Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 20 Ιουλίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 20/07/2018

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

20 Ιουλίου 911: Ο Ρόλλο της Νορμανδίας πολιορκεί την πόλη Σαρτρ στη Γαλλία.Ο Ρόλλο (Rollo av Normandie, 860 – 932) ήταν ιδρυτής της Νορμανδικής δυναστείας των Βίκινγκ, που κυβέρνησε αργότερα και την Αγγλία. Σύμφωνα με μερικές πηγές λεγόταν και Ροβέρτος της Νορμανδίας. Το όνομα Ρόλλο είναι εκλατινισμένο όνομα του πραγματικού Σκανδιναβικού ονόματός του, (Χ)ρόλφ. Υπάρχουν πολλές αμφισβητούμενες απόψεις σχετικά με την καταγωγή του. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ήταν ένας στρατιωτικός αρχηγός των Βίκιγκς, ενώ το αμφισβητήσιμο είναι αν προέρχεται από τους Βίκινγκ της Νορβηγίας ή της Δανίας. Οι περισσότερες πηγές συγκλίνουν για καταγωγή του από την Νορβηγία και αυτό επιβεβαιώνεται από τα εδάφη των Φράγκων τα οποία κατάκτησε και τα ονόμασε Νορμανδία. Το όνομα “Νορμάν” ήταν ένας χαρακτηριστικός όρος με τον οποίο όλοι οι Σκανδιναβοί και οι Δανοί αποκαλούσαν τους Νορβηγούς. Την εποχή που εισέβαλε στην Γαλλία βρισκόταν υπό την υπηρεσία του βασιλιά της Δανίας, κάποια πηγή τον αναφέρει επίσης και ως γιο του.

20 July 01

20 Ιουλίου  1917: Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Υπογράφεται από τη Γιουγκοσλαβική Επιτροπή και το βασίλειο της Σερβίας η Διακήρυξη της Κέρκυρας, η οποία οδηγεί στη δημιουργία του μεταπολεμικού Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας.

20 July 02

[hr]

20 Ιουλίου  1936 : Υπογράφεται στην Ελβετία η Συνθήκη του Μοντρέ, η οποία παραχωρεί στην Τουρκία τον έλεγχο του Ελλήσποντου και του Βοσπόρου αλλά εγγυάται την ελεύθερη διέλευση των πλοίων όλων των κρατών σε καιρό ειρήνης.

20 July 03

20 Ιουλίου 1944: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Αδόλφος Χίτλερ διασώζεται από απόπειρα δολοφονίας με επικεφαλής τον συνταγματάρχη του γερμανικού στρατού Κλάους φον Στάουφενμπεργκ.

20 July 04

20 Ιουλίου 1974: Πρωινές ώρες αρχίζει η αποβατική Επιχείρηση Αττίλας Ι, που θα αποτελέσει το προγεφύρωμα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και που θα ολοκληρωθεί ένα μήνα μετά με τη φάση Αττίλας ΙΙ.

20 July 05