Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 23 Μαρτίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 23/03/2019

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

23 Μαρτίου 1775: Αμερικανική Επανάσταση: Ο Patrick Henry διατυπώνει τη διάσημη φράση “Δώστε μου ελευθερία ή δώστε μου θάνατο”, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στον Αγ. Ιωάννη, Επισκοπική Εκκλησία στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια. Ο Patrick Henry ήταν Αμερικανός πολιτικός και μεταξύ των Ιδρυτικών Πατέρων των Η.Π.Α. Ο Patrick Henry, μαζί με τον Samuel Adams και Thomas Paine ήταν οι πιο ένθερμοι οπαδοί του Ρεπουμπλικανισμού και της Αμερικανικής Επανάστασης. Μετά το τέλος της Αμερικανικής Επανάστασης, τάχθηκε στο στρατόπεδο αυτών που ήταν αντίθετοι σε μια ομοσπονδιακή λύση, ωστόσο, τελικά υποστήριξε τον φεντεραλιστή πρόεδρο John Adams.

23 March 03

23 Μαρτίου 1821: Απελευθέρωση της Καλαμάτας. Η απελευθέρωση της Καλαμάτας ήταν ένα από τα πρώτα επεισόδια της Επανάστασης του 1821 κατά το οποίο οι Τούρκοι παρέδωσαν, χωρίς αντίσταση, την πόλη στους Έλληνες επαναστάτες. Ο G. Finlay την τοποθετεί στις 5 Απρ/24 Μαρτίου και την αναφέρει ως το πρώτο “Te Deum” για την επιτυχία της Επανάστασης. Περιγράφει την συγκίνηση λέγοντας ότι “Πατριωτικά δάκρυα κυλούσαν στα μάγουλα των άγριων πολεμιστών, και άγριοι οπλοφόροι έκλαιγαν σαν παιδιά. Όλοι οι παρόντες αισθάνονταν ότι το γεγονός άνοιγε μια νέα εποχή για την Ελληνική ιστορία, και όταν η σύγχρονη Ελλάδα παράγει ιστορικούς, καλλιτέχνες και ποιητές, αυτή η σκηνή αναμφίβολα θα βρει τη θέση της στο Πάνθεο της Δόξας”.

thumbnail_23 March 01 ii

23 Μαρτίου 1919: Ο Μπενίτο Μουσολίνι ιδρύει το φασιστικό πολιτικό του κίνημα στο Μιλάνο της Ιταλίας.

23 March 04