου: “Δεν υπάρχει κανένα άστρο στο κέντρο του σύμπαντος, διότι το σύμπαν εκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις με τον ίδιο τρόπο. Κάθε αστέρι είναι ένας ήλιος σαν το δικό μας, και γύρω από το καθένα από αυτά τα αστέρια περιστρέφονται άλλοι πλανήτες, αόρατοι στα μάτια μας, αλλά υπάρχουν. Συνεπώς, υπάρχουν αναρίθμητοι ήλιοι και άπειρος αριθμός Γαιών που περιστρέφονται γύρω από αυτούς τους ήλιους, σαν τις επτά «Γαίες», η Γη, η Σελήνη, και οι πέντε τότε γνωστοί πλανήτες: ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας, ο Κρόνος που βλέπουμε να περιστρέφονται γύρω από τον κοντινό μας ήλιο.”

thumbnail_17 February 01

17 Φεβρουαρίου 1863: Ιδρύεται από μια ομάδα πολιτών (Henry Dunant, Henri Dufour, Gustave Moynier, Louis Appia, Theodore Maunoir) στη Γενεύη, η Διεθνής Επιτροπή για την Περίθαλψη των Τραυματιών Πολέμου”, η οποία θα μείνει γνωστή αργότερα ως “Ερυθρός Σταυρός”.

17 February 02

17 Φεβρουαρίου 1865: Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Η Κολούμπια (Νότια Καρολίνα) καίγεται καθώς οι συνομόσπονδες δυνάμεις εγκαταλείπουν την πόλη και προωθούνται οι δυνάμεις της Ένωσης.

17 February 03

17 Φεβρουαρίου 1904: Η Μαντάμα Μπατερφλάι κάνει πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου. Η Μαντάμα Μπατερφλάι (Madama Butterfly) είναι όπερα σε τρεις πράξεις του Ιταλού συνθέτη Τζάκομο Πουτσίνι, θεωρούμενη ως ένα από τα κορυφαία αριστουργήματα του οπερατικού ρεπερτορίου. Το λιμπρέτο γράφτηκε από τους Λουίτζι Ίλικα και Τζουζέπε Τζακόζα. Η όπερα αφηγείται την τραγική πορεία προς την αυτοκτονία μιας Γιαπωνέζας έφηβης γκέισας που αποκαλείται χαϊδευτικά Μπατερφλάι (πεταλούδα). Αυτή έχει παντρευτεί έναν Αμερικανό αξιωματικό, πιστεύοντας στις εφήμερες ερωτικές υποσχέσεις του. Σύντομα ο Αμερικανός την εγκαταλείπει, αλλά θα επιστρέψει μετά από τρία χρόνια και θα ζητήσει να πάρει το παιδί που απέκτησαν. Τότε στην Μπατερφλάι απομένει μόνο μία αξιοπρεπής επιλογή: το χαρακίρι.

thumbnail_17 February 04