ΙΣΤΟΡΙΑ
Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 19 Μαρτίου
Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία
ToPeriodiko admin team |
19/03/2019
Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…
[br]
19 Μαρτίου 1563: Υπογράφεται το Έδικτο της Αμπουάζ, τερματίζοντας την πρώτη φάση των γαλλικών θρησκευτικών πολέμων και χορηγώντας ορισμένες ελευθερίες στους Ουγενότους. Οι γαλλικοί θρησκευτικοί πόλεμοι (1562–1598), είναι η συλλογική ονομασία για την περίοδο της εμφύλιας πολεμικής σύγκρουσης και των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Γαλλία του 16ου αιώνα, μεταξύ των Γάλλων καθολικών και των προτεσταντών Ουγενότων. Μεταξύ 2.000.000 και 4.000.000 ανθρώπων υπολογίζεται πως σκοτώθηκαν λόγω των πολέμων αυτών, ως το τέλος της σύρραξης το 1598. Ανάμεσα στις πολυάριθμες συγκρούσεις, γνωστή είναι και η Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου το 1572, η οποία ήταν η αφετηρία για την σφαγή χιλιάδων Ουγενότων πολιτών κατά τις επόμενες μέρες (οι διάφορες εκτιμήσεις κυμαίνονται ευρέως από 5.000 έως 100.000) σε όλη τη χώρα από τους Καθολικούς Γάλλους. Δεν υπάρχει συμφωνία από τους ιστορικούς για τον ακριβή αριθμό των συγκρούσεων και οι αντίστοιχες ημερομηνίες κατά τις οποίες συνέβησαν, με μερίδα τους να υποστηρίζει πως το Διάταγμα της Ναντ το 1598 τερμάτισε τους πολέμους, αλλά η μετέπειτα αναζωπύρωση της επαναστατικής δραστηριότητας κάνει κάποιους να πιστεύουν πως η συνθήκη του Αλέ το 1629 είναι το πραγματικό τέλος. Παρόλα αυτά, υπάρχει κοινή συμφωνία πως η Σφαγή του Βασί το 1562, αποτελεί την έναρξη των θρησκευτικών πολέμων και το Διάταγμα της Ναντ, 32 έτη αργότερα, τερμάτισε τον κύριο όγκο των συγκρούσεων. Μερικές δεκαετίες αργότερα το 1685, το Διάταγμα της Ναντ αναιρέθηκε βάσει του νέου διατάγματος του Φοντενμπλό, και η καταστολή και καταδίωξη των Ουγενότων συνεχίστηκε ως και τα μέσα του 18ου αιώνα, κατά την διάρκεια του οποίου και μετανάστευσαν μαζικά προς άλλες προτεσταντικές χώρες της Ευρώπης, καθώς και σε Αμερική και Αυστραλία. Το 1985, ο πρόεδρος της Γαλλικής δημοκρατίας Φρανσουά Μιτεράν, εξέφρασε ιστορική δημόσια συγνώμη προς τους απογόνους των Ουγενότων σε όλο τον κόσμο, για την καταδίωξη κατά τους θρησκευτικούς πολέμους και μετέπειτα, και την ίδια χρονική περίοδο η Γαλλική κυβέρνηση εξέδωσε αναμνηστικό γραμματόσημο όπου αναφέρεται πως η Γαλλία είναι το σπίτι των Ουγενότων.
19 Μαρτίου 1813: Γεννιέται ο Ντέιβιντ Λίβινγκστον, σκωτσέζος εξερευνητής. Ο Ντέιβιντ Λίβινγκστον (19 Μαρτίου 1813 – 1 Μαΐου 1873) θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους εξερευνητές. Είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που διέσχισε την ισημερινή Αφρική από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ινδικό, ενώ επίσης εξερεύνησε την κοιλάδα του Ζαμβέζη, ανακαλύπτοντας τους καταρράκτες Βικτώρια, και αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της ζωής του στην ανακάλυψη των πηγών του Νείλου. Οι ανακαλύψεις του προηγήθηκαν του Μοιράσματος της Αφρικής από τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Ο Λίβινγκστον ήταν ένας από τους δημοφιλείς και εμβληματικούς Βρετανούς ήρωες της βικτωριανής εποχής.
19 Μαρτίου 1932: Εγκαινιάζεται η Γέφυρα του Σίδνεϊ.
19 Μαρτίου 1945: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Αδόλφος Χίτλερ εκδίδει τη διαταγή «Νέρων» διατάσσοντας την καταστροφή όλων των βιομηχανιών, των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, των καταστημάτων, των εγκαταστάσεων μεταφοράς και των μέσων επικοινωνίας ώστε να εμποδίσει τη χρήση τους από τις συμμαχικές δυνάμεις, κατά την προώθηση τους στο εσωτερικό της Γερμανίας.